A munka: hivatás

2021.06.10. 10:00

Könnyid László: Sikert csak csapattal lehet elérni…

A keszthelyi VSZK-ra máig életének fontos helyszíneként tekint Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, korábbi sikeres hévízi szállodaigazgató.

Péter B. Árpád

Könnyid László: A vidéki Magyarország erős alapot ad majd a regenerálódásra a belföldi turizmusban

Fotó: MTÜ

Mint fogalmaz, a Vendéglátóipari Szakközépiskola már a ’90-es években is a szakterület kiemelkedő, gyakorlatorientált képzési helye volt, kiváló tanárokkal.

- Az a közeg alapvetően meghatározta sokunk pályáját – fogalmaz Könnyid László –, hiszen gyakorlatot szereztünk például a főzésben, felszolgálásban, cukrászatban, aminek később vezetőként is nagy hasznát vettük, hiszen ha az ember tudja, mi zajlik a konyhában, a hátsó területeken, mit jelent egy 16 órás munkanap, akkor a csapatirányítás is jóval könnyebb.

Minden díjat elhoztak

A másik meghatározó helyszín a szakember életében a hévízi Hotel Európa fit, amelynek élén másfél, rendkívül eredményes évtizedet töltött el, a hotel minden létező díjat megkapott, volt az Év Szállodája is. Azt mondja, ez az időszak azt bizonyítja, sikert csak csapattal lehet elérni.

A szállodaigazgató nem a kollégái fölé helyezi magát, hanem csupán első az egyenlők között, ez mindennek az alapja – szögezi le. – Az Európa fitben azt is megtapasztalhattam, milyen a jó, támogató, előrelátó tulajdonosi attitűd. Hasonló lenne kívánatos az egész ágazatban.

Könnyid László Angliában, az Egyesült Államokban és Németországban is vezető pozíciókban dolgozott, úgy fogalmaz, onnan a strukturális szemléletet hozta haza, hiszen nem jó, ha egy vállalkozás „csak szalad a folyamatok után”.

Idehaza 2019-ben indult a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, és ha az Országgyűlés előtt lévő turisztikai törvénymódosítást elfogadják, akkor a 40 ezer szálláshely mellett további 50 ezer vendéglátóegység és több ezer attrakció napi adataihoz is hozzáfér a turizmusirányítás, ami Magyar­ország számára régiós verseny­előnyt jelent majd.

Könnyid László: A vidéki Magyarország erős alapot ad majd a regenerálódásra a belföldi turizmusban Fotó: MTÜ

A nagy váltás

Könnyid László két éve Hévízt Budapestre, az Európa fitet pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségre cserélte. A váltást segítette, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökeként rálátott az egész ágazatra, más régiók problémáira, lehetőségeire, korábbi hévízi alpolgármesterként pedig némi államigazgatási gyakorlatot is szerzett. A vezérigazgató-helyettesi feladataiban mindez összeér és segíti a munkáját, most éppen azt, hogy támogassa a turizmus újraépülését.

- A vidéki Magyarország erős alapot ad majd a regenerálódásra a belföldi turizmusban, ennek már tanúi leszünk a nyári időszakban is, és ezt a lendületet kell továbbvinni őszre, télre – tekint előre. – A felívelés, a visszarendeződés gyorsabb folyamat lesz vidéken, míg Budapesten elhúzódó felépüléssel számolunk. Mi mindent megteszünk a magunk részéről, támogató kampányokat indítunk a küldő piacokon, és ha a keretkörülmények lehetővé teszik, akkor 2022-ben reális esély lesz arra, hogy az ágazat visszaálljon a 2019-es rekord­év szintjére.

Ez persze függ az európai átoltottságtól, az utazási szabályoktól, a légiközlekedés visszaépülésétől, azonban az jól látszik: már azokból az országokból is érkeznek nyárra-őszre foglalások, ahonnan jelenleg még nem lehet beutazni.

Vissza kell építeni a bizalmat

A visszaépülés fontos szegmense, hogy legyen elegendő számú munkaerő, hiszen az elmúlt időszakban sokan más iparágakban találták meg a boldogulásukat. Könnyid László szerint rövid távon a turisztikai vállalkozások részéről a bizalom visszaépítése az elsődleges feladat, az, hogy azokat, akik időközben máshol keresték a boldogulásukat, visszacsábítsák az ágazatba. Ez a folyamat béremelést is eredményezhet.

A munka: hivatás

- Ugyanilyen fontos elem a turisztikai karrier népszerűsítése a pályaválasztók és a fiatalok körében – teszi hozzá Könnyid László. – Ők az elmúlt másfél évben azt látták, hogy nem biztos, nem vonzó pálya a vendéglátás, a felszolgálás, a recepciós munkakör, hiszen a szolgáltatók nagyrészt zárva voltak, így természetes, hogy 17-18 évesen másban kezdtek gondolkodni. Hamarosan kampányt indítunk, hogy bemutassuk: ez egy olyan ágazat, amelyben a munkát hivatásként lehet megélni, s e közben rengeteg rendkívül hálás emberrel kerülhetünk kapcsolatba. A szakma szépségeit és vonzerejét kell láttatnunk a fiatalokkal, mert egy ilyen válsághelyzet után az is lényeges, hogy a jövő generációja ne veszítse el az érdeklődését a pálya iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!