Szponzorált tartalom

2021.06.10. 08:48

Hulladékgazdálkodás és környezetvédelem – Interjú Horváth Tiborral, a TOP-KER Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével

Nagy múltra tekint vissza az idén 32 éve működő TOP-KER Ipari és Kereskedelmi Kft. A hulladékgazdálkodásban és a környezetvédelemben is fontos szerepet betöltő zalaegerszegi vállalkozás erős családi alapokra épül.

Jóna István

Folyamatosan próbálják fejleszteni tevékenységünket és a legmesszebbmenőkig kiszolgálni a lakosság igényeit. Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Tibor, a vállalkozás ügyvezetője 21 éves volt, amikor 1989-ben édesapja megalapította a céget.

- Édesapámmal együtt kezdtük a munkát, gyerekkoromtól mellette voltam a vállalkozásban, részt vettem a napi tevékenységben, ennek révén sok mindent megtanultam mellette. Huszon­évesen megismertem az üzleti életet, a fizikai munkát, és elsajátítottam a cégvezetés gyakorlatát is. Eredeti szakmám vendéglátós, pincérnek tanultam, de az iskola elvégzése után a vállalkozásban ténykedtem – emlékezett vissza a kezdetekre a cégvezető.

„Mindenki érdekeit maximálisan figyelembe kell venni.” – Horváth Tibor, a TOP-KER Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Tibor édesapja 2010-es, korai halála után vette át a vezetői teendőket. A tapasztalat sokat számított, hiszen mindkét oldalt, a munkásat és az íróasztal mögöttit is jól ismerte. Ha kell kamionozik vagy targoncázik, majd öltönyt húz és tárgyal. Az elmúlt 32 év alatt komoly értéket hoztak létre hozzáértésükkel és üzleti jártasságukkal, így váltak sikeressé.

Hozzáállás és akarat

- A siker kulcsa elsősorban a hozzáállásban és az akaratban rejlik. A másik része pedig az, hogy akivel dolgozunk, nevezzük vevőnek, eladónak, elégedetten távozzon tőlünk, és holnap is ide jöjjön. Ennek érdekében folyamatosan próbáljuk fejleszteni tevékenységünket és a legmesszebbmenőkig kiszolgálni a lakosság igényeit. A város 30-40 kilométeres körzetéből is keresnek bennünket, hogy a feleslegessé vált fémanyagot és egyéb hulladékokat átadják, így azok nem terhelik környezetünket, mi pedig elősegítjük az újrahasznosítást – folytatta az ügyvezető.

A cégnek alapvetően ma is a fém-, a papír- és az elektronikai hulladék, valamint az akkumulátorok szelektív gyűjtése, válogatása, darabolása, szennyeződésektől való megtisztítása és újrafeldolgozásra való előkészítése a fő tevékenysége, de Horváth Tibor röviden elmesélte azt is, hogy az évek során más területeken is kipróbálták magukat.

- Ékszerüzletünk volt, valamint fatelepet is működtettünk évekig, és a Balaton vonzáskörzetében a vendéglátóiparban is jelen vagyunk. Fő profilunk napjainkban is az édesapám alapította hulladékgazdálkodási cég, amire nagyon büszke vagyok. Piacon maradásunk záloga mindig is az előremutató gondolkodás s a kor kihívásainak megfelelő fejlődés volt.

Nyitni az új felé

Horváth Tibor büszkén említette, hogy a fejlesztések során 2003-ban az országban másodikként a teljes telephelyet szilárd burkolattal látták el, emellett purátorokat, szűrőket szereltek be, aminek köszönhetően a telephelyről kifolyó vizet olajszűrő, iszapfogó és vízleválasztó berendezésekkel tisztítják hatékonyabban. A piacon maradás feltétele a további fejlesztés, ami elsősorban a válogatáshoz, daraboláshoz, tisztításhoz szükséges korszerű eszközök beszerzését jelenti.

Folyamatosan próbálják fejleszteni tevékenységünket és a legmesszebbmenőkig kiszolgálni a lakosság igényeit. Fotó: Pezzetta Umberto

- Mindig előre kell menni egy lépéssel, nyitni az új felé. Próbáljuk a gépjárműparkot, a darabológépeket, a napi tevékenység során szükséges eszközöket cserélni, újabbakat, jobbakat, hatékonyabbakat beszerezni. Mint minden szakmában, a miénkben is folyamatosan változnak az igények. Anno ’89-ben a hulladékokat körülbelül tízfelé válogattunk, most harmincfelé.

Erős családi indíttatás

A vállalkozásban nagyon erős a családi indíttatás, amelyet az összetartás, a munkaszeretet és az elhivatottság köt össze.

- Jelenleg tíz alkalmazottunk van. Szerencsére a család is maximálisan kiveszi a részét a cég életéből. Három gyermekem van, egy lányom és két fiam, ők mind a vállalkozásban dolgoznak. Szeretik csinálni, és jó érzékük is van hozzá. A gyermekeimet is arra tanítom, amit én tanultam az apámtól, hogy mindenki érdekeit maximálisan figyelembe kell venni. Figyeljünk oda egymásra, hiszen egymásért vagyunk! Remélem, az unokáim is továbbviszik a családi hagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában