Ez történt

2024.01.01. 16:00

Visszatekintő 2023. december

Mozsár Eszter

Keszthely

Óvodások és szüleik is serénykedtek a Ranolder-iskolában

Leendő elsősöknek és szüleiknek szerveztek adventi koszorúkötést a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, hangolódva a karácsonyt megelőző várakozás heteire. Őry Gábor igazgató úgy fogalmazott, ezúttal nem klasszikus nyílt nappal várták az érdeklődőket, hanem a beszélgetést, ismerkedést összekötötték a kézműveskedéssel. A program kezdetén a direktor bemutatta az intézményt, majd Mokos János, a Fő téri templom káplánja az adventről beszélt a családoknak, a negyedikesek pedig rövid műsorral hangolták a közelgő ünnepre a résztvevőket. Ezt követőn a családok, beszélgetés közben megköthették az adventi koszorújukat. A délutáni programon mintegy negyvenen vettek részt. Ezen a napon nemcsak az ovisok és szüleik kötöttek adventi koszorút az iskolában, hanem minden osztály elkészítette a sajátját, méghozzá a szülőkkel közösen. Sokan hoztak hozzá alapanyagot is, így igazi közösségi délután kerekedett.

 

Keszthelyen lisztet, olajat, tésztát és rizst kapnak a rászorulók

Több tonnányi tartós élelmiszerrel segíti a térségben élő rászorulókat Keszthelyen és Gyenesdiáson a Rózsahegyi-áruház. Az ünnepek közeledtével arra gondolt a cég csapata, hogy Keszthelyen és környékén étolajat, száraztésztát, rizst és lisztet ajánl fel azoknak, akiknek nehézséget okoz a bevásárlás, bocsátotta előre Rózsahegyi Benjámin, a kft. ügyvezető igazgatója. Lisztből 600 kilót, rizsből egy tonnát, száraztésztából 700 kilót s étolajból hozzávetőleg 800-900 litert halmozott fel a vállalkozás, jótékony célra. Csótár András önkormányzati képviselő az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a város nagyra értékeli ezt a nemes gesztust, a város fideszes bizottsági elnökei pedig örömmel segítenek majd abban, hogy az adomány jó helyre kerüljön. Dósa Zsolt városatya elmondta, a cég már korábban feltérképezte vásárlói körében azokat, akik támogatásra szorulnak, s ha valaki közülük ezekben a hetekben Keszthelyen vagy Gyenesdiáson vásárol a kft. valamely üzletében, megkapja az előre elkészített élelmiszercsomagot, amellyel könnyebb lehet családja számára a karácsonyi időszakra való felkészülés.

 

Csik Ferenc születésének 110. évfordulójára emlékeztek

Keszthely díszpolgára, Csik Ferenc olimpiai bajnok és bronzérmes születésének 110. évfordulóján tartottak megemlékezést a Balaton fővárosában a Szent Miklós temetőben a bajnok díszsírhelyénél. A megemlékezésen dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke beszédében kiemelte, hogy Keszthelyen egy tucat emlékhelyen őrzik a mai napig az 1913. december 12-én Kaposváron született Csik Ferenc emlékét. Utalt arra, hogy 1930 és 1932 között úszóként és vízilabdázóként a keszthelyi Törekvés igazolt sportolója volt, majd a BEAC-ban folytatta egyetemistaként a pályafutását. Kiemelten foglalkozott a két Európa-bajnoki és a 7 főiskolai világbajnoki, valamint 1933 és 1939 között elért 21 magyar bajnoki győzelmével. Emlékeztetett a 100 méter gyorson 88 évvel ezelőtt elért Európa-csúcsára és a gyorsváltóban vezérletével társaival Budapesten kiharcolt három világcsúcsára, majd sikeres orvosi pályafutására, és megemlékezett a díszsírhelyen mellette nyugvó édesanyjára, leányára és unokáira. A rendezvény végén Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere a város nevében helyezte el a megemlékezés koszorúit.

 

Nagykanizsa

A testi fogyatékossággal élők mindennapjait élték meg Nagykanizsán

Középiskolásoknak szervezett érzékenyítő programot december elején a Kanizsai Dorottya Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya azért, hogy a fiatalabb generáció is megfelelő empátiával viseltessen a testi vagy érzékszervi fogyatékkal élők iránt. Dr. Brünner Szilveszter arról tájékoztatott, évekkel ezelőtt szerveztek már hasonló érzékenyítő programot, amit most szeretnének feléleszteni. A programsorozat keretében több iskolai és nyugdíjas csoportot várnak, majd a sorozat zárásaként, december 15-én gálaműsort szerveznek a Medgyaszay Házban, ahol fellép majd többek között a Roll-Dance kerekesszékes tánccsoport, Tárnok Marica bábművész, s a Szivárvány Iskola tanulói. Dr. Fliszár Mária osztályvezető főorvos arról beszélt, Magyarországon közel egymillió ember él valamilyen fogyatékossággal, ezért fontos, hogy az épek is tudatában legyenek milyen mankóval, kerekesszékkel mozogni. A középiskolások kipróbálhatták többek között a fizikoterápiás kezeléseket, a térd- és vállmozgató gépeket, de azt is megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz két mankóval lépcsőzni vagy éppen mopeddel szlalomozni egy szűk folyosón.

 

Ünnepre hangolódó interaktív foglalkozást tartottak óvodásoknak a nagykanizsai Zrínyi-iskolában

Ünnepre hangolódó interaktív foglalkozást tartottak óvodásoknak a nagykanizsai Zrínyi-iskolában. A rendezvény elején Faller Zoltán intézményvezető köszöntötte a program résztvevőit és bemutatta a várható leendő elsős tanítónőket. Hangsúlyozta, hogy a következő tanévben induló első osztályok közül az egyik osztály két tanítási nyelvű képzésben vesz részt, a másik pedig a jól bevált, hagyományos tanrendet követi. Ezután a tornateremben sokféle kézműves alkotást készítettek az ügyes kezű ovisok a tanítónők és szüleik segítségével, karácsonyi kirakókat állíthattak össze, valamint kipróbálhatták a sportpoharakat is, ami több készséget fejleszt. A karácsonyi színezők egy alkalmazás segítségével tableten keltek életre, az érintőképernyős kivetítőn pedig puzzle-t, memóriajátékot és online színező feladatot lehetett megoldani. Az érdeklődő szülők pedig a jövő évi iskolai beiratkozással kapcsolatban kaptak válaszokat kérdéseikre.

 

Együttműködési megállapodás született Nagykanizsa és Muraköz megye között

Fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar és horvát határmenti együttműködés, ugyanis együttműködési megállapodást írt alá Nagykanizsa önkormányzata és Muraköz megye. A kölcsönös előnyökön alapuló szerződés kiterjed a gazdaság, a kultúra, a sport, az oktatás és a környezetvédelem területeire. A Vasemberházban rendezett ünnepségen elsőként a házigazda képviseletében Balogh László polgármester szólt. Mint mondta, a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a gazdasági integrációra, a közös uniós projektekre, s bővíteni akarják az oktatás, a kultúra és a sport területén meglévő kapcsolatokat. A rendezvényen Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a most aláírt dokumentum új célokat is kijelöl. Ilyen például az Murakeresztúr és Kotoriba között létesítendő új Mura-híd, amely fizikai összeköttetést is jelentene a két régió között. Horvát oldalról Matija Posavec, Muraköz megye főispánja látte el kézjegyével a megállapodást, majd arról beszélt, hogy a dokumentum új lehetőséget és keretet ad az együttműködésre.

 

Zalaegerszeg

Bemutatták Zalaegerszegen a TOP 100 gazdasági kiadványt

Bemutatták a zalaegerszegi Arany Bárány szállóban a TOP 100 Zala vármegye gazdasága 2023 című kiadványt, amelyet a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zalai Hírlap szerkesztősége 11. alkalommal jelentetett meg. A zalai TOP 100 kiadványt a vállalatvezetők és a vállalkozásvezetők kíváncsian figyelik, mert az első száz vállalat minta és példa is egyben, mondta Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa a zónán belüli gazdasági teljesítmények közötti eltéréseket és kitörési pontokat vázolta fel. Mint mondta, Zala vármegye elindult egy úton az önvezető és az elektromos járművek kutatás-fejlesztésével, a hadiipar is megjelent Zalaegerszegen, amely olyan iparágakat vonzhat be, mint többek között a digitális logisztika, a felhőalapú számítástechnika vagy a robotika. A Top 100 kiadványból kiderült, hogy 2022-ben Zalában a legnagyobb nettó árbevételt, 79,7 milliárd forintot a ZÁÉV érte el. A második helyen végzett 49,8 milliárddal a Gartner Intertrans Hungária, harmadik lett a Szabadics Építőipari Zrt. 39,4 milliárdos árbevétellel.

Közönségdíjas a Zalai Táncegyüttes Egyesített Utánpótláscsoportja

A Zalai Táncegyüttes Egyesített Utánpótláscsoportja nyerte meg a IX. ZegaSztár 2023 tehetségkutató verseny közönségdíját és kategóriájukban is ők lettek a legjobbak. A Hevesi Sándor Színházban tartott gálaesten valamennyi művészeti kategória győztesét kihirdették, és a támogató cégek jóvoltából számos fő- és különdíjat is átadtak. A tehetségkutató verseny fődíjának jelöltjeire több mint 8200 SMS érkezett a nézőktől a mintegy háromórás műsor ideje alatt. Döntésük alapján a Zalai Táncegyüttes Egyesített Utánpótláscsoportja nyerte a közönségdíjat, amit Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere jelentett be. A 2023-as év ZegaSztárja Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását, valamint 300 ezer forintot vihetett haza. A Zalaegerszegi Televízió és az önkormányzat kétévente megtartott tehetségkutató versenye Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője ötlete alapján indult útjára. A ZegaSztár 2025-ben jubilál, akkor tartják a tizedik fordulót.

 

Átadták a Zalaegerszegért díjakat

Az elmúlt közel 800 évben olyan, a városukat szerető, tisztelő polgárok laktak, akik személyes életüket a közösség szolgálatába állították, és mindig rátaláltak arra az útra, amely a fejlődést jelentette Zalaegerszeg számára. Ezt Balaicz Zoltán fogalmazta meg a Széchenyi téri díszteremben a Zalaegerszegért díjak átadásán mondott beszédében. A középkortól kezdve a zalai vármegyeszékhely fontossága nőtt, polgárainak identitása és lokálpatriotizmusa erősödött, tette hozzá. Az ünnepségen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondott köszöntőt, aki bevezetőjében bejelentette, hogy a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át a 93 éves dr. Marx Gyulának, aki a rendszerváltás előtti utolsó Parlament négy szabadon választott országgyűlési képviselőjének egyike volt, a zalaegerszegi közélet emblematikus alakja. Ezt követően beszédében a miniszter úgy fogalmazott, gazdag ez a város, mert olyan polgárai vannak, mint a ma kitüntetettek, akik évtizedek óta szolgálják a közösséget, hogy a város közös otthonuk legyen. Ez évben a városi önkormányzat közgyűlése által adományozott Zalaegerszegért díjat tízen vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában