Szponzorált tartalom

2021.06.10. 10:00

Úgy várják a vendéget, ahogyan otthon tennék – Regénybe illő Baldauf Csaba szakmai életútja

Baldauf Csaba szakmai életútja regénybe illő. Az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója előtt ígéretes műszaki, tanári pálya állt – végül a hazai turizmus meghatározó személyiségei közé került, és munkatársaival olyan szállodát épített, amelyet Európa-szerte ismernek.

Péter B. Árpád

Baldauf Csaba: A vendégeink nagyra értékelik, hogy figyelembe vesszük a véleményüket és esetleges kritikáikat is.

Fotó: Kolping

Zalaegerszegen, az akkori Dimitrovban végzett villamos technikusként, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskola, később a Műegyetem mérnök-tanári képzése következett, miközben visszatért anyaintézményébe, ahol felvonók vezérlését és méréstechnikát tanított. Közben kapcsolatba került a Kolping-mozgalommal, amely hamar felfedezte magának a jól képzett fiatal szakembert.

Iskolát épített

Arra kérték, indítsa el Esztergomban a Kolping-iskolát, amelynek beruházása jelentős csúszásban volt. A Dimitrovból fizetés nélküli szabadságra engedték, ő pedig szó szerint éjt nappallá téve dolgozott azért, hogy a német kormány által is támogatott, pályaorientációs szemléletű intézmény megnyithassa kapuit. A lényeg az volt, hogy felmérték a fiatalok készségeit és képességeit, és azoknak megfelelően próbálták őket a számukra legjobb irányba terelni.

Baldauf Csaba irányításával megépültek a műhelyek, felállt a tanári kar, de már nélküle kezdődött meg az oktatás, mivel az intézményvezetői feladatokat nem vállalta, a család – akkor már egy újszülött gyermekkel – visszavágyott s vissza is tért Zalába a 90-es évek közepén.

A német Kolping-hálózat vezetői azonban nem akartak lemondani Baldauf Csabáról, azt kérték tőle, maradjon az alapítvány kötelékében, segítsen létrehozni az Alsópáhokra tervezett családi üdülőt. Az építkezés két évig tartott, és azóta sem állt meg, jegyzi meg Baldauf Csaba, aki némi győzködés után a szállodaigazgatói feladatokat is elvállalta. Igaz, a tulajdonosok azt ígérték neki, Németországban kitanulhatja a szakmát, és hazatérve már felkészülten irányíthatja a hotelt, de végül az élet úgy hozta: egyből a mély vízbe dobták, rögtön szerveztek vendégeket az elsőként elkészült Szent István-házba, a direktor pedig élesben, munka közben sajátította el a szakmát. Az azóta eltelt negyedszázad igazi sikertörténet.

Baldauf Csaba: A vendégeink nagyra értékelik, hogy figyelembe vesszük a véleményüket és esetleges kritikáikat is. Fotó: Kolping

A másolhatatlan attitűd

A Kolping teremtette meg Magyarországon a családbarát szálloda modelljét, amit azóta sokan próbáltak utánozni, de lemásolni nem lehet.

- A sikert nehéz megfogalmazni, pláne a turizmus mostani helyzetében, de kétségtelen, a tulajdonosok komoly kockázatot vállaltak, amikor engem, a szállodaiparban járatlan embert bíztak meg vezetőként – szögezi le Baldauf Csaba. – Persze, becsülettel tettem a dolgomat, de az induláskor ezen a pályán amatőrnek számítottam. Azután, viszonylag rövid időn belül, ez a modell és az alsópáhoki csapat sikert aratott, meghonosítottuk a hazai szállodaiparban a családbarát szemléletet, amely egyre ismertebb és népszerűbb lett. Kezdetben 80-85 százalékban külföldi vendégek érkeztek hozzánk, mára az arány megfordult, a hozzánk érkezők körülbelül 85-90 százaléka magyar.

És nemzetiségtől függetlenül családos. A többiek pedig olyan idősebb gyógyvendégek, akik jól érzik magukat ebben a környezetben. Ma már az alsópáhoki Kolping Hotel fogalom, önálló brand, amely saját szegmensében piacvezető.

A Kolping idilli hely három generáció pihenéséhez
Fotó: Kolping

Folyamatos bővülés, fejlődés

Általa a település felkerült a hazai turizmus térképére, nem véletlen, hogy a szektorban érdekelt települések rangsorában, a vendégéjszakákat tekintve tavaly a 22. helyen végzett, de korábban volt már ennél jobb helyezése is, ami a falu lélekszámát arányosítva a versenytársakéhoz, több mint figyelemre méltó.

