Ezt történt

2023.12.25. 11:00

Visszatekintő 2023. januárjára

Mozsár Eszter

A legfinomabb forraltbort a Violkonyha kínálta Zalaegerszegen

Keszthely

Többlettámogatást kapott Keszthely - Plusz 30 millió forint az uszoda működtetésére

Többlettámogatást kapott Keszthely az uszoda működtetésére, így a tervek szerint egész évben nyitva lesz a létesítmény – olvasható a Zalai Hírlapban. Manninger Jenő polgármester bejelentette: 30,8 millió forintot kap Keszthely a kormánytól, hogy a sportlétesítmény idei, megnövekedett energiaköltségeit finanszírozni tudja. A döntés indoka a magas színvonalú egyesületi és oktatói munka volt. A többlettámogatás dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak és Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, a térség országgyűlési képviselőjének is köszönhető – szögezte le Manninger Jenő, hozzátéve: eddig is szerették volna egész évben nyitva tartani az uszodát, amelynek most már az anyagi háttere is megteremtődött.

A Balatoni Múzeum kapta idén a Pro Cultura-díjat

A Himnusz születésének 200. évfordulóján átadták Keszthelyen a Pro Cultura-díjat, amelyet ezúttal a 125 éve alapított Balatoni Múzeum kapott- olvasható a Zalai Hírlapban. A rangos, két évtizede alapított elismerést ezúttal Németh Péter igazgató vette át Manninger Jenő polgármestertől és Csótár Andrástól, az emberi erőforrások bizottságának elnökétől. A város első embere a Keszthelyhez köthető évfordulós személyiségekről is megemlékezett, köztük a 200 éve született Petőfi Sándorról, aki felesége, Szendrey Júlia révén kötődik a Balaton fővárosához, illetve Kacsóh Pongrácról, aki a nyugat-balatoni településen írta meg a János vitéz című daljátékát. Ünnepi beszédében Csótár András a kultúra nemzetmegtartó szerepéről beszélt, kiemelve az anyanyelv s a meglévő értékek, kincsek megőrzésének, továbbadásának fontosságát. A keszthelyi ünnepen a Hevesi Sándor Színház művészei léptek fel, s megnyílt a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete keszthelyi csoportjának Petőfi 200-emlékkiállítása.

 

Elkezdődött a zeneiskola belső felújítása

Felújítják a Festetics György Zeneiskola belső tereit. A külső helyreállítási munkák már befejeződtek, most a nagytermet festik. A tervek szerint szeptembertől már a felújított épületben kezdik meg a tanulást a gyerekek. A zeneiskola energetikai korszerűsítésére az önkormányzat nyert támogatást. A felújítás összköltsége nettó 115 millió forint volt. Ebből az épület teljes külső szigetelést kapott, cserélték a nyílászárókat és 23 napelem modul is felkerült az épület tetejére. A belső munkálatokat a Nagykanizsai Tankerületi Központ támogatja, de baráti körök is hozzájárultak ehhez. Az önkormányzat pedig várhatóan a bútorok cseréjét biztosítja.

Nagykanizsa

Rockenbauer Pálért gyalogolt a népes nagykanizsai túracsapat

A Dél-Zalai Kék Virág Túracsapat nem feledkezett meg a hazai természetfilmezés kiemelkedő alakjáról, Rockenbauer Pálról, aki január14-en lett volna 90 éves. 24 fő gyülekezett a nagykanizsai buszállomáson, hogy egy már hagyományos túrával emlékezzenek – olvasható a Zalai Hírlapban. A túra egy kicsit rendhagyó lett, mivel a Zalakaros parkerdőt, Zalaújlakot, valamint Gesztenyeházat és Nagybakónakon a József-hegy térségét hajtóvadászat miatt lezárták. Így a Zalaerdő Zrt. munkatársaival történt egyeztetés után Zalakarosról a zöld sáv és a kék körjelzésen Zalamerenye érintésével 15,7 kilométert gyalogoltak el az Orosztony Örömhegyen található Rockenbauer Pál emlékhelyre, ahol a túracsapat által még 2013-ban kihelyezett Rockenbauert ábrázoló fénykép alatt friss koszorút helyeztek el. Innen már a kéktúra útvonalán haladtak Nagybakónak irányába, ahonnan autóbusszal érkeztek vissza a Kanizsára.

 

Jubileumi évet ünnepel a Kanizsai Fiatalok Közössége

A Kanizsai Fiatalok Közössége 2023-ban ünnepli fennállásának 15. jubileumát. Január közepén kezdődik és várhatóan májusban készül el a KFK égisze alatt működő Magic Ritmo tánccsoport új bázisa – írja a zaol.hu. A Bazár udvarban található földszinti 117 négyzetméteres helyiség átalakítását követően két nagy terem áll rendelkezésükre. A beruházást a befolyt bevételekből, pályázati forrásokból és támogatásokból finanszírozzák. Nem mindenki költözik, a színjátszók maradnak a Honvéd Kaszinóban. Már gőzerővel szervezik 15. születésnapi gálájukat, melyet az év második felében tartanánk meg a HSMK színpadán, ahol teljes, 180 fős tagságunk színpadra lépne.

 

Huszonöt kilogramm használt telefont passzoltak vissza Nagykanizsán

Lezárult a tavalyi „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány. Ezúttal 180 gyűjtőpontról 1410 kilogramm mobiltelefon érkezett be. Az intézmény kategóriában a nagykanizsai Halis-könyvtár az első helyen végzett - tájékoztat a Zalai Hírlap. Az országos programot öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Az együttműködő szervezetek kampányának célja, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet, és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként. Elősegítve a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

 

Zalaegerszeg

Gyerekektől volt hangos a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Gyerekek látogattak el a megyei rendőr-főkapitányságra. Ennek előzménye, hogy novemberben, az állatok világnapja alkalmából a főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya rendhagyó akcióval hívta fel az ifjak figyelmét a felelős állattartás fontosságára – tudósít a Zalai Hírlap. A zalaegerszegi Vizslaparkban megrendezett játékban a gyerekeknek meg kellett találniuk a szerető gazdára váró plüssállatokat, amiket haza is vihettek. Azok a lurkók, akik pedig fényképet készítettek a sikeres állatmentésről, és beküldték a szervezőknek, a héten ellátogathattak a főkapitányságra a szüleikkel. Itt módjuk volt közelebbről is megismerkedni a rendőrség munkájával. Láthatták a technikai eszközöket, járműveket és találkozhattak a szolgálati kutyákkal is.

 

Változás előtt a buszközlekedés Zalaegerszegen, lakossági fórumot tartottak

A költségek csökkentését, az utaslétszám megőrzését szeretné elérni a Volánbusz a helyi közlekedés jelentős átalakításával. A változásokról december 20-án és január 17-én tartottak lakossági fórumot. A két időpont között 140 észrevétel érkezett az illetékesekhez, egyebek mellett ezek is terítékre kerültek a Kölcsey gimnázium aulájában negyven érdeklődő részvételével tartott keddi egyeztetésen – olvasható a Zalai Hírlapban. A fő szempont, hogy a munkába, iskolába járók igényeinek megfeleljenek, a jelenlegi szolgáltatásnál rosszabb ne legyen. A menetrendi átállás megkönnyítésére új számozást kap majd néhány viszonylat, de a törzsjáratok jelölése megmarad. A legfontosabb a városrészek összekapcsolása a belvároson keresztül, mégpedig átszállás nélkül.

 

A legfinomabb forralt bort a Violkonyha kínálta Zalaegerszegen

Eperpüré és rozé mesteri elegyítése adta annak a forralt bornak az alapját, ami szavazatok sokaságát érdemelte ki a 2022-es adventi versenyben, hozzásegítve a győzelemhez a Violkonyhát. A nyertesnek járó oklevelet a városházán vette át Balaicz Zoltán polgármestertől Viola Kitti – írja a zaol.hu. A Violkonyhát működtető zalaegerszegi székhelyű Violka Family Kft. ügyvezetője, Viola Kitti elmondta, hogy szekszárdi vörösborok, illetve rozé adták az alapot. Különlegességük volt az eperpürés rozé, az alkoholmentes italok kedvelőinek a téli fűszeres almalevet kínálták. A falatozáshoz pedig várvölgyi hurka, kolbász, csülök várta a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában