A hegesztés új dimenziója

2023.07.26. 14:19

Szimulátoron tanulják a fémmegmunkálást Zalaegerszegen

Egy spanyol cég által gyártott hegesztő szimulátor működését mutatták be szerdán a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontban, ahol a meghívottak személyesen is kipróbálhatták a nem mindennapi eszközt.

Mozsár Eszter

A bemutatón Schmelzer Emőke (hátul középen) és Horváth Márk, az ágazati képzőközpont hegesztő oktatója készséggel válaszolt a felmerülő szakmai kérdésekre

Fotó: Pezzetta Umberto

Mai világunkban már egyáltalán nem meglepő, ha lányok férfiasnak mondott szakmákat tanulnak. Az azonban még nálunk sem gyakori látvány, amikor egy csinos nő oktatja hegesztésre a jelenlévőket. A zalaszentgróti születésű, ám évtizedek óta Svájcban élő Schmelzer Emőke a banki és az IT világot hagyta ott, hogy hegesztőmérnök édesapja nyomdokaiba lépjen és új szakmát választott 2010-ben. Múlt héten a Nemzetközi Hegesztési Szövetség delegáltjaként járt Szingapúrban szakmai konferencián. Zalaegerszegen a SOLDAMATIC 4.0 hegesztő szimulátornak a gyakorlati képzésben betöltött fontos szerepét szemléltette. A Svájci Hegesztő Egyesület elnöke úgy véli, hogy ezzel a 21. századi, modern digitális oktatási eszközzel még jobban megszerettetik a szakmát a fiatalokkal. Az ArtWelding GmbH tulajdonosa elmondta, az eszköz egyébként az AWI-, mag- és elektródahegesztést imitálja, miközben a programban változtatható például a megmunkálandó darab alapanyaga, a munkafolyamat gyorsasága, a hegesztés íve. Az eszköz lényege, hogy az izommemóriát aktiválva tanítja meg a fémmegmunkálás alapjait.

Fotó: Pezzetta Umberto

Abszolút új alapokra helyezik az egyébként szeptemberben induló hegesztő képzést a valósi ipari környezetet biztosító intézményben, felelte érdeklődésünkre Nagy András, a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont igazgatója.

 

- Ma elsősorban ipari szereplőknek mutattuk be a digitális térben történő hegesztés új dimenzióját. A gyakorlati oktatás soránelőször lemodellezünk számos feladatot a virtuális világ eszközeit használva. A nemrég beszerzett hegesztő szimulátor a tanítási folyamatokat lerövidíti, automatizálja, sokkal költséghatékonyabb és környezetbarát ez az oktatási mód. Terveik szerint szeptembertől nem csak a gyerekeket oktatjuk a szimulátorral, hanem később a felnőttek átképzésére vagy egyéb hegesztő minősítések megszerzésében is használjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában