Ez történt

2023.12.31. 09:00

Visszatekintő 2023. július

Mozsár Eszter

Az egészségügyben dolgozókat tüntették ki Keszthelyen

Fotó: ZH

Keszthely

Az egészségügyben dolgozókat tüntették ki Keszthelyen

Méltatták az egészségügyi dolgozókat és kitüntetéseket adtak át a Semmelweis napon Keszthelyen. Az ünnepségnek ezúttal is az Amazon Ház rendezvényterme adott otthont. Az ünnepségen elhangzott, az egészségügynek is haladnia kell a korral, és válaszolnia kell a 21. század kihívásaira. Ez kiemelten fontos a Keszthelyi Kórházban is ahhoz, hogy az megtarthassa vezető szerepét. Az intézmény a nyári időszakban jelentős számú beteget lát el, és a felújítás régi álmuk. Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, ez a vágy a közeljövőben megvalósulhat. Semmelweis napra nem csak a Keszthelyi Kórház dolgozói, hanem az Alapellátási Intézet munkatársai is meghívást kaptak. A dolgozók munkáját Keszthely önkormányzata is díjazza. Elismerésben részesült Dr. Kiss Zoltán, a Szülészeti Osztály orvosa, aki jelenleg külföldön tartózkodik. Megköszönték Dr. Kiss Lajos főorvos munkáját is. Kitüntették Tuksa Júlia higiénikust, és Kárász Veronikát, a Sürgősségi Osztály ápolóját. Elismerést vehetett át Fáró Katalin munkaügyi csoportvezető és Czipp Katalin, a pénzügyi osztály dolgozója.

Nyolcadik alkalommal rendeztek Sörfesztivált Keszthelyen

Öt napon át tartott július végén a Keszthelyi Sörfesztivál, amit immáron nyolcadik alkalommal rendeztek meg a Balaton-parti sétányon. A szervezők a minőségi sörfogyasztást népszerűsítették a fesztivállal, amin gasztrokulturális programok is kínáltak. A móló melletti sétányon minden korosztály megtalálta a kedvére való elfoglaltságot. A kiállítók évről-évre egyre nagyobb közönséggel számolva készülnek a malátakedvelők fogadására. A főzdék csapjain a nagy kedvencek mellett idén is helyet kaptak az újdonságok. A fesztivál minden napján kisüzemi, kézműves és nagyüzemi főzdék, azaz 40 kiállító több mint 100 fajta söréből szemezgethetett a látogató. A kínálat nemzetközi volt. Az elmúlt 8 évben a rendezvény folyamatosan bővült, így a sörök mellett különböző grill és street-food ételek, valamint édességes standok is várták a látogatókat. Kóczián László főszervező elmondta, a sörök mellé az első években csupán sörkorcsolyákat kínáltak, majd a családosokat és a gyerekeket is figyelembe véve egyre több gasztroélményt kínáltak számukra is. A fesztivál ideje alatt naponta koncertek, DJ-k, illetve gasztrokulturális programok várták az érdeklődőket. Volt sörtörténeti előadás, sörkóstoló, sakk szimultán és sörivóverseny.

Keszthely első ízben volt a zenei tehetségkutató házigazdája

A Bad Acrobats nyerte a Fülesbagoly tehetségkutató verseny országos döntőjét, amelynek első alkalommal adott otthont Keszthely, méghozzá festői környezetben, a Balaton-parti zenepavilonnál. A tét – az erkölcsi dicsőségen túl is – hatalmas volt, hiszen a legjobbak fellépést nyerhettek a Fábry Show-ba, illetve a Bagossy Brothers Company előzenekaraként volt, aki lemezfelvételi lehetőséghez jutott, mások pedig bemutatkozhatnak a Petőfi Rádióban és a Petőfi TV-ben. A tehetségkutatón mintegy 30 nyereményt adtak át a szervezők. A rendkívül erős mezőnyben – a zsűri egyöntetű véleménye alapján – a Bad Acrobats nyerte a versenyt, amely stúdiózási lehetőséget kapott, illetve meghívást a jövő évi KeszthelyFesztre. A csapat ott lesz az Öröm a Zene októberi nagydöntőjében is, ahol 2,5 millió forint a tét. Második lett a Liana, a dobogó harmadik helyére pedig a The Microwaves állhatott, akik egy YouTube-csatorna optimalizálást és a TikTok-jukon egy interjút nyertek, s a csapat egyhetes Fülesbagoly blog-bannerkampánnyal is gazdagodott.

A Warnusz Zsuzsa, Andrásik Remo, F. Tóth Benedek alkotta zsűri kiemelkedő egyéni teljesítményeket is díjazott. A Fülesbagoly tehetségkutató sorozatnak idén már csak egy állomása lesz, méghozzá szeptember 17-én Martonvásáron. A döntőre még lehet jelentkezni.

Nagykanizsa

A kitűnőket köszöntötték Nagykanizsán

A Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum szervezésében a Hotel Königben tartották a kitűnők találkozóját, melyen a májusi, júniusi vizsgaidőszakban kitűnő

és jeles érettségi vagy szakmai bizonyítványt szerzett diákokat köszöntötték. Az eseményen Czémánné Balog Tímea, a tankerületi központ köznevelési és jogi osztályának osztályvezetője köszöntőbeszédében elmondta: idén 126 diákot ismernek el, a rendezvényt a szakképzési centrummal közösen szervezték. Ezt követően Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja szólt a megjelent tanulókhoz. Kiemelte: a technikusi és szakmunkásképzésben kiválóan teljesítő kőművesek, szerkezetlakatosok, fodrászok és kozmetikusok ünnepét is tartják ilyenkor. Balogh László polgármester megnyitóbeszédében gratulált a kanizsai három gimnázium és a három technikum jelesre és kitűnőre vizsgázott diákjainak, akik ezzel a teljesítményükkel öregbítik a város jó hírét. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ugyancsak elismerte a központ és a centrum munkáját. Leszögezte: erre a kitartásra az élet minden területén szükség lesz, ezért arra biztatta a tanulókat, hogy ezt a jó szokásukat tartsák meg.

Két nép álma válhat valóra a híd megépítésével

A Horvát Köztársaság tiszteletbeli magyarországi konzulja, dr. Koósz Attila Nagykanizsán a Horvát Köztársaság Rozgonyi utcai konzulátusán fogadta Sunčana Glavak asszonyt, Horvátország európai uniós parlamentjének képviselőjét. Az egyeztetés az új közúti Mura-híd projektje köré szerveződött, melyet követően a felek sajtótájékoztatón beszéltek a tárgyalásról. Sunčana Glavak elmondta: mindketten szívügyüknek tekintik a híd megépülését, hiszen ő Kotoribán született, kollégája, dr. Koósz Attila pedig murakeresztúri. Ezeket a településeket köti össze elsősorban a híd, ám a kapcsolódás mindkét nemzet számára óriási jelentőséggel bír. A Mura-híd projektdokumentációja már korábban elkészült. Mivel csak a kivitelezés költsége körülbelül 35 millió euró, elsősorban európai uniós forrásokra szeretnének támaszkodni. A nehézségek ellenére Sunčana Glavak optimista, bízik az uniós források lehívásában, s reméli, 5 év múlva elkészülhet a híd, mellyel két nép álma válhat valóra. Dr. Koósz Attila szintén pozitívan értékelte a találkozást. Több témát átbeszéltek, melyek között a legfontosabb az új közúti Mura-híd projektjének realizálása volt. Mindkét országnak fontos, hiszen ezzel a gazdasági, turisztikai és közlekedési kapcsolatokat lehetne fejleszteni. A politikus asszony az egyeztetéseket követően a polgármesteri hivatalban Bizzer András alpolgármesterrel is tárgyalt.

Kezdődik a parkolók kiépítése Nagykanizsán

A munkaterület átadásával elindult a parkolóépítési beruházás a keleti városrészben Nagykanizsán. A közel nettó 80 millió forintos beruházás keretében 45 parkolóhely kialakítására kerül sor a Munkás utca 10. és a Kazanlak körút 1. számú társasházak közötti zöldterületen, illetve járdakapcsolat is létesül a Kanizsa Arénáig. A tervek szerint a beruházás miatt csupán egyetlen fát kell kivágni, a területen lévő többi fa megmarad vagy átültetik. A munkaterület átadásakor Bizzer András alpolgármester úgy fogalmazott: végre megkezdődhetnek a munkálatok és ezzel némiképpen enyhül majd a parkolási probléma a városrészben. A jelenlegi önkormányzati ciklus elején a baloldali ÉVE-frakció leszavazta azt a kezdeményezését a közgyűlésben, hogy a kanizsai városi költségvetés biztosítson forrást a parkoló megépítésére, emlékeztetett Bizzer András. Ennek következtében egyéb forrás után kellett néznie, így a városnak nyújtott jelentős kormányzati támogatásoknak köszönhetően adódott is a lehetőség, hogy alpolgármesterként a keleti városrészért lobbizva elérje, hogy az 588 millió forintos kormányzati fejlesztési támogatásnak része legyen a mostani parkolóépítés, illetve az ehhez kapcsolódó járdahálózat kialakítása.

 

Zalaegerszeg

Leendő biológusok, tanárok, kutatók a genetika táborban

Harmadik alkalommal rendezték meg idén a genetika tábort a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A foglalkozás egyik vendége az intézmény egykori diákja, Lepár Dávid negyedéves egyetemi hallgató volt, aki az ecetmuslica genetikai állományát mutatta be az érdeklődő diákoknak. A diákok az előadást követően maguk is különböző mutáns muslicákat azonosítottak. Lepár Dávid elmondta, több ezer mutáns ismert, ő maga három ilyen törzset hozott létre keresztezésekkel kutatómunkája során. A Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének negyedéves hallgatója, aki szakdolgozatához kapcsolódó kutatói munkáját az ivarsejt-genetikai kutatócsoportban végzi. Diplomája megszerzése után Dávid gimnáziumi biológia-kémia tanár, illetve óraadó egyetemi tanár, s nem utolsósorban kutató szeretne lenni. Boncz Dániel biológia tanár, laborvezető hozzátette: a genetika tábort két évvel ezelőtt szervezte meg először, mivel az online tanítás miatt lemaradtak a diákok a gyakorlati oktatásról, így ilyenkor a táborban egy hétig a kísérleteké, boncolásoké, a biokémiai feladatoké és persze a játékoké a főszerep. A program nagyon népszerű, amire főleg biológiai fakultációsok vagy olyan fiatalok jelentkeznek, akik a természettudományok területén képzelik el jövőjüket.

Korszerűsítették a Széchenyi-technikumot

Megújult a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának épülete. Az komplexum rekonstrukcióját a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával 686 millió forintból hajtották végre. Ebből az összegből a tető hő- és vízszigetelését, a homlokzat szigetelését, a gázkazánok beépítését és a nyílászárók cseréjét végezték el – összegezte a beruházás részleteit Szabó Károly, a szakképzési centrum kancellára. Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy 2014-ben a közgyűlés elfogadta azt a polgármesteri programot, mely 2024-ig feladatul tűzte ki a lehető legtöbb oktatási-nevelési intézmény korszerűsítését. Ennek megvalósításával jól haladnak, s a sorba illeszkedik ez a sokak által várt fejlesztés is. Jelezte, hogy a munkát folytatják, ősszel a Deák Technikumot adják át, s a városban más projektek is zajlanak. Vigh László országgyűlési képviselő szerint fontos a szakképző intézmények fejlesztése, hiszen az iparban óriási igény mutatkozik a jól képzett szakemberekre. Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy ágazati szinten igyekeznek olyan kereteket teremteni, hogy Magyarország tömegével tudjon ehhez hasonló, az oktatást támogató, minőségi beruházásokat megvalósítani. Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár a vármegyeszékhely fejlődését méltatta, majd a szakképzés belső átalakításáról szólt.

Új feladatot vállalt az elismert zalaegerszegi orvos

Diakónussá szentelték dr. Marx Gyulát, a Zalaegerszegen ismert és elismert orvost, többgyermekes édesapát és nagyapát. Marx Gyulát eredetileg dr. Székely János megyéspüspök kereste meg azzal, hogy négy embert szeretne beiskolázni diakónusnak, s közülük, ha vállalja, ő lenne az egyik. Immár felszentelt személyként úgy véli, nyilván egy grémium választotta ki őket, s valószínűleg az is nyomott a latban, hogy volt teológiai végzettsége. Emellett az egyházmegyében végzett munkája alapján láthatták, mi várható tőle. A felszentelést követően a megyéspüspök egyrészt a civilek evangelizációjával kapcsolatos munkacsoport vezetését bízta rá, s arra kérte, hogy pasztorálja a szociális otthonok dolgozóit és lakóit. Marx Gyula felidézte, nem mozog ismeretlen terepen, hiszen ifjúkorától jegyesek és bérmálkozók felkészítését segítette, s azt gondolja, a kertvárosi plébánián szintén megtalálja majd a maga tennivalóját. A diakónus úgy látja, sokan vannak, akik elindultak a vallás felé, ám útközben valami elhalt bennük. Azokat, akikben életük nehéz helyzeteiben felmerül, hogy van-e Isten, véleménye szerint abban a szituációban kell elérni és valamiféle támaszt biztosítani. A segítségnyújtás módját mindig a plébánossal egyeztetve határozzák majd meg. Egyes szentségek kiszolgáltatására ő is jogosult, gyóntatásra, miseáldozat bemutatására azonban nincs felhatalmazva.

Szimulátoron tanulják a fémmegmunkálást Zalaegerszegen

Egy spanyol cég által gyártott hegesztő szimulátor működését mutatták be a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontban, ahol a meghívottak személyesen is kipróbálhatták a nem mindennapi eszközt. A zalaszentgróti születésű, ám évtizedek óta Svájcban élő Schmelzer Emőke a banki és az IT világot hagyta ott, hogy hegesztőmérnök édesapja nyomdokaiba lépjen és új szakmát választott 2010-ben. A közelmúltban a Nemzetközi Hegesztési Szövetség delegáltjaként járt Szingapúrban szakmai konferencián. Zalaegerszegen a SOLDAMATIC 4.0 hegesztő szimulátornak a gyakorlati képzésben betöltött fontos szerepét szemléltette. A Svájci Hegesztő Egyesület elnöke úgy véli, hogy ezzel a 21. századi, modern digitális oktatási eszközzel még jobban megszerettetik a szakmát a fiatalokkal. Az ArtWelding GmbH tulajdonosa elmondta, az eszköz egyébként az AWI-, mag- és elektródahegesztést imitálja, miközben a programban változtatható például a megmunkálandó darab alapanyaga, a munkafolyamat gyorsasága, a hegesztés íve. Az eszköz lényege, hogy az izommemóriát aktiválva tanítja meg a fémmegmunkálás alapjait. Abszolút új alapokra helyezik az egyébként szeptemberben induló hegesztő képzést a valósi ipari környezetet biztosító intézményben, felelte Nagy András, a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában