Ez történt

2024.04.04. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Zalaegerszegen is számos programmal készülnek

Idén 47 helyszínen, köztük Gébárton várják április 5-7. között a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén az érdeklődőket. A péntektől vasárnapig tartó kézművesprogramokon mesterségbemutatókkal és kiállításokkal készülnek. A hazai kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak a hagyományokhoz híven az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakoztak a programsorozattal, felhívva a figyelmet arra, hogy a kézművességnek meghatározó helye van a mindennapjainkban. Egyrészt, mert alkotómunkára ösztönöz, másrészt a természetes anyagok felhasználása a fenntarthatóságot segíti, jelezte lapunknak Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke. A hétvégi programot a Népművészeti Egyesületek Szövetségével (NESZ) és a Hagyományok Házával közösen hirdették meg. A gébárti alkotóházban április 5-én, pénteken délután bőrtárgykészítő és fafaragó, míg szombaton délután a békési hímzést bemutató műhelyfoglalkozásra invitálnak. Vasárnap 14 órától a Tavaszi Nyitott Műhelygalériák Napján az Aszakkörön készült alkotásokból, valamint Schulcz Béláné gyöngyfűző munkáiból nyílik kiállítás, miközben számos műhelyfoglalkozást tartanak. A programot táncházzal zárják.

 

Irodalmi önismereti beszélgetés Kajtár Krisztinával

Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Irodalmi önismereti beszélgetésen találkozhattak az érdeklődők a közelmúltban Kajtár Krisztina zalaegerszegi kötődésű biblioterapeutával, akivel ezúttal Szabó T. Anna A változás című verse nyomán az élet kikerülhetetlen változásait és azok személyiségre gyakorolt hatásait vették számba. Kajtár Krisztina, aki diákoknak is tart biblioterápiás foglalkozást, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, waldorf pedagógus, végzettségeit a Pécsi Tudományegyetemen és a Solymári Waldorf Pedagógiai Intézetben szerezte.

 

A kutyák örökbefogadásában is segítenének a nagykanizsai önkéntesek

Az állatmenhelyen élő négylábúak jóléte és örökbefogadásának elősegítése érdekében nemrégiben Önkéntes Mancsmentők Egyesülete néven új civil szervezet kezdte meg működését Nagykanizsán. Az egyesület célja, hogy hozzájáruljon a menhelyen élő állatok mentális és fizikai egészségének javításához, valamint ösztönözze az örökbefogadást. A kezdeményezés mögött álló önkéntesek között állatbarátok, állatvédő aktivisták és állatorvosok egyaránt vannak. Az egyesület tagjai első megmozdulásaként közös sétát szerveztek az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület telephelyére, mely során az önkéntesek megismerkedhettek a menhely négylábú lakóival. A MancsMentők igyekeznek megtanítani a menhelyre bekerült kutyáknak a séta során elvárható viselkedést. Céljuk, hogy a majdani örökbefogadók könnyebben kezelhető kutyát kapjanak, így az örökbefogadás esélyei jelentősen megnőhetnek. További terveik között szerepel az örökbefogadást elősegítő rendezvények megszervezése, tanácsadó szolgáltatások nyújtása, valamint az állatvédelmi tudatosság növelése a közösségben.

 

Keszthely pénzügyi kockázati tőkealapot vonna be a nagyobb projektekhez

A város fejlesztéseiről s a gazdasági élet ösztönzésének terveiről tartott előadást Manninger Jenő polgármester a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub legutóbbi ülésén. A város vezetésének célja, hogy az itt működő vállalkozások fejlődjenek, s ez az utóbbi években így is történik, amit bizonyít, hogy az iparűzési adóbevétel folyamatosan nő, tavaly például több mint 1,7 milliárd forint folyt be a település büdzséjébe. A polgármester kijelentette, más együttműködési lehetőségek is körvonalazódnak. A város ugyanis szeretné, ha Keszthelyen egy-két nagyobb cég is megtelepedne, ennek érdekében iparterület-fejlesztést terveznek, illetve pénzügyi kockázati tőkealapot vonnának be a nagyobb projektekhez. Manninger Jenő prezentációjában bemutatta az uniós forrásokból, illetve a hazai költségvetés támogatásával megvalósuló, illetve tervezett fejlesztéseket. Elárulta, a kecskeméti modellt tanulmányozták behatóan, az alföldi városban is a Keszthely által tervezett befektetési alapok segítségével tudtak látványosan előrelépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában