Az utánpótlás-képzésére helyezik a hangsúlyt

2022.09.08. 20:00

A kanizsai vízilabda búcsúzik a másodvonaltól

Szinte biztosra vehető, hogy az idén a Kanizsa Vízilabda SE már nem küzdhet a legmagasabb osztályba kerülésért. A csapat az elmúlt öt évben minden alkalommal rájátszást játszott az OB I-ben való szereplésért, ám mindannyiszor alulmaradt. Most pedig az OB I B-ben való indulásról is lemondtak.

Pásztor András

A felnőttek idén csak harmadik vonalban, azaz az OB II-ben mérethetik meg magukat Fotó: ZH Archívum

A háttérben természetesen anyagi problémák húzódnak, az idei szezonra ugyanis elfogyott a szponzori pénz, ráadásul az önkormányzat sem dobott mentőövet a dél-zalai város legmagasabban jegyzett csapatának. A nyár derekén az önkormányzat már világossá tette a csapatot működtető Kanizsa Vízilabda Kft. számára, hogy ha akarna, sem tudna támogatást biztosítani, miután az elmúlt években a csapat kimerítette az adható keretet. Persze ha közvetlenül nem is, de közvetve, akár egy önkormányzati cégen keresztül támogatható lett volna a csapat, ám ez az opció komolyabban fel sem merült a képviselő-testületben.

– Már a tavalyi szezont is úgy fejeztük be, hogy a kft. közel 20 millió forintos hitelt vett fel, hogy ki tudjuk fizetni a játékosokat – árulta el Balázs László ügyvezető, aki a miértre úgy válaszolt: nem akarta, hogy a pénzhiány rányomja a bélyegét a rájátszásbeli szereplésre. – A kanizsai vízilabda egyébként két szálon működött, az egyesület felelt az utánpótlásért, míg az egyesület által létrehozott kft. a felnőtt csapat ügyeit intézte.  

A kanizsai utánpótáskorú fiatalok a nyáron Rijekában is edzőáboroztak Fotó: ZH Archívum
 

Balázs László ugyanakkor állítja: a felvett kölcsönökről az egyesület elnöksége még a tranzakció előtt tudott, hiszen a korábbi elnök tisztában volt a kft. anyagi nehézségeivel.

– A kft. éves számviteli beszámolóit, kiegészítve a szakmai beszámolóimmal minden évben megküldtem az egyesület elnökségének. Ezeket az elnökség jóváhagyta. Ebben látni lehetett az anyagi nehézségeket. Többször történt telefonos és írásos egyeztetés az egyesület korábbi és újonnan megválasztott elnökével a kialakult helyzet megoldására, a személyes találkozásra azonban – az ígéret ellenére – az elnökség nem tartott igényt – mondta Balázs László, aki hozzátette: július elsejével aztán eltávolították az egyesületből és ezzel a lendülettel a szervezet visszavette a kft.-től az OB I B-ben való indulási jogot. – Bíztam benne, hogy a csapat idén is elindul a második vonalban, de az új elnökség végül úgy döntött: nem élnek az indulás jogával, ami egyben azt is jelenti, hogy hosszú időre megszűnik a minőségi felnőtt vízilabda Nagykanizsán.

– A forráshiány alapvetően szabja meg a lehetőségeinket, ha a múlt szezonban sikerült volna a feljutás, ennyi pénzből akkor sem tudtunk volna elindulni az OB I-ben – ezt már az egyesület nemrégiben megválasztott új elnöke, Horváth Balázs mondta. – Egy idei azt hittük, hogy az OB I B-ben el tudunk majd indulni, de először ki kellett fizetnünk a kft. közel 1 millió forintos köztartozását, illetve a felnőtt játékosok utolsó havi bérével is adós maradt a kft., amit szintén az egyesületnek kellett rendeznie. És akkor még ott van a kft. által felvett hitel, melynek pontos összegét sem tudjuk. Egy biztos, nem fogjuk elvenni az utánpótlásképzéstől ezt a pénzt.

Az 1990-ben alakult Kanizsa Vízilabda SE a tavalyi szezon végén zsinórban ötödször játszhatott osztályozót az OB I-ért, azonban az UVSE, a Vasas Plaket, a KSI és a Debreceni VSE után a Szentesi VK ellen sem tudta kivívni a magasabb osztályba kerülést.

Horváth Balázs elnök egyébként azt is jelezte: az egyesületnek nem volt tudomása a hitel felvételéről, a legutóbbi májusi közgyűlésen Balázs László arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a kft. pozitív mérleggel zárt.

– Ha megfelelő tájékoztatást kaptunk volna, talán nem fajult volna idáig a helyzet, ilyen tranzakciókat biztos nem támogatott volna az egyesület – vélekedett az elnök, aki szerint pár éven belül így is vissza lehet jutni a másodvonalba. – Az idén az OB II-ben indulunk, javarészt kanizsai kötődésű játékosokkal. A feljutás – mint minden sportágban – csak pénzkérdés, ha lesz támogatás vagy szponzor, akár egy éven belül visszakerülhetünk. De mi most leginkább az utánpótlásnevelésre szeretnénk helyezni a hangsúlyt.

A férfi vízilabda OB II-ben szeptember 17-én kezdődik a szezon, a Kanizsa VSE ellenfele 15 órától a PTE-PEAC, majd 17 órától a Soproni VSE együttese lesz Dunaújvárosban.

Mint megtudtuk: a Kanizsa Vízilabda Egyesület berkein belül közel 150 gyermek sportol, három országos és öt regionális bajnokságban.

– Mindent megteszünk a fiatalokért, nyáron például nyolc egyhetes vízilabdatábort szerveztünk számukra, a srácok jártak a Balatonnál, Szerbiában, Horvátországban edzőtáboroztak – tette hozzá Simonka Ferenc, az utánpótlás vezetőedzője, aki hozzátette: az egyesület biztos lábakon áll, rendezte tartozásait, s most az a legfontosabb számukra, hogy megfelelő körülményeket, felszerelést és edzési, illetve versenyzési lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak.

A fentiek ismeretében már csak egy kérdés maradt. Milyen jövő vár a kanizsai vízilabdára?

Kapcsolósó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában