Szponzorált tartalom

2021.06.10. 08:28

Iparágtól függetlenül minden vállalat motorja az ember – Beszélgetés Csamangó Antallal

Csamangó Antal, az AVIUS Kft. ügyvezetője három gyermek édesapjaként, férjként, sportemberként és nem utolsósorban üzletemberként is azt tartja, hogy a számok, a gépek és a folyamatok rendszerében is az ember a legfontosabb.

Varga Lívia

Csamangó Antal: Élmény megélni, ahogy a csapat a céggel együtt átalakul. Fotó: Szakony Attila

Teljesen új munkavállalói csapat, innovatív beruházások, aktív marketing, új piacok – a fejlődés új, dinamikus szakaszába lépett a nagykanizsai AVIUS Kft. Ez a lendület Csamangó Antal nevéhez kötődik, aki nagyvállalati környezethez, dinamikusan fejlődő iparágakhoz és piacokhoz szokott. Három éve mégis meglátta a fantáziát és a kihívást az üvegszálerősítésű kompozitműanyag (GRP) gyártásával, egyedi tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalatban.

Mi keltette fel az érdeklődését három éve, amikor elvállalta az AVIUS Kft. ügyvezetői posztját?

- Amikor a német gyökerekkel rendelkező cég tulajdonosa felkért az ügyvezetői pozícióra, rögtön felcsillant a szemem. Összetett szempontok, érvek miatt döntöttem úgy, hogy átveszem a cég irányítását. Ezek a szempontok részben a termékhez köthetőek. Az anyag felhasználási területéből adódóan a piaci fejlődés lehetőségei lényegében korlátlanok, egyedül saját működési korlátaink szabhatnak gátat a vállalat növekedésének – azok pedig a mi kezünkben vannak. Szeretem a kihívásokat, tudtam, hogy célirányos, stratégiát követő csapatmunkával látványos eredményeket tudunk elérni. Az első pár hónap után számos szubjektív szempont is megerősített a döntésem helyességében. Hamar a szívemhez nőtt a vállalat, jó volt látni, hogy az első heteimben megfogalmazott vízió lépésről lépésre megvalósul. Szeretek az emberekkel közösen, az emberekért dolgozni. Az AVIUS Kft.-nél élmény megélni, ahogy a csapat a céggel együtt átalakul, s létrejön egy olyan cégkultúra, amely a folyamatos fejlődést támogatja.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

- Minden vállalkozás motorja, sikerének záloga a munkavállaló. Amikor elkezdtem dolgozni a cégnél, érdektelenség, motiválatlanság jellemezte a munkamorált, aminek köszönhetően a városban is nagyon negatív kép alakult ki az AVIUS Kft.-ről, mint munkaadóról. A legnagyobb kihívást és a legfontosabb feladatot mind a mai napig ez jelenti: az eredményességet legjobban támogató szervezet felépítése és fenntartása, megfelelő számú, kompetenciájú és motivációjú vezetővel és dolgozóval. Ügyvezetőként ebbe fektetem a legtöbb energiát.

Csamangó Antal: Élmény megélni, ahogy a csapat a céggel együtt átalakul. Fotó: Szakony Attila

Nagyvállalati múltjából mi az, amire támaszkodott, amikor a semmiből elkezdte építeni a vállalati kultúrát?

- Előző munkahelyemen, a General Electric-nél részemmé vált a Lean Six Sigma vállalati kultúra. Ennek elemei mentén szervezem a cég mindennapjait. A hosszútávú megoldásokat részesítem előnyben a pillanatnyi tűzoltás helyett. Rendszerekben és megoldásokban gondolkodom, nem problémákban. Nagyon fontos a szervezettség, a megfelelő szabályok felállítása, amely keretet ad a mindennapoknak. Egyértelműen érezhető volt, hogy a változás által kiváltott kezdeti ellenállás után jobban érzik magukat a dolgozók a biztonságot adó, konzekvens szabályok között. Vezetőként egyik legfontosabb alapelvem, a Lead by example, miszerint nem csak elvárom a szabályok betartását, vezetőként jó példával elöl menetelek és mutatom az utat.

Hol látja a céget és önmagát öt év múlva?

- A következő évek fókusza a technológiai, digitalizációs és infrastrukturális fejlesztéseken és a mindezekhez szükséges tudás felépítésén van, ez teremti meg a költséghatékony, stabil és minőségi gyártás feltételeit. A termékfejlesztés területén a pultrúziós technológiával előállított üvegszálerősítésű kompozit műanyaggyártás mellett elindul az egyéb szálerősítésű termékek előállítása is. Ezenkívül komoly erőforrásokat állítunk annak szolgálatába, hogy Magyarországon megismerjék az AVIUS Kft-t. Valamennyi érintett iparágban tudjanak róla, hogy van egy magyar, üvegszálerősítésű műanyagok gyártásával és az egyedi felhasználási módok tervezésével foglalkozó vállalat. Számos környezeti fenntarthatósági projektet indítottunk, és további jelentős lépéseket teszünk hulladékhasznosító technológiák bevezetésével. Ehhez folyamatosan építjük a kapcsolatokat mind az ipar, mind a tudomány területén. Végül, de nem utolsósorban, szeretném folytatni a megkezdett utat, és olyan munkahelyet építeni a régióban, ahol büszkeség dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában