Szorosabb együttműködés, fizikai kapcsolat

2023.12.18. 17:30

Együttműködési megállapodás született Nagykanizsa és Muraköz megye között

Hétfőn fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar és horvát határmenti együttműködés, hétfőn ugyanis együttműködési megállapodást írt alá Nagykanizsa önkormányzata és Muraköz megye. A kölcsönös előnyökön alapuló szerződés kiterjed a gazdaság, a kultúra, a sport, az oktatás és a környezetvédelem területeire.

Pásztor András

A szerződés aláírását követően dr. Koósz Attila (balról) dr. Mladen Andrlic, Matija Posavec, Balogh László és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony Attila

A Vasemberházban rendezett ünnepségen elsőként a házigazda képviseletében Balogh László polgármester szólt. Mint mondta: a történelmi múlt, a települések, intézmények és vállalkozások közötti jó kapcsolat és a dél-zalai horvátság régóta erős alapot biztosít a két határmenti térség kapcsolatának szorosabbra fűzéséhez.

- A mai napon a kapcsolatépítés alapkövének lerakása történik meg, ami reményeink szerint rövid időn belül számos új szakmai-gazdasági együttműködéshez vezet - fogalmazott Balogh László, aki hozzátette: a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a gazdasági integrációra, a közös uniós projektekre, s bővíteni akarják az oktatás, a kultúra és a sport területén meglévő kapcsolatokat.

A rendezvényen felszólalt Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: a most aláírt dokumentum elősegíti a különböző területeken való együttműködés folytatását, ugyanakkor új célokat is kijelöl. Ilyen például az Murakeresztúr és Kotoriba között létesítendő új Mura-híd, amelyfizikai összeköttetést is jelentene a két régió között.

Horvát oldalról Matija Posavec, Muraköz megye főispánja látte el kézjegyével a megállapodást, majd arról beszélt, hogy a dokumentum új lehetőséget és keretet ad az együttműködésre.

 

- Szeretnénk valódi tartalommal megtölteni ezt a keretmegállapodást, várjuk, hogy uniós projektekben vehessünk részt - szögezte le a főispán, aki szerint az európai uniós csak akkor lehet erős, ha régiók is erősek benne.

Az eseményen részt vett őex. dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is, aki jelezte: a horvát kormány teljes mellszélességgel támogatja az új Mura-híd megépítését, hiszen ez a fizikai kapcsolat tovább erősítheti a szomszédos települések közötti jó viszonyt. A nagykövet egyúttal köszönetét fejezte ki dr. Koósz Attilának, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzuljának a kapcsolatépítésben végzett munkájáért.

A köszöntőket követően Balogh László polgármester és Matija Posavec főispán aláírta a Nagykanizsa és Muraköz megye között létrejött együttműködési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában