Hajózási szezon

2024.04.14. 10:40

A révészlegényektől a műholdakig: A kompkapitányok új útja

Az idei hajózási szezon hagyományos húsvéti indulásakor mindenki számára egyértelműen bemutatkoztak az új modern kompjáratok a Balatonon. Talán kevésbé ismert tény, hogy a balatoni komphajók üzembe helyezésének története lassan százesztendős, a Tihany-Szántód közti rév átjáró története pedig több mint ezeréves.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A likebalaton.hu közlése szerint, kevesen ismerik tartalmában a mindenképpen érdekes tényt, hogy a leghíresebb szórványnyelvemlékünk, A tihanyi apátság alapítólevele, 1055-ben már említi a tihanyi és foki révet, de a későbbi idők forrásaiban is rálelhetünk a révészek említésére. Idővel az úgynevezett révjog is kialakult a tónál, azaz az átutaztatás során szedett vámdíj. A Balatonon néhány évszázaddal ezelőtt több révátkelőhely is működött, a Tihany–Szántód útvonalon kívül. Ismeretes volt még a fenékpusztai és a révfülöpi. Kompként ekkortájt emberi erővel – az apátsági cselédek által – hajtott fahajót használtak. Az indulóállomás mindig Tihany volt, Szántódról nehezebbnek bizonyult átjutni a túloldalra, általában füstjelekkel hívták a szántódi révészek a tihanyiakat. Egy 1820-ban született összeírás szerint a komp egyszerre 35 személyt, 5 parasztszekeret, 1 hintót, 12 lovat tudott átszállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában