Hallgassa élőben!

SIKERES FÉRFIAK ZALA MEGYÉBŐL

Férfiak fókuszban – köszöntő
„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Weöres Sándor örökbecsűjében benne van minden.
A jövő Zalájának alakítója: Agg Ferenc szerint az útkeresés ma is tart az építészetben
A rendszerváltozás utáni útkeresés még ma is tart Magyarországon az építészetben, ahogy a társadalomban is, mondja Agg Ferenc Podmaniczky-díjas zalaegerszegi építész, aki településtervezőként a megye városainak, falvainak kiváló ismerője, s a rendezési tervek készítésével a jövő Zalájának alakítója is.
A Barátok közt zalaegerszegi színésze zenél, sportol és őslénytanból is vizsgázott
Zalaegerszegi színész alakítja a Barátok közt sorozatban Selmeczi Vince építészmérnököt. Nagy Péter János (28) Kaposváron az utolsó évet végzi a színművészetin, és a budapesti Újszínházban is játszik. Zalaegerszegen beszélgettünk vele az edzőteremben, ahová évekig járt, és mindig benéz kicsit sportolni, ha itthon van.
Úgy várják a vendéget, ahogyan otthon tennék – Regénybe illő Baldauf Csaba szakmai életútja
Baldauf Csaba szakmai életútja regénybe illő. Az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója előtt ígéretes műszaki, tanári pálya állt – végül a hazai turizmus meghatározó személyiségei közé került, és munkatársaival olyan szállodát épített, amelyet Európa-szerte ismernek.
„Úgy főzöl, mint a nagymamám” – Interjú Tálos Krisztiánnal
A nagykanizsai Tálos Krisztián nem akart vendéglátózni, az élet mégis a szakács pályára sodorta. Szép karriert futott be a sorsát terelgető véletleneknek és talán annak köszönhetően, hogy mindig felismerte, mikor és merre kell továbblépnie.
Iparágtól függetlenül minden vállalat motorja az ember – Beszélgetés Csamangó Antallal
Csamangó Antal, az AVIUS Kft. ügyvezetője három gyermek édesapjaként, férjként, sportemberként és nem utolsósorban üzletemberként is azt tartja, hogy a számok, a gépek és a folyamatok rendszerében is az ember a legfontosabb.
Az első szó sorsot teremtett – Parti Andrással beszélgettünk
Parti Andrásnak az első kimondott szó meghatározta sorsát, a 38 éves fiatalember életében ez idáig kevés olyan történés volt, ami nem az autókhoz kapcsolódott. Értékesítőként kezdett, és ma már a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb márkakereskedői hálózatának kanizsai telephelyét vezeti, s vallja: csak kitartással lehet sikereket elérni. „Ez az életem, a hobbim, erre tettem fel mindent.”
Harcz Endre amellett, hogy viharvadász, még az egzotikus növények jó barátja is
Harcz Endre kivételes munkabírása, szorgalma, eltökéltsége és pozitív életszemlélete irigylésre méltó. A különleges, eddig egzotikusnak gondolt növények sikeres becsehelyi termesztője és amatőr meteorológus, viharvadász, akinek élete fordulatokban bővelkedik.
Régésznek készült, de közgazdász lett dr. Polay József
Régésznek készült, aztán a sors úgy hozta, hogy közgazdász lett. Ő volt az ország legfiatalabb bankigazgatója. Már akkor megmutatkozott újító mivoltja, ami azóta a kanizsai kamara elnökeként is jellemzi. Csapat­építőként hisz a pozitív energiák összeadódásában, s talán ennek is köszönhető, hogy nem ismer lehetetlent. Dr. Polay József egyike azon mozgatórugóknak, melyek nélkül Nagykanizsa nem lenne az, ami.
Dr. Gárdos László főorvos: A koraszülöttmentésben nincs egyszemélyes siker
Félni tilos! – olvasható a bájos mesefigurákkal övezett behajtani tilos táblába applikált felirat a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya előtti folyosón.
Hulladékgazdálkodás és környezetvédelem – Interjú Horváth Tiborral, a TOP-KER Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével
Nagy múltra tekint vissza az idén 32 éve működő TOP-KER Ipari és Kereskedelmi Kft. A hulladékgazdálkodásban és a környezetvédelemben is fontos szerepet betöltő zalaegerszegi vállalkozás erős családi alapokra épül.
Balogh László: „Ahova a Jóisten odaszán, végzem a feladatom...”
Balogh László valódi mérlegember: reálszakos tanárként humán érdeklődésű, a fizika mellett meghatározó számára a metafizika, külhoni születésűként mélyen kanizsai identitású, Nagykanizsa polgármestereként pedig hiszi, hogy hosszú távon az optimista világnézet igazolódik. Kalandozások Pandémiában címszó alatt mostanság esti felfedező sétákra indul feleségével a város csendes utcáin.
Szűcs Valdó: Amerika már nem álom, most az olimpia lehet a valóság
December óta az Egyesült Államokban készül Szűcs Valdó, a Zalaszám-ZAC válogatott atlétája, aki azt szeretné, hogy idei nyara ne múljon el egy tokiói utazás nélkül. Az egerszegiek 110 méteres, országos bajnok gátfutója jó eséllyel pályázik az olimpiai kiküldetésre, miközben élete is éles kanyarokat vett az utóbbi években.
„De jó szemüveged van, hol vetted?” – Interjú Kenesey Bálinttal
„A szemüvegkeretek tekintetében mi, magyarok kissé konzervatívak vagyunk, s kevésbé követjük az aktuális nemzetközi trendeket, de a fiatalok egyre fogékonyabbak az újra e tekintetben is”, mondja Kenesey Bálint, a zalaegerszegi Eyewear Store 27 éves tulajdonos-üzletvezetője, aki már pályakezdő látszerészként saját üzletről álmodott. Az optika tavaly októberi nyitása óta pedig számos extrém vásárlói álmot váltott valóra.
Gáspár Dávid: „Játékosként a munkában hittem, és nem változtam edzőként sem”
Vitán felül áll, hogy Gáspár Dávid, nem egész egy hónappal a 39. születésnapja előtt napjaink legsikeresebb zalai származású edzője. A Sopron Baskettel idén (és tavaly is) megnyerte a női kosárlabda Magyar Kupát és a hazai élvonalbeli bajnokságot, illetve ott volt az Euroliga isztambuli négyes döntőjében. És még csak az út elején jár, mindössze második idényét zárta a már 14-szeres bajnoknál, és ezek közül az első a koronavírus-járvány miatt nem is lehetett teljes.
A Kecskemét-Egerszeg „judotengely” közepén áll ifj. Nagysolymosi Sándor
A hazai judoéletben a Nagysolymosi név kis túlzással egyet jelent Kecskeméttel. Azonban ma már „halkan” oda lehet biggyeszteni Zalaegerszeget is... A párhuzam nem véletlen, amiben ifj. Nagysolymosi Sándornak óriási szerepe van. Nem titkolta, jólesik számára, ha a zalai megyeszékhely nevét egyre többen emlegetik a sportágon belül.
Berkes Dániel: Mindegy, hogy komolyzene vagy jazz, a lényeg a színvonal
Tanít a zalaegerszegi és a szentgotthárdi zeneiskolában, a Hevesi-színházban, közreműködik a Kvártélyházban, együttesekben játszik az énektanár és jazz-zongorista Berkes Dániel (33), akinek egyre megy, hogy klasszikus vagy könnyűzene, a lényeg, hogy nívós legyen.
Garamvölgyi Norbert: Segíteni mindenkinek, minden körülmények között
Minőségi szolgáltatás és szervizelés egy helyen – ez a fő vezérelve a zalaegerszegi Kertigép-Technik Kft. tulajdonosának. Garamvölgyi Norbert nem rettent vissza annak idején attól, hogy vállalkozásba kezdjen. Az évek őt igazolták, így lett sikeres a szakmájában és hobbijában egyaránt.
Otthon van az ingatlanközvetítésben – Beszélgetés Taar Ottóval
Nincs olyan ember, aki ne vágyna olyan lakásra, házra, egyszóval otthonra, ami egyben a béke, a meghittség és a biztonság szigete, legyen az vendégcsalogató palota vagy éppen kis intim zug. Azaz a hely, ahol élünk s akár dolgozunk.
Apa és fia együtt alkot Kendlimajorban
Kisrécse-Kendlimajor művésztelepének varázslatos miliője kivétel nélkül megbabonázza a látogatókat. A megállapítással a területen alkotó Ludvig Zoltán és fia, Ludvig Dániel festőművész is egyetért, mindketten szeretnének a nemzetközi művészvilág krémje számára is maradandó élményt nyújtani.
Takács Vilkó: „Mindig hittem önmagamban...”
„Már gyermekkoromban megálmodtam magamnak egy életet, arról ábrándoztam, hogy a zenélésből szeretnék megélni. Annak ellenére, hogy nem vagyok tanult zenész, képes voltam ezt a célkitűzésemet megvalósítani, amit a siker egyik fontos fokmérőjének tartok.”
„Művelni” a történelmet, elválasztani mesét s valóságot – Beszélgetés dr. habil. Szabó Csabával
A zalai származású dr. habil. Szabó Csaba 2017 óta vezeti főigazgatóként a Magyar Nemzeti Levéltárat, az ország egyik legnagyobb tudományos közgyűjteményét. Történelmet, gazdaság- és társadalomtörténetet, művészettörténetet hallgatott, tanulmányait magiszter diplomával zárta.
Hobbi és hivatás jól megfér egymás mellett
A család fontos szerepet tölt be idősebb Zuggó József életében, hiszen a támogatásuk nélkül nem lehetnének sikeresek. Építőipari gépek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, emellett a fiatalabb Zuggó József a gyermekek körében nagyon népszerű LádaVasút® megalkotója is.
Könnyid László: Sikert csak csapattal lehet elérni…
A keszthelyi VSZK-ra máig életének fontos helyszíneként tekint Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, korábbi sikeres hévízi szállodaigazgató.
Állatorvos a páston – Életútinterjú Dr. Matyovszky Balázzsal
Dr. Matyovszky Balázs azt vallja, az állatorvosi sikeresség nagy részben pszichológia: a gazdával és az állattal való kommunikáción és a biztos szaktudás mellett az intuíciós képességen múlik. Hatalmas büszkeség, ha a modern vizsgálati módszerek igazolják e megérzéseket.
Arnhoffer András tudott hátralépni is, amikor szükséges volt
Az utóbbi 28 évben egy rövid időszakot leszámítva mindvégig az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt.-nél és jogelődjénél dolgozott Arnhoffer András, aki már középiskolát is úgy választott, hogy megalapozhassa a „vizes” életet. Műszaki ügyintézőként kezdett a vízműnél, öt éve a cég vezérigazgatója, s a javaslatok szerint az is marad – erről a végleges szót a május végi közgyűlés mondja ki.
Egy kis szív meg egy kis lélek és sok-sok alázat... – Simon Károly zalaegerszegi cukrásszal beszélgettünk
Repülőgép-szerelő szeretett volna lenni, végül a cukrászmesterséget tanulta ki. Simon Károly több mint harminc éve a sütemények világában él, szinte mindennap dolgozik, mellette tanít és új recepteken gondolkodik. Tizenegy éve üzemelteti az Éden Cukrászdát Zalaegerszegen, a Tüttőssy utcában. Hisz magában és a család erejében, ettől sikeres.
Gyermekkori álmát valósítja meg a Delta együttes énekese, Szabó Péter
Magunkat sosem vesszük komolyan, a zenélést azonban igen – mondja Szabó Péter, az ország egyik legjobb bulizenekara, a Delta vezetője, amikor a sikerük titkát próbáljuk megfejteni. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő zenekar az ország szinte minden pontjára eljutott már, fellépéseiken ezrek, tízezrek szórakoznak önfeledten, videóik milliós nézettséget érnek el, közösségi oldaluk követőinek száma pedig megközelíti a 150 ezret.
Dr. Brünner Szilveszter végigjárta a ranglétrát, mielőtt a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója lett
Egy kis zalai faluból indult dr. Brünner Szilveszter, aki hirtelen elhatározásból választotta az orvosi hivatást, majd annak egy roppant érdekes – és bizony néha lelkileg is megterhelő – szegmensét, az intenzív terápiát.