A kultúra biztonságot nyújt és erőt sugároz

2023.01.24. 18:30

A Balatoni Múzeum kapta idén a Pro Cultura-díjat

A Himnusz születésének 200. évfordulóján átadták Keszthelyen a Pro Cultura-díjat, amelyet ezúttal a 125 éve alapított Balatoni Múzeum kapott.

Péter B. Árpád

Csótár András, Németh Péter és Manninger Jenő

Fotó: Belovári András

A rangos, két évtizede alapított elismerést ezúttal Németh Péter igazgató vette át Manninger Jenő polgármestertől és Csótár Andrástól, az emberi erőforrások bizottságának elnökétől.

A város első embere a Keszthelyhez köthető évfordulós személyiségekről is megemlékezett, köztük a 200 éve született Petőfi Sándorról, aki felesége, Szendrey Júlia révén (is) kötődik a Balaton fővárosához, illetve Kacsóh Pongrácról, aki a nyugat-balatoni településen írta meg a János vitéz című daljátékát.

Ünnepi beszédében Csótár András a kultúra nemzetmegtartó szerepéről beszélt, kiemelve az anyanyelv s a meglévő értékek, kincsek megőrzésének, továbbadásának fontosságát.

– A magyar kultúra olyan, mint egy nagy vár – szögezte le a bizottsági elnök. – Biztonságot nyújt és erőt sugároz. Számos más gyökerű embert is ámulatba ejtett és magával ragadott már, akikből sokszor a legmagyarabb hazánk fiai lettek, gondoljunk csak az aradi tizenhármakra, vagy a kétszáz éve született Petőfi Sándorra. Tekintsünk tehát a magyar kultúrára és drága anyanyelvünkre olyan értékként, amelyet megőrizni, gyermekeinknek, unokáinknak továbbadni erkölcsi kötelességünk.

A keszthelyi ünnepen a Hevesi Sándor Színház művészei léptek fel, s megnyílt a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete keszthelyi csoportjának Petőfi 200-emlékkiállítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában