A muslica tanulmányozása mindig érdekes feladat

2023.06.29. 16:30

Leendő biológusok, tanárok, kutatók a genetika táborban

Harmadik alkalommal rendezték meg idén a genetika tábort a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A hétfőtől péntekig tartó foglalkozás csütörtöki vendége az intézmény egykori diákja, Lepár Dávid negyedéves egyetemi hallgató volt, aki az ecetmuslica genetikai állományát mutatta be az érdeklődő diákoknak.

Mozsár Eszter

Lepár Dávid és Boncz Dániel az előadás előtt az iskola laborjában, mögöttük a leendő tanárok, kutatók, biológusok.

Fotó: Pezzetta Umberto

A padban ülő, jobbára 11. évfolyamos tanulóknak a biológiában használatos latin egyáltalán nem volt kínai. A fiolákban apró, kétszárnyúak rendjébe tartozó rovarok repkedtek. Italaink, erjedő ételeink kevésbé kedvelt vendége a kistestű légy, ám a tudomány számára annál jelentősebb. Az ecetmuslicát (Drosophila melanogaster) nem véletlenül tanulmányozzák évtizedek, sőt évszázad óta a tudósok, ugyanis egy nagyon egyszerű, négy kromoszómával rendelkező modellszervezet, rövid életciklusa miatt könnyű tenyészteni (főleg kukoricadara élesztős táptalajon), valamint egyszerű a vizsgálathoz szükséges mutánsokat előállítani. A diákok az előadást követően maguk is különböző mutáns muslicákat azonosítottak. Lepár Dávid elmondta, több ezer mutáns ismert, ő maga három ilyen törzset hozott létre keresztezésekkel kutatómunkája során.

- A muslicagének közel 50 százalékának van humán homológja, azaz emberi megfelelője, s az emberi betegségekben azonosított gének kétharmadának van ecetmuslica homológja, ez különösen a betegségek, a rák kutatása során fontos tényező – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének negyedéves hallgatója, aki szakdolgozatához kapcsolódó kutatói munkáját az ivarsejt-genetikai kutatócsoportban végzi. Érdekesség még, hogy a tanszék vezetője dr. Sinka Rita egyetemi docens, akit a Kölcsey-gimnáziumban egykor Pozsik Lajos oktatott. Diplomája megszerzése után Dávid gimnáziumi biológia-kémia tanár, illetve óraadó egyetemi tanár, s nem utolsósorban kutató szeretne lenni.

Lapunk érdeklődésére Boncz Dániel biológia tanár, laborvezető hozzátette: a genetika tábort két évvel ezelőtt szervezte meg először, mivel az online tanítás miatt lemaradtak a diákok a gyakorlati oktatásról, így ilyenkor a táborban egy hétig a kísérleteké, boncolásoké, a biokémiai feladatoké és persze a játékoké a főszerep. A program nagyon népszerű, amire főleg biológiai fakultációsok vagy olyan fiatalok jelentkeznek, akik a természettudományok területén képzelik el jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában