Aránytalanságok

2024.04.29. 22:28

Varga Mihály: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot.

MW

Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendõr és katona járõrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a határátkelõhely közelében, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ elmondta, hogy a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi idõben több európai ország számára mintaadóvá váltak, hiszen a határkerítés építése mellett döntött Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda

Fotó: Vadnai Szabolcs

Magyarország nagyobb hozzájárulást vár Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez - közölte a pénzügyminiszter a Facebook oldalán hétfőn megjelent posztban, jelezve, hogy meghívta az uniós költségvetési biztost a déli határra.  

Varga Mihály hozzászólásában kifejtette, decemberben levélben fordult az uniós költségvetési biztoshoz, Johannes Hahnhoz annak érdekében, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez.

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot - tette hozzá.

Varga Mihály arról tájékoztatott, hogy 

a válaszlevél szerint a bizottság egyelőre nem tartja indokoltnak a költségek nagyobb arányú megtérítését,

 ezért látogatásra invitálta Johannes Hahnt a déli határra, hogy személyesen tájékozódjon a magyar határon szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök és határvadászok erőfeszítéseiről, a magyar határvédelmi rendszer eredményességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!