A szálloda és a település pedig valódi és gyümölcsöző szimbiózisban él, a Kolping nagyon sok helybélinek és a térségben élőnek ad munkát, s az innen származó adóbevétel sem elhanyagolható.

Persze, emögött nagyon sok munka van. A családbarát szállodakomplexum 5,4 hektáron indult, ma már a területe 12 hektár és 500 vendég fogadására alkalmas. Az eltelt 25 év alatt pedig kétszer újult meg teljesen, a fejlesztések folyamatosak. A Kolping számos olyan nemzetközi díjjal, elismeréssel büszkélkedhet, amelyet Magyarországról elsőként kapott meg. A siker kulcsa azonban a szemlélet, az attitűd.

Gyakran összekacsintanak

- A vendégeink nagyra értékelik, hogy figyelembe vesszük a véleményüket és esetleges kritikáikat is – árulja el az egyik titkot Baldauf Csaba. – Mindezt pedig beépítjük a napi gyakorlatba, így aki hozzánk érkezik pihenni, üdülni, azt érezheti: itt valóban figyelnek rá. Egy felújítás mikéntjéről például a hozzánk érkezők döntöttek, miután a menedzsmentben kisebb véleménykülönbség alakult ki az ütemezést illetően. Megkérdeztük a vendégeinket, és végül úgy csináltuk, ahogyan ők javasolták. Azt hiszem, kevés ilyen szálloda van Magyarországon, nálunk viszont ez természetes.

A családbarát szemlélet azt jelenti, hogy kompromisszummentesen kiszolgálják három generáció (gyerekek, szülők, nagyszülők) igényeit, teszi hozzá az igazgató. A vendégek pedig pontosan tudják, például a gyermekükkel tervezett utazáshoz nem kell karavánnal érkezni, hiszen a Kolpingban minden kéznél van, a babakocsitól a rácsos ágyig.

S van egyfajta összekacsintás is. Az például mindenki számára egyértelmű, hogy a pelenkázóhelyiség ajtaja fölött nem a pandémia miatt van maszk a grafikában… A szobákat pedig úgy alakították ki, hogy az a szülők pihenését is szolgálja, az üdülés idején ne „anya- és aparabszolgáknak” érezzék magukat, hanem minőségi és a feltöltődést szolgáló időt tölthessen együtt a család.

Az se mindegy, hogy a törzsvendégeknek van kedvenc szobaasszonya, gyermekeiket pedig nevükön szólítják a foglalkozásvezetők. A Kolping és az itt dolgozók szinte a család részévé válnak.

- A vendéglátás bizonyos szempontból egyszerű: ugyanazt kell tenni, úgy készülni, mintha az otthonunkban fogadnánk valakit – árulja el negyed század tapasztalatát Baldauf Csaba. – Kitakarítunk, főzünk valami jót, próbálunk a hozzánk érkezők kedvében járni, s valóban figyelünk rájuk. A Kolping így működik.

A Bobó Fun Park 30 adrenalindús játékelemet kínál
Fotó: Kolping

Kütyümentes adrenalin

A szálloda néhány héten belül több lesz, mint az ország legkedveltebb családbarát szálláshelye, hiszen a tőszomszédságában épül a térség új turisztikai attrakciója, a Bobo Fun Park: a háromezer négyzetméteres, három­emeletnyi magas játszótér júniusban nyitja meg kapuit, 30 adrenalindús elemmel.

- A park bátorságpróba, szórakozás és randihelyszín egyben, de alkalmas lesz osztálykirándulásokra és csapatépítő tréningekre is – mondja az igazgató, hozzátéve: a tini korosztálytól 106 éves korig ajánlják időjárástól független élményként, s nemcsak a turistáknak, hanem a térség lakóinak is.

Bob Fun Park: minden korosztálynak

A 11 méter magas fedett élményparkban többek között mászófalak, csúszdapályák, trambulinmezők várják a kikapcsolódásra vágyókat, lesz lézerlabirintus és meghódítandó barlang is. Baldauf Csaba szerint mindez önmagában is vizuális sokkhatást jelent, amely kizökkenti a tiniket az online világból, a felnőttekből pedig előhozza gyermeki énjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában