férfiak fókuszban

2021.06.10. 10:13

Hobbi és hivatás jól megfér egymás mellett

A család fontos szerepet tölt be idősebb Zuggó József életében, hiszen a támogatásuk nélkül nem lehetnének sikeresek. Építőipari gépek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, emellett a fiatalabb Zuggó József a gyermekek körében nagyon népszerű LádaVasút® megalkotója is.

Jóna István

Ifjabb és idősebb Zuggó József. Közösen vitték sikerre a családi vállalkozást. Fotó: Pezzetta Umberto

A Zuggó és Fia Egyéni Céget 1979-ben idősebb Zuggó József alapította. Első saját fejlesztésű gépét – a padlóburkolólap- és csempevágó gépet – immáron négy évtizede gyártja. A termék 1983-ban szabadalmat kapott, az 1992-es Budapesti Nemzetközi Vásáron pedig Invenció díjat nyert. A vállalkozás 1993-ban kifejlesztette betontérkő-roppantó gépét, amelyet azóta szintén folyamatosan gyárt.

Ifjabb és idősebb Zuggó József. Közösen vitték sikerre a családi vállalkozást. Fotó: Pezzetta Umberto

- Édesapám még a Ganz-MÁVAG-nál üzemvezetőként dolgozott, amikor létrehozta vállalkozását, amiben gyermekkorom óta tevékenyen részt vettem. A főiskolai, egyetemi tanulmányaim mellett a könyvelésben, majd a marketingben segítettem, valamint a kiállítások szervezéséből, prospektusok tervezéséből vettem ki a részem. A 90-es években a Zalatejnél dolgoztam és persze a családi üzletben is közreműködtem, így elég mozgalmas időszaka volt ez az életemnek – emlékezett vissza fiatalabb Zuggó József jogi szakokleveles mérnök-közgazdász, aki négyféle MBA végzettséggel is bír.

Játékokat tervez és kivitelez

A családi indíttatás meghatározó volt az életében. A rengeteg tanulmányt és megszerzett képesítést a vállalkozásban kamatoztatta. Az önképzés mellett különleges hobbit választott magának: egyedi, kézműves játszótéri játszóeszközöket tervez és kivitelez.

A LádaVasutat könnyű megszeretni, bárhol felbukkan, hamar a gyerekek kedvence lesz Fotó: Zuggó József

- Az első gyermekjáték, ami szerintem nagyon jól sikerült, egy játékmarkológép volt, ám ez a mozgáskoordinációt fejlesztő eszköz üzletileg sajnos nem vált be. A második gyerekjátékom, a LádaVasút®, amit 2015-ben fejlesztettem ki, viszont már óriási siker lett. Olyan, mint egy igazi mini hullámvasút. Teljesen más játékélményt ad, mint a fa körhinta vagy az ugrálóvár. A LádaVasút®-at könnyű megszeretni, bárhol felbukkan, hamar a gyermekek kedvence lesz, ami nem csoda, hiszen a gondtalan suhanás nagy élmény a kicsiknek.

Megszületett a LádaVasút

A játék születése se mindennapi, hiszen egy péntek délelőtti elhatározás eredménye. József az ominózus napon a fatelepen ledarabolta a játék fa alkatrészeit, elkészítette a fém görgősorokat, majd este nekiállt összerakni az első ládavasutat, ami másnap reggelre készen is lett. Aznap már az Ady-iskolában be is mutatkozhatott volna, de alkotója annyira fáradt volt, hogy nem bírta összerakni. Szerencsére másnapra hirdettek egy gyereknapot a Vizslaparkban. Az első próbálkozók után szinte mindenki sorban állt, mert szeretett volna lecsúszni az érdekes játékon.

- A siker okán levédettük a találmányt. Emellett rendelkezik közösségi formatervezési oltalommal és használati mintaoltalommal az Európai Unióban. A játék egyedi és újszerű kivitelezése miatt nagy meglepetés és újszerű élmény a gyermekek számára. Működése mechanikus, üzemeltetése egyszerű, nincs szükség külső energiaforrásra, ezért rendezvényekre nagy szeretettel hívnak minket, mert csak helyigénye van a játékunknak.

Feltalálója büszke arra, hogy a pandémia előtt éves szinten több mint száz rendezvényen sikerült bemutatnia a LádaVasút®-at, melynek népszerűsége töretlen.

Család és tervek

Zuggó József orvos feleségével közösen három gyermeket nevel, keresztény magyar nagycsaládot alkotva élik dolgos napjaikat. Reméli, hogy gyermekei egyszer majd továbbviszik apai örökségét, de ha nem, akkor sem lesz szomorú. A fejében több mint 20 játék­ötlet van, ezek megvalósítása még várat magára. Felmerült, hogy megfelelő ajánlat esetén eladná a LádaVasút®-at, amely az országban és nemzetközi szinten is megállná a helyét a gyerekjátékok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!