Ünnepi közgyűlés

2023.12.15. 17:56

Átadták a Zalaegerszegért díjakat

Az elmúlt közel 800 évben itt olyan, a városukat szerető, tisztelő polgárok laktak, akik személyes életüket a közösség szolgálatába állították, és mindig rátaláltak arra az útra, amely a fejlődést jelentette Zalaegerszeg számára.

Arany Gábor

Gulyás Gergely: "Gazdag ez a város, mert olyan polgárai vannak, mint a ma kitüntetettek"

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Balaicz Zoltán fogalmazta meg pénteken, a Széchenyi téri díszteremben a Zalaegerszegért díjak átadásán mondott beszédében.
A középkortól kezdve a zalai vármegyeszékhely fontossága nőtt, polgárainak identitása és lokálpatriotizmusa erősödött, tette hozzá. Zalaegerszeg olyan város, amely szívesen fogad be, amely örömmel lát mindenkit, de közben zalaegerszegivé is teszi az ide letelepedőket. A maga képére formálja őket. Ahogy a helyi mondás is tartja: valaki vagy zalaegerszegi, vagy pedig az lesz.

A díjazottak csoportképe (balról) : Papp Zoltán, Péter Zoltán, dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke, Ocsovai Grácián, Vigh László országgyűlési képviselő, Magyar János, Gulyás Gergely, Éderné Vasáros Ágota, Balaicz Zoltán, Góczánné Tóth Zsuzsanna, dr. Sifter Rózsa főispán, Pődörné Hajdu Ibolya Rozália, Kámán Ferenc, Miszory Béla


Az ünnepségen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondott köszöntőt, aki bevezetőjében bejelentette, hogy a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át a 93 éves dr. Marx Gyulának, aki a rendszerváltás előtti utolsó Parlament négy szabadon választott országgyűlési képviselőjének egyike volt, a zalaegerszegi közélet emblematikus alakja. Ezt  követően beszédében a miniszter úgy fogalmazott, gazdag ez a város, mert olyan polgárai vannak, mint a ma kitüntetettek, akik évtizedek óta szolgálják a közösséget, hogy a város közös otthonuk legyen.
Ez évben a városi önkormányzat közgyűlése által adományozott Zalaegerszegért díjat tízen vehettek át.

Pődörné Hajdu Ibolya Rozália óvodapedagógus, idén nyugállományba vonult intézményvezető. Szakmai munkája mellett 2014 óta tagja a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesületnek.

Miszory Béla Károly, a zalaegerszegi kerekesszékes vívás vezetője, a Zalaegerszegi Vívó Egylet edzője, rangos nemzetközi és hazai versenyek szervezője, akinek irányítása mellett több mint 600 vívