Frissen Zalából

2023.03.04. 20:09

Megnyerte a ZTE KK a rangadót a Szolnok ellen!

Igazi vérbeli rangadó és presztízscsata előtt állt szombaton a Zalakerámia ZTE KK férfi kosárlabda-csapata, hiszen a Szolnok elleni bajnoki találkozó már-már a régi szép időket idézte. A telt ház majdnem meglett, és a hazai győzelem is egy igazi, rangadó-hangulatú találkozón.

Kerkai Attila

Tömött lelátók előtt rendezték a forduló rangadóját. A képen a ZTE játékosa, Danilo Ostojic készül kosárra dobni

Fotó: Fehér Márk

Zalakerámia ZTE KK - Szolnoki Olajbányász 79-78 (22-14, 26-26, 14-21, 17-17)
Zalaegerszeg, 1900 néző. Jv.: Kapitány, Farkas Kovács.
Zalakerámia ZTE KK: Trice 9/3, O'Reilly 24/9, Polster, Ostijic 12, Smith 17/3. Csere: Szalay, Keller I. 4/3, Rakicevic 5, Zsíros 3/3, Németh Á. 5. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.
Szolnok: Durham 11/3, Lukács, Williamson 15/3, Barnes 13/3, Subotic 8. Csere: Gavin 10/6, Pongó M. 2, Gliszki, Rudner 14/3. Vezetőedző: Gasper Potocnik.
Kipontozódott: Barnes (40.).

A két csapat múltja és közös múltja gazdag emlékekben, és több, mint három évtizedes múltra nyúlik vissza. Megannyi nagy csatát lehetne felidézni, bajnoki döntőt, hogy aztán a ZTE KK eredményessége kissé visszafogottabbá váljon. Ebben a szezonban viszont az egerszegiek is élcsapattá léptek elő, hiszen az alapszakasz hajrájának kezdete előtt harmadik helyen állt Sebastjan Krasovec csapata, a Szolnok pedig másodikként érkezett Zalába. Az NB I A-csoport 22. fordulójának rangadója következett szombaton este Zalaegerszegen.

 

A kérdés persze az is volt, hogy a két és fél hetes bajnoki szünet esetleg mely csapat lendületét törhette meg, de erről hallani sem akartak egyik csapatnál. Mármint, hogy a lendület alábbhagyott, ráadásul a Zalakerámia Sportcsarnokban a hangulat is remek volt, hiszen szépen megteltek a lelátók. A klasszikus telt házról nem lehetett beszélni (ütközőzóna, vendégszektor), de szépen álltak körben még a karzaton is. Az első körben Szolnokon szoros találkozón a Tisza-partiak 84-80-ra legyőzték a ZTE KK-t. A feldobás előtt a kosárlabda-mérkőzésen is gyászszünettel emlékeztek meg a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Lendvai Miklósról, a ZTE FC korábbi játékosától, és Farkas Imréről, a Zalahús Zrt. egykori vezérigazgatójáról, aki a kosárlabda csapatnak is volt a névadó támogatja.

Fotós: Fehér Márk

Mindössze 8 másodperc telt el a játékból, amikor megszakadt a találkozó, hiszen az időmérőberendezés nem működött megfelelően. A csapatok ismét melegíteni kezdtek, majd tíz perc eltelte után folytatódhatott a mérkőzés. Szép lassan melegedtek be a csapatok, de az látszott, hogy alaposan felkészültek egymásból. A ZTE KK jött ki jobban a kölcsönös erőfelmérésből (19-10), amire szolnoki időkérés volt a válasz. A szolnokiak kellően feszültté is váltak, reklamáltak egy-egy ítéletnél, Subotic kapott technikait, amit kihasznált a hazai csapat. Igaz, többet is kihozhatott volna belőle (22-14), de azért ezzel sem kellett elégedetlennek lenni. Agresszívebb játékra állt át a Szolnok, keményen támadták a labdás embert, Zsíros hármasa a legjobbkor akadt be, aztán Németh Ákos tört be a palánk alá: kettő plusz egy (36-23). Szépen csinálta a sérülése után visszatérő Németh. Viszont a Szolnok bizonyította, hogy ellene nem lehet kihagyás, és pillanatok alatt visszajött 5 pontra. Egerszegi szempontból szerencsés volt, hogy lett rá válasz (48-40).

A második félidőre az lehetett a kérdés, hogy a Szolnok képes lesz-e ritmust váltani, ugyanis az első játékrészt szinte végig a ZTE KK irányította és mindenre volt válasza. A második félidőben is, hiszen vezetett a ZTE KK (53-44), de Pongó és O'Reilly sportszerűtlen hibája után egyértelműen a zalaiak vesztettek ritmust. Maga a kis kakaskodás szót sem érdemelt volna, de miután kiosztották a hibákat, hazai oldalon lett úrra a kapkodás. O' Reilly egy hármassal "nyugtatta meg" magát, viszont csapata nem jött ki a hullámvölgyből , így a Szolnok már ott loholt a nyakán, sőt Pongó kosarával át is vette a vezetést (58-59). Talán az első öt percben volt utoljára az előny a Tisza-partiaknál. Innentől lett még élesebb a rangadó, a zalaiak az utolsó tíz perc előtt minimális különbséggel vezettek (62-61). Abszolút kétesélyes volt a találkozó végkimenetele. A Szolnok ellépett öt ponttal (63-68), a ZTE KK viszont nem tört meg. Smith zsákolása, O'Reilly hármasa, majd Ostojic labdaszerzése és duplája volt a "képlete" annak, hogy a ZTE KK újra 73-69-re vezethetett. Még egyik csapat sem került bónuszba, így nem járt minden fault után büntető, vagyis törekedni kellett a mezőnykosarakra. Az idegek harca következett (77-75) és alig volt már vissza két perc a találkozóból, aztán csak fél perc, amikor Gavin dobott triplát (79-78). Aztán a ZTE kivédekezett egy akciót, s ekkor dőlt el, hogy a ZTE KK nyeri a rangadót.

Méghozzá megérdemelten, hiszen a találkozó nagy részében vezetett és amikor kellett a végén is volt válasza a Szolnoknak.

Sebastjan Krasovec: - Gratulálok a csapatnak ehhez a nagy sikerhez. Ugyanakkor nagy köszönet jár a szurkolóinknak is, mert nagy energiát adtak nekünk a lelátóról. Ahogy vártuk, egy nagyon fizikális mérkőzés volt és tudtuk, hogy a Szolnok, ha lehetősége van rá, minden hibát megbüntet. A második félidőben nem úgy sikerültek a lepattanóink, mint előtte. A végén egylabdás meccs lett a találkozóból, bárki nyerhetett volna, de csapatunk végig küzdött és hitt a sikerben, ami a döntő volt. Ezzel a sikerrel szinte már biztos a rájátszásban a helyünk, és mi megpróbáljuk a pályaelőnyt is kiharcolni.

Gasper Potocnik: - Először is minden dicséret megilleti a csapatot, mert küzdöttek a játékosok. Ennél viszont jobban kell játszani, mert sok hibát követtünk el a találkozó során. A találkozó elején érzésem szerint sok személyi hibát fújtak be ellenünk, amiatt faultgondokkal küzdött pár játékosom. Ezt követően küzdöttünk a rotációval. A statisztika szerint majdnem mindenben jobbak voltunk, mégis az ellenfél győzött. A hazai csapat huszonnégy  büntetőt dobhatott, mi kilencet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!