A nap képe

2024.04.29. 20:30

Szent Apollónia-festmény az épület falán

Benedek Bálint

Szent Apollóniát ábrázolja a falfestmény

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán a Deák tér 7. szám alatti ház falán látható Szent Apollóniáról, a fogorvosok és a fogbetegek, fogfájósak védőszentjéről készült festmény. A ház története, mint oly' sok ingatlané Nagykanizsán, igazán érdekes. A néhai Tarnóczky Attila városvédő erről az épületről készített feljegyzéséből kiderül: a korábban itt állt földszintes házat az 1830-as évek közepén született Wusztl Alajos szappanosmester és városi kamarás birtokolta 1864-es haláláig. Aztán 1916-ban – a városba 1909-ben települő – dr. Kőnig József (1882-1944) fogorvos vásárolta meg az épületet.

Az ő megrendelésére készítette 1927-ben Éber Sándor festőművész a bejáratnál látható – Szent Apollóniát, a fogászok védőszentjét ábrázoló – freskót. Gyógyszeres öngyilkosság szerepel Kőnig 1944 decemberében bekövetkezett halálának okaként. Később a helyi lap azt írta, hogy a helyi internálótáborban végzett magával, miközben fogva tartói remélt fogorvosi aranya rejtekhelyét akarták bármi áron megtudni tőle. A házat mai tulajdonosaik az elmúlt években – példát adóan – felújították.

Fotó:  Szakony Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában