férfiak fókuszban

2021.06.10. 08:36

Gyermekkori álmát valósítja meg a Delta együttes énekese, Szabó Péter

Magunkat sosem vesszük komolyan, a zenélést azonban igen – mondja Szabó Péter, az ország egyik legjobb bulizenekara, a Delta vezetője, amikor a sikerük titkát próbáljuk megfejteni. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő zenekar az ország szinte minden pontjára eljutott már, fellépéseiken ezrek, tízezrek szórakoznak önfeledten, videóik milliós nézettséget érnek el, közösségi oldaluk követőinek száma pedig megközelíti a 150 ezret.

Gyuricza Ferenc

Szabó Péter az utóbbi időben rákapott a kertészkedésre, még a fűnyírás is kikapcsolja. Fotó: Szabó Margit

Szabó Péter a sikerek ellenére igencsak visszafogottan fogalmaz, szerinte nem tettek mást, mint saját gyermekkori álmaikat valósították meg a Delta sikerei révén. Annak idején ugyanis sokat ábrándozott arról, hogy az országot járva tömegek előtt énekelhet, rajongók sokaságát szórakoztatva.

- A zene elsősorban boldogságot hozott az életembe, hiszen felnőttkoromban azt csinálhatom, amit gyermekként játékból tettem – folytatta. – A legkedvesebb szórakozásom volt ugyanis, hogy idehaza, a saját szobámban, az elképzelt közönségem előtt énekeltem, gitároztam, és mindezt egy szalagos magnóval rögzítettem. Még a felkonfokat, vagyis a dalok közötti összekötő szövegeket is kitaláltam. Ennek ellenére sosem készültem tudatosan zenei pályára, nem gondoltam volna, nem mertem arra gondolni, hogy felnőttként lesz egy zenekarom, amivel járom majd az országot. A Delta ennek megfelelően hobbiból indult, s az elején nem is vettük túlzottan komolyan, csak mentünk a szívünk után. Abban sem volt tudatosság, hogy milyen dalokat játsszunk, a saját zenei ízlésünk vezérelt. Ahogy fokozatosan jutottunk el egyre több helyre, úgy vált világossá számunkra is, milyen sokan kedvelnek bennünket, s milyen sok embernek tudunk örömet, boldogságot, jókedvet szerezni. Ha már rögtön az elején kicsit jobban odafigyelünk ezekre a szervezési feladatokra, talán hamarabb elérhettük volna a jelenlegi szintet, de egyáltalán nem bánom, hogy így történt. Mi ugyanis sosem úgy tekintettünk a Deltára, mint munkára. Sosem mondjuk azt a fellépések kapcsán, hogy dolgozni megyünk. Bár számos esetben előfordult, hogy két buli között nem tudtuk kialudni magunkat, de eszünkbe nem jutott azt gondolni, hogy áldozathozatal lenne a részünkről színpadra állni. Mi valóban a gyermekkori álmainkat éljük, ezért is várjuk már, hogy újra találkozhassunk a közönségünkkel.

Szabó Péter az utóbbi időben rákapott a kertészkedésre, még a fűnyírás is kikapcsolja.
Fotó: Szabó Margit

Hova tűnt az életünk?

Szabó Péter szerint az említett lelkesedés nem csak a Delta sajátja, akinek a közönség szórakoztatása a célja, mindenki hasonló attitűddel tekint a zenélésre. A Delta sikere talán a szorgalmuknak, a zene iránti szerelmüknek köszönhető, illetve annak, hogy írnak saját dalokat is. A zenész szerint közel sem annyira termékeny szerzők, mint ami ma elvárható lenne, azaz nem állnak elő kéthavonta új dalokkal, de átlagban évi egy-kettővel azért meglepik a közönségüket. Ezeket a saját dalokat pedig legalább annyira szeretik a rajongóik, mint az általuk játszott feldolgozásokat. Legutóbb azzal a Kesergővel jelentkeztek, ami egy kicsit reflektált az elmúlt időszakra is. Szabó Péter úgy fogalmaz: nem szeretné a beszélgetés fonalát olyan irányba vinni, hogy a Delta mit veszített a koronavírus-járvánnyal, hiszen az mindenki életét felforgatta, mindenkinek vannak saját veszteségei. Maga a dal is inkább általános összefoglalása mindannak, ami a világban zajlott, arról szól, hova tűnt az életünk. Ugyanakkor abban is bízik, hogy hamarosan vége szakad a pandémiának, s újra indulhatnak a Delta-bulik.

Söjtörön kezdenek

- Felkérések folyamatosan érkeznek, rengeteg helyre hívnak bennünket zenélni, de addig semmit nem akartunk lefixálni, amíg nem volt konkrét információnk arról, mikor lehet újra színpadra állni – árulja el. – Annak ugyanis nem láttuk értelmét, hogy valamit bejelentünk, majd pár hét múlva lemondjuk, vagy csúsztatjuk a fellépést. Most azonban már ki merjük mondani, hogy június 5-én, Söjtörön kezdünk, s miután tele a naptárunk, reméljük, hogy a nyár folyamán újra rengeteg helyen találkozunk.

Rákapott a kertészkedésre

A Delta vezetője kérdésünkre azt is elmondta: klasszikus értelemben vett hobbija nincs a zenélés mellett, ám az utóbbi időben nagyon rákapott a kertészkedésre, még a fűnyírás is kikapcsolódást hoz számára. Szívesen rendezgeti a környezetét, gondozza az udvart, szeret a természetben, a szabadban, jó levegőn lenni. Emellett a kirándulást tekinti még hobbijának, ám bárhová is megy, alig várja, hogy visszatérhessen a hangszereihez.

- Semmi extrém tevékenységről nem tudok beszámolni – teszi hozzá nevetve. – Ahhoz túl félénk vagyok, hogy bungee jumpingoljak vagy sárkányrepülőre üljek, nekem valóban a zene a fő tevékenységem. Akkor is zenélek, amikor senki nem hallja. Szeretek leülni a zongora mögé, gitárt venni a kezembe, s igyekszem dalokat írni. Engem leginkább ez kapcsol ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában