MAI ÉVFORDULÓK
Január 27. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Január 27. ezen a napon
Meghalt Vásárhelyi Zoltán kóruskarnagy, zeneszerző, főiskolai tanár. (45 éve)

Kossuth-díjas (1949), érdemes művész (1955), kiváló művész (1965). 

45 éve
1977
Párizsban az aláírták a vietnami háború befejezéséről és a béke helyreállításáról szóló megállapodást. (49 éve)

Amerikai Egyesült Államok, Észak- és Dél-Vietnam, valamint a Dél-vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány képviselői írták alá a megállapodást. Az Egyesült Államok és Észak-Vietnam megegyezett az amerikai hadifoglyok elengedésében, az amerikai csapatok kivonásában és az azonnali tűzszünetben. Az amerikaiak vietnami beavatkozása ezzel véget ért, a háború azonban még nem.

49 éve
1973
Megszületett Janick Robert Gers gitáros, az Iron Maiden brit heavymetal-együttes tagja. (65 éve)

Gers elsőként a White Spirit nevű együttesben szerepelt, mielőtt a Gillanhez csatlakozott volna, amelyet a Deep Purple énekese, Ian Gillan alapított. Amikor a Gillan feloszlott, Gers a Gogmagoghoz csatlakozott, amelyet az Iron Maiden korábbi tagjai, Clive Burr és Paul Di’Anno alapítottak. Miután a rövid életű banda is feloszlott, az éppen szólókarrierbe kezdő Bruce Dickinson együtteséhez csatlakozott. Ugyanebben az évben csatlakozott a már említett Maidenhez, ahová Adrian Smith helyettesítésére hívták. Gers akkor is maradt az együttesben, amikor Smith visszatért. Gers játékára legnagyobb hatással Ritchie Blackmore, Jeff Beck és egy ír blues-gitáros, Rory Gallagher voltak. Érdekesség, hogy bár balkezes, a koncerteken jobb kézzel gitározik.

65 éve
1957
Meghalt Szabó Ilonka (Hivess Henrikné) szoprán opera-énekesnő. (77 éve)

1945 január 27-én nyilasok gyilkolták meg, mivel férje a katonai ellenállás tagja volt. Tiszteletére a Budai várnegyedben egy utca viseli a nevét.

77 éve
1945
Megszületett Sabu Dastagir indiai származású amerikai színész (A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve). (98 éve)

Tizenhárom éves volt, amikor Robert Flaherty, amerikai filmrendező és Korda Zoltán kiválasztotta Az elefántfiú főszerepére. A bagdadi tolvaj (1940) hozta meg neki az igazi ismertséget és sikert, majd Maugli szerepe a Jungel könyvében (1942). 1944-ben amerikai állampolgárságot kapott, majd szolgált az amerikai légierőnél a II. világháborúban, és ki is tüntették bátorságáért. Váratlan szívroham végzett vele 39 éves korában.

98 éve
1924
Meghalt Ady Endre költő, újságíró. (103 éve)

Nyugat első nemzedékének vezéregyénisége, nemzeti líránk egyik legnagyobb alakja. Szerelméhez, Diósyné Brüll Adélhoz írta Léda-verseit. Későbbi feleségét, Boncza Bertát költeményeiben Csinszkának nevezi.

103 éve
1919
Meghalt Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője (Othello, Falstaff). (121 éve)

Milánóban 87 éves korában halt meg. Születésikori neve: Joseph Fortunin François Verdi. Az opera műfaját zenedrámává fejlesztette az áriák, duettek és a kardalok összekapcsolódásával. Szakítva a hagyományokkal, a zenekart alárendelte a kifejező, átélt éneklésnek, amely a szereplők jellemét és érzéseit tükrözi. 1842-ben mutatták be első nagy sikerét, a "Nabuccó"-t. 1844-ben az "Ernani", 1847-ben a "Macbeth" került bemutatásra. Az 1851-ben írt "Rigoletto" és az 1859-es "Álarcosbál" című operáinak szövegét az osztrák cenzúra miatt meg kellett változtatnia. Korai műveit az Olaszország egységesítéséért és a szabadságért vívott harc támogatásaként értelmezte a közönség. 1867-ben mutatták be a "Don Carlos", 1871-ben az "Aida" című operáját. A William Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az "Othelló" című operát (1886) és a "Falstaff" című vígoperát (1992) tekintik a legkiemelkedőbb műveinek.

121 éve
1901