Kell a jó háttér

2021.06.10. 10:00

A Kecskemét-Egerszeg „judotengely” közepén áll ifj. Nagysolymosi Sándor

A hazai judoéletben a Nagysolymosi név kis túlzással egyet jelent Kecskeméttel. Azonban ma már „halkan” oda lehet biggyeszteni Zalaegerszeget is... A párhuzam nem véletlen, amiben ifj. Nagysolymosi Sándornak óriási szerepe van. Nem titkolta, jólesik számára, ha a zalai megyeszékhely nevét egyre többen emlegetik a sportágon belül.

Kerkai Attila

Ifj. Nagysolymosi Sándor: Szeretjük csinálni, és szeretnénk nagyon jól csinálni

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A fentiek – hogy értsük – némi magyarázatra szorulnak. A kecskeméti Nagysolymosi Sándor, a hetvenes-nyolcvanas évek cselgáncsozója (Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki 5. helyezett) a hírös város megbecsült polgára, a cselgáncssport megszállottja, a férfiválogatott korábbi szakágvezetője. A nagy tradíciókkal rendelkező kecskeméti ju­dosport motorjának számít, így nem csoda, hogy fiai az ő nyomdokain indultak el. Ifj. Nagysolymosi Sándor néhány éve már Zalaegerszegen él és szinte adta magát, hogy bekapcsolódjon a Zalaegerszegi Judo SE munkájába. A versenyzőként válogatott, világkupa-győztes, Grand Prix-bronzérmes, csapat Európa-bajnok, főiskolai vb-7., majd veterán Európa-bajnok judóst előbb persze a családi kötelékről kérdeztük.

Harmadik Sándor a családban

- Kecskemétiek vagyunk, én vagyok a harmadik Sándor a családban, hiszen nagyapámat is így hívják – kezdte innen ifj. Nagysolymosi Sándor. – A nagypapa követte édesapám és az én pályafutásomat is, ott volt az összes hazai versenyen. Öcsém is cselgáncsozott, de viszonylag korán abbahagyta, ám otthon természetesen ő is edzősködik. Édesanyám válogatott atléta volt, de korán abbahagyta, hogy aput támogassa a pályafutásában. Édesapám utazhatott volna a Los Angeles-i olimpiára, de a bojkott miatt ő is lemaradt róla. Vigaszként megnyerte a varsói pótolimpiát, de az mégsem volt az igazi...

„Ma már nem legyinthet senki ránk”

Ifj. Nagysolymosi Sándor néhány évvel ezelőtt első házassága révén került Zalaegerszegre. Eleinte még nem lakott itt, de ahogy fogalmazott, már 2012-ben megnézte, miként zajlik a judoélet a városban.

- Emlékszem, a József Attila iskolában edzettek a srácok, Varga Zoltán elnök odalépett hozzám, hogy miben segíthet... A bemutatkozás után persze tudta, kiről van szó – elevenítette fel az első egerszegi találkozást ifj. Nagysolymosi Sándor. – Aztán 2014-től a munkám is idekötött már. Az meg természetes volt, hogy a Zalaegerszegi Judo SE munkájába bekapcsolódtam, 2017-től pedig a dél-dunántúli régió vezetője vagyok. A klub később átköltözött a főiskolára, gyakorlatilag egy harmadik emeleti tanterem lett az otthonunk, ma viszont már a regionális judoközpontot is mi irányíthatjuk. A járvány előtt kétszáz tagunk volt, ebből hatvanan versenyeztek. Ez a létszám kissé lecsökkent, de bízunk benne, hogy visszatérnek hozzánk, akik esetleg elmentek. Alapvetően utánpótlás-nevelő klub vagyunk, de már van két válogatott versenyzőnk, egy serdülő és egy ifjúsági korosztályú. Ők az elsők, akik bekerültek a keretbe, de nagyon reméljük, hogy követik őket mások is. Zala korábban a sportág egyik fehér foltja volt, s ha a versenyeken valaki egerszegi judóst kapott ellenfélnek, talán magában megkönnyebbült. Ma azért már ez is változott. Nem legyinthet senki ránk, hiszen csak olyan judóst indítunk versenyeken, aki megfelelően felkészült.

Ifj. Nagysolymosi Sándor: Szeretjük csinálni, és szeretnénk nagyon jól csinálni
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Van köze hozzá...

Amikor azt kérdeztük, ehhez van-e bármi köze, szerényen csak nevetett ifj. Nagysolymosi Sándor egy „van” kíséretében. Amikor Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke megtudta, hogy Zalaegerszegre költözik, személyesen kereste meg, hogy alakítsanak ki a városban egy régiós központot. Ma már a Zalaegerszegi Judo SE az Apáczai ÁMK-ban lényegesen jobb körülmények között működhet, mint akár csak öt éve. Némi párhuzamot ebben is talált ifj. Nagysolymosi Sándor. A Kecskeméti SC szakosztályainak önállóvá válása után édesapja 1992-ben megalapította a Kecskeméti Judo Klubot, aminek azóta is az elnöke. Azt mondta, ez számukra is mintául szolgált itt Zalaegerszegen, edzőképzéseket szerveztek, többször megrendezték az országos csapatbajnokságot. Versenyzői múltja révén pedig válogatott sportolókat hívtak meg, hogy tanítványaik velük is találkozzanak.

Kell a jó háttér

Ifj. Nagysolymosi Sándor civilben a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának vezetője. Azt mondta, szerencsére tolerálják, amit a sportban végez. A tolerancia pedig a család részéről is megvan, menyasszonyával egy kisfiút nevelnek.

- Tényleg szükséges ehhez a jó háttér – ismerte el. – Szerencsére dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott büszke arra, amit a munkaidőn kívül csinálok. No és a menyasszonyom is támogat. Igaz, ha most őt kérdezné, lehet, azt mondaná, nehezen viseli, ugyanis sokat vagyok távol, különösen a versenyszezonban. De szeretjük csinálni, és szeretnénk nagyon jól csinálni Varga Zoltán elnökkel, Korpos Judith és Márton Tibor edzővel, Horváth Zoltán erőnléti trénerrel és segítőmmel, Mózer Gézával közösen.

S hogy a tanítványok tudják-e, kicsoda ifj. Nagysolymosi Sándor? A kérdésre roppant kézenfekvő válasz érkezett.

- Az internet világában ma már sok minden megtalálható, a tanítványok pedig nézegetik a korábbi meccseimet. Nem mellesleg vagyok még olyan fizikai állapotban, hogy a nagyobbakkal nekiálljak edzeni – ezt már egy újabb mosoly kíséretében említette.

El is hisszük neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában