Frissen Zalából

2021.06.06. 15:30

A Barátok közt zalaegerszegi színésze zenél, sportol és őslénytanból is vizsgázott

Zalaegerszegi színész alakítja a Barátok közt sorozatban Selmeczi Vince építészmérnököt. Nagy Péter János (28) Kaposváron az utolsó évet végzi a színművészetin, és a budapesti Újszínházban is játszik. Zalaegerszegen beszélgettünk vele az edzőteremben, ahová évekig járt, és mindig benéz kicsit sportolni, ha itthon van.

Szabó Judit

Nagy Péter János rendszeresen sportol, ma is felkeresi a régi edzőtermét, ha itthon van. Fotó: Pezzetta Umberto

Nagy Péter János a zalai megyeszékhelyen született, a József Attila-, majd a Landorhegyi-iskola után a Kölcseyben folytatta tanulmányait. Az általános iskolában kedvelte meg a néptáncot, s bekerült a Zalai Táncegyüttesbe. Először a Hevesi Sándor Színházban állt színpadra, a Valahol Európában Sutyijaként.

Kelemen József rendező 2007-ben eljött a táncegyüttes egyik próbájára, mert a Valahol Európában darabba kerestek fiatalokat. Én alakíthattam Sutyit Suhanc csapatában. Volt néhány mondatom is ­­– emlékezett vissza az első színházi szerepére. – Intenzív és impulvíz időszak volt, 42 előadással. Ezt követően az egyik vörösinges lehettem A Pál utcai fiúkban, amelyet Mihály Péter rendezett, és Boka szerepét játszottam az egyik szereposztásban. Álló taps fogadott bennünket egy előadás végén, nagyszerű érzés volt. Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom a színészetet.

Ötször futott neki

Ötször felvételizett a színművészeti egyetemre, s bár Kaposváron mindig több rostán átment, csak ötödszörre sikerült bekerülnie a 14 fős osztályba. Közben szerzett egy diplomát a Pécsi Tudományegyetemen földtudományi alapszakon, játszott a Janus Egyetemi Színházban és Zalaegerszegen is.

- Egy-másfél évre egyéni tanrendet választottam Pécsen, hogy szerepelhessek a Hevesi Sándor Színházban az Emil és a detektívekben, a Cyber Cyrano-ban és a Csíksomlyói passióban. Sokszor apu segített az utazásban, s míg ő vezetett, én három óra alatt megpróbáltam felkészülni egy féléves tananyagból a pécsi őslénytan vizsgára. Nem vagyok rá büszke, maradjunk annyiban, hogy sikerült... Édesanyám és édesapám is sokat aggódott miattam, mert nehéz ez a pálya, kapja az ember a pofonokat, de mindig támogattak, biztattak: csináljam, ha ezt szeretném.

Zalaegerszegen segédszínészként a későbbiekben is számos darabban szerepelt, nemcsak a kőszínházban, hanem a Kvártélyházban is. Szülővárosában Ecsedi Erzsébet, György János, Farkas Ignác és Mihály Péter egyengette az útját a színházi világban, hálával, szeretettel gondol rájuk. Az egyetemen duális képzésben vett részt, háromhetes váltásban hol Kaposváron, hol Kecskeméten tanultak, s harmadiktól kisebb lehetőségeket kaptak a gyakorlati órák helyszínén, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. A legjelentősebb szerepe Kecskeméten a Béres Attila rendezésében színpadra került Chicagóban volt, a Földes Eszter főszereplésével játszott musicalben a konferansziét alakította.

Megszerette a forgatásokat

A Barátok közt televíziós sorozatban Selmeczi Vince építészmérnököt játssza.

- Sajnálom, hogy véget ér a sorozat, amely meghatározó része lesz az életemnek, már csak a kamera előtti gyakorlat miatt is. A forgatás teljesen más színészi játékot igényel, mint a színpadi jelenlét, hiszen a filmen egy pillantás is látszik, ami a színházban a tizedik sorból már nem. Keveset kell játszani, de azt intenzíven. A sorozat révén sok emberrel megismerkedtem, sok segítséget kaptam. Szeretném, ha a jövőben a forgatás még megtalálna – mondta Nagy Péter János, akit a kecskeméti tévében is látni a képernyőn, műsorvezetőként. Kaposváron júniusban védi a szakdolgozatát, s tavaly óta az Újszínházban is játszik Dörner György igazgató felkérésére A funtineli boszorkányban, a Madarakban, a Bizáncban, a Csongor és Tündében és a Csíksomlyói passióban. Bízik benne, hogy lesz lehetősége más előadásokban is. Most pedig a Vörös Pimpernelt próbálja az Udvari Kamaraszínházban.

„Ez egy esztétikai pálya”

A fiatal színész arca egyre ismerősebb a közönség, a tévénézők számára (reklámokban is szerepelt), de a hírnévvel személyiségéből fakadóan nehezen barátkozik.

- A minap egy üzletben a pénztáros megjegyezte, mennyire hasonlítok a Barátok közt szereplőjére, bár maszkban voltam. Nem akartam feltartani a sort, ezért csak megköszöntem, hogy így gondolt rám. Aztán fizettem és továbbmentem. Utólag eszembe jutott, biztos örült volna neki, ha megmondom. Nehéz ezt kezelni, mert nem vagyok extrovertált személyiség, nem is tanítják, hogyan kell ilyesmire reagálni, de talán jobb ez, mintha úgy gondolná az ember, hogy ő a legnagyobb király.

A fizikum fontos számára, míg Zalaegerszegen élt, dolgozott, Hajmási Györgyhöz járt edzésekre, és ma is felkeresi a régi edzőtermét, ha itthon van.

- A zalaegerszegi színház művésze, György János mondta egyszer, hogy ez egy esztétikai pálya. Szükség van a jó fizikumra is a színpadon, ezért rendszeresen sportolok.

„Boldogság megtanulni valami újat”

Nagy Péter János életének fontos része a zene. Tangóharmonikázik, már előadásokon is kamatoztatta a tudását. Tavaly Gubík Ági felkérte, hogy működjön közre harmonikásként a Józef Attila-estjén. Azt mondja, nagyon jó érzés, ha elsajátít egy népdalt, és arra ráénekelnek, vagy egy keringőt, és arra táncolnak, vagy csak maga kigyakorol valamit: „boldogság megtanulni valami újat”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!