Főállású zenész lett

2021.06.10. 10:00

Takács Vilkó: „Mindig hittem önmagamban...”

„Már gyermekkoromban megálmodtam magamnak egy életet, arról ábrándoztam, hogy a zenélésből szeretnék megélni. Annak ellenére, hogy nem vagyok tanult zenész, képes voltam ezt a célkitűzésemet megvalósítani, amit a siker egyik fontos fokmérőjének tartok.”

Gyuricza Ferenc

Takács Vilkó: Ahhoz, hogy országosan ismert zenész legyek, el kellett hagynom Zalaegerszeget

Fotó: Macsuga László

A zalaegerszegi születésű Takács Vilmos, azaz Vilkó, a Ganxsta Zolee és a Kartel gitárosa mondta mindezt lapunknak. A főzenekara mellett több projektben is dolgozó zenésszel másfél hónappal a negyvenedik születésnapja előtt ültünk le beszélgetni.

- Számomra a siker nagyon fontos, negyvenéves koromra lényegében el is értem mindent, amire vágytam – fogalmazott. – Túl azon, hogy a zenéléssel foglalkozhatok, vagyis abból tudok megélni, amit szeretek, az életem más aspektusai is úgy alakultak, ahogyan elképzeltem. A pandémia a szerelmet is meghozta számomra, szerencsésnek mondhatom magam, hogy rátaláltam egy olyan társra, aki mindenben támogat, s aki megért engem. Ez talán abból is fakad, hogy a családja révén neki is van kötődése a zenéhez. Tökéletesen kiegészítjük egymást, s ennek a koronavírus-járvánnyal terhelt évnek köszönhetően sokkal több időt tudtam vele tölteni.

Takács Vilkó: Ahhoz, hogy országosan ismert zenész legyek, el kellett hagynom Zalaegerszeget
Fotó: Macsuga László

Főállású zenész lett

Vilkó szakmai sikerei kapcsán elmondta: ahhoz, hogy országosan ismert zenész legyen, el kellett hagynia Zalaegerszeget. Először a Guns N’ Roses dalait játszó Hollywood Rose gitárosa lett, majd csatlakozott a Ganxsta Zolee vezette Kartelhez. Közben számos további projektben is dolgozik, melyek egyikében – a Dos Diavolos nevű akusztikus formációban – szintén a Döglégy becenéven ismert rapper a társa.

- Ha sikerről beszélünk, akkor megkerülhetetlen, hogy mindig nagyon hittem önmagamban, s ez tényleg hozzásegített ahhoz, hogy bármilyen nehézséget sodorjon elém az élet, keresztül tudjam verekedni magam rajta – idézte vissza. – Mielőtt főállású zenész lettem, egy multinacionális vállalatnál dolgoztam. Közgazdász végzettségű vagyok, a főiskolai és egyetemi tanulmányaim is ehhez a szakhoz kötődnek. Az úgymond civil életemben is törekedtem arra, hogy sikeres legyek, s olyan egzisztenciát teremtsek magamnak, ami lehetővé teszi a zenélést. Mert a civil munkámra mindig úgy tekintettem, hogy átmeneti, addig tart, amíg a zenéléssel el nem érem azt, hogy ne csak hobbi legyen, hanem meg is tudjak élni belőle. Remélem, ez sokáig így marad, én legalábbis mindig azon leszek, hogy ezt az állapotot fenntartsam.

Példaképekből barátok

A gitáros nem tagadja, zenészi karrierje óriási hendikeppel indult, hiszen gyermekkorában nem járt zeneiskolába, nem tanult zenét. Ezért is éli meg hatalmas élményként, hogy azok az általa ikonizált zenészek, dalszerzők, médiaszemélyiségek, akikre annak idején felnézett, ma már mind barátként tekintenek rá. Beszélgetésünk előestéjén éppen Müller Péter Sziámi előadói estjén működött közre, amit óriási megtiszteltetésnek tart. Müllerre ugyanis nemcsak úgy tekint, mint a hazai alternatív zenei színtér legnagyobb alakjainak egyikére, de abban is példa számára, amilyen lelkesedéssel, vehemenciával és tettrekészséggel dolgozik az immár hetvenedik életévében járó zenészlegenda. A gitáros úgy fogalmaz: ennyi idősen ő is ilyen energikus szeretne lenni.

Négy albumon dolgozik

- A pandémia sok mindenre megtanított – tért át Vilkó az aktualitásokra. – A koncertmentes időszakot azzal is igyekeztem kitölteni, hogy új dalokat írjak, és új szakmai ismeretekre tegyek szert. Belemerültem a stúdiótechnika világába, olyan szinten, hogy ma már otthon saját magam tudom rögzíteni a dalaimat. Jelenleg négy albumon dolgozom párhuzamosan. Készül a Kartel következő nagylemeze, van egy projektem Lugosi Dániellel, vele is készítünk egy albumot, s a Dos Diavolos is megjelentet egy lemezt, amiben kicsit a hillbilly felé mozdulunk el. A negyedik album pedig a saját szólólemezem lesz, aminek megjelenéséhez a július elsején esedékes negyvenedik születésnapom adja az apropót. Ezen 13-14 dal lesz hallható, mindegyiket más-más énekessel vagy zenészkollégával közösen készítve. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt is sikerül megvalósítanom, hiszen egy újabb álom válik valóra...

Boldogság, ötletek, stabilitás

– Ha visszatekintek eddigi évtizedeimre, a legőszintébben azt tudom mondani, hogy boldog vagyok. Tele ötletekkel, energiával, ráadásul kaptam az élettől egy nagyon jó társat, aki azt a stabil érzelmi hátteret biztosítja számomra, ami hozzásegít terveim megvalósításához. Nincs hiányérzetem, s a jövőbe is optimistán, bizakodással tekintek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!