A fiatalok a fókuszban az alkotóházak országos hétvégéjén

2024.04.04. 08:30

Zalaegerszegen is számos programmal készülnek

Idén 47 helyszínen, köztük Gébárton várják április 5-7. között a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén az érdeklődőket. A péntektől vasárnapig tartó kézművesprogramokon mesterségbemutatókkal és kiállításokkal készülnek.

Mozsár Eszter

Szombaton a gébárti alkotóházban a békési hímzéssel ismerkedhetnek az érdeklődők

Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

A hazai kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak a hagyományokhoz híven az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakoztak a programsorozattal, felhívva a figyelmet arra, hogy a kézművességnek meghatározó helye van a mindennapjainkban. Egyrészt, mert alkotómunkára ösztönöz, másrészt a természetes anyagok felhasználása a fenntarthatóságot segíti, jelezte lapunknak Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke. A hétvégi programot a Népművészeti Egyesületek Szövetségével (NESZ) és a Hagyományok Házával közösen hirdették meg.

Hácskó Imréné egy korábbi felvételen a szövést mutatja be
Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

- A rendezvény idei mottója a „Kis ujjak, szakértő kezek”, ami arra utal, hogy ezúttal az ifjúság kerül fókuszba – mondta az egyesületi elnök. - Itthon és Európában is azt a gondolatiságot hirdetjük, hogy a több száz éves szellemi és gyakorlati tudást át kell adni a következő generációnak, ugyanis ez a kézműves szakmák továbbélésének záloga.

A háromnapos rendezvény a kézművesség sokszínűségét, a tárgyalkotó népművészet fontosságát, illetve az örökséghelyszíneket helyezi előtérbe. A gébárti alkotóházban április 5-én, pénteken délután bőrtárgykészítő és fafaragó, míg szombaton délután a békési hímzést bemutató műhelyfoglalkozásra invitálnak. Vasárnap 14 órától a Tavaszi Nyitott Műhelygalériák Napján az Aszakkörön készült alkotásokból, valamint Schulcz Béláné gyöngyfűző munkáiból nyílik kiállítás, miközben számos műhelyfoglalkozást tartanak. A programot táncházzal zárják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában