Egyeztetés

2023.01.18. 17:30

Változás előtt a buszközlekedés Zalaegerszegen, lakossági fórumot tartottak

A költségek csökkentését, az utaslétszám megőrzését szeretné elérni a Volánbusz a helyi közlekedés jelentős átalakításával.

Arany Gábor

Gecse Péter mondott bevezetőt

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A változásokról december 20-án és kedden, január 17-én tartottak lakossági fórumot. A két időpont között 140 észrevétel érkezett az illetékesekhez, egyebek mellett ezek is terítékre kerültek a Kölcsey gimnázium aulájában negyven érdeklődő részvételével tartott keddi egyeztetésen.

Ezek közel fele a részleteket firtatta, mert a város honlapján is elérhető tervezetben nem egyszerű eligazodni. A hozzászólásokból néhány pedig konkrét változtatásokat szeretne elérni. A legtöbb észrevétel a ZalaZone, az északi ipari park eléréséhez kapcsolódott, a Páterdombról pedig többen kértek olyan járatot, amivel elérhető vasárnap a mise. Ezeken kívül több olyan egyéni észrevétel érkezett, amit érdemes lesz a menetrend véglegesítésnél figyelembe venni. Ilyen az északi városrész, Ságod és a vasútállomás, illetve a déli ipari park kapcsolata. A fő szempont, hogy a munkába, iskolába járók igényeinek megfeleljenek, a jelenlegi szolgáltatásnál rosszabb ne legyen.

Rózsa Tamás ismertette a változásokat
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A menetrendi átállás megkönnyítésére új számozást kap majd néhány viszonylat, de a törzsjáratok jelölése megmarad. A legfontosabb a városrészek összekapcsolása a belvároson keresztül, mégpedig átszállás nélkül.

Az észrevételek többsége konstruktív hangot ütött meg, fogalmazott Gecse Péter alpolgármester. Mivel a járatok számozása megváltozik, ezért most még nehezebb megtalálni az úti célnak megfelelő buszt, ehhez kapcsolódott a legtöbb kérdés, mondta.

A járatok ütemes követése élvez prioritást, hangsúlyt helyezve az iskolába és munkába járók igényeit. A régi rendszer oly mértékben elavult, hogy csak teljes átalakítás jöhetett szóba, tette hozzá. 

Szólt arról is, hogy megújul a jegyek bérletek rendszere is. Előtérbe kerül az online vásárlás lehetősége. 

A fórumon az is elhangzott, hogy fontolgatja a Volánbusz a 24 órás menetjegy bevezetését, amivel több járat is igénybe vehető. 

A következő hetekben a beérkezett hozzászólások, valamint a fórumon elhangzottak alapján a Volánbusz és az önkormányzat szakemberei elkészítik azt a menetrendtervezetet, ami a közgyűlés jóváhagyása után léphet életbe.

A reform alapjait egyébként még 2016-ban rakták le, akkor átfogó tanulmány készült a helyi közlekedés átalakításáról, ám ez végül nem valósult meg. Azóta jelentős változások álltak be, hiszen az utazók száma durván csökkent, míg 2015-ben közel 11 millióan szálltak helyi járatú buszra a megyeszékhelyen, 2021-ben ez a szám már alig 5,9 millió volt. A közlekedési cég veszteségeinek kompenzálására 2020-ban 509 millió, 2021-ben 638 millió forintot adott a város, ez az összeg 2023-ban meghaladhatja az egymilliárd forintot. 

A számítások szerint az új közlekedési rendszer kiszolgálására 10 százalékkal kisebb kapacitás elegendő, azonban ezt nem járatok leállításával, hanem azok összekötésével érik el. Ez várhatóan 150 millió forintos megtakarítást eredményez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában