Gólpassz

2024.06.12. 17:30

Múzeumok éjszakája Zalaegerszegen

Jövő szombaton lesz az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok éjszakája, amelyet idén a futball jegyében hirdettek meg, a gólpassz a fő téma.

Arany Gábor

A sajtótájékoztató középpontjában Kisfaludi Strobl Zsigmond kisplasztikája állt

Fotó: A szerző

Erre utalva szerdán a Mindszentyneumban az egerszegi programokról tartott sajtótájékoztató középpontjába Kisfaludi Strobl Zsigmond 1932-ben készített, futballistát ábrázoló kisplasztikája került.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója bevezetőjében arról szólt, hogy több intézménnyel közösen 65 programot kínálnak június 22-én, mégpedig minden korosztálynak, és különösen a 16-24 éveseket szeretnék megnyerni. A témára tekintettel kapcsolódik a programhoz a ZTE futball- és kosárlabda-csapata, valamint idén először a Göcseji Dombérozó és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság is. A főigazgató bejelentette, névtelenséget kérő zalaegerszegi magángyűjtőnek köszönhetően Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Kassák Lajos alkotásai is láthatóak lesznek a Múzeumok éjszakáján, és a tárlat egész nyáron látogatható lesz. Ecsedi Csenge színházrendező arról beszélt, hogy a múzeum pincéjében három workshopot tartanak színjátszásra, kreatív írói és képzőművészeti alkotások létrehozására.

Kostyál László, a múzeum tudományos igazgatója elmondta, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond születésének 140. évfordulójáról emlékeznek meg júliusban. Ehhez kötve egy estére kiegészül az egerszegi állandó tárlata a művész sporthoz, tánchoz kapcsolódó szobraival és az első világháborúhoz kötődő kisplasztikáival.

Kostyál László szólt arról is, hogy a Múzeumok éjszakáján mutatják be a 160 éve a városban született Háry Gyula grafikus-festőművész festményét. Ez az első a Göcseji Múzeum gyűjteményében, és az önkormányzat segítségével vásárolták meg.

Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője arról beszélt, a kiemelt témához, a gólpasszhoz sikerült érdekességeket összegyűjteni például arról, hogy Mindszenty József és a futball miként kötődik egymáshoz.

Varju András, a falumúzeum vezetője arról számolt be, hogy a pajtamozijukban a 2017-es Brazilok című magyar filmet vetítik le. A Múzeumok éjszakája alkalmat ad a 33 települést összefogó Göcseji Dombérozó bemutatkozására is a skanzenben. A részletekről Magai Ágota főszervező számolt be.

Balog Eszter, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtótitkára a 115 év a bitó árnyékában című, a börtönnel közös programjaikat ismertette, felhívva rá a figyelmet, hogy ezeket csak 12 év felettieknek ajánlják.

Tóth Renáta, a Deák-könyvtár igazgatója arról szólt, hogy  gyűjteményükből merítve a város futballtörténetét mutatják be kiállításon. Ezenkívül a digitális műhelyükben készített két focizó robotot is kipróbálhatják a látogatók.

Tóth László őrnagy, bűnmegelőzési osztályvezető arról beszélt, hogy minden korosztálynak kínálnak programot a rendőr-főkapitányságon. Bemutatják a tevékenységirányítási központot, a fogdát, lehet ismerkedni a járművekkel, a szolgálati kutyákkal. Lesznek közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési foglalkozások is.

A részletes programok elérhetők a https://program.zegimuzeumok.hu/ és a https://muzej.hu/ internetes oldalakon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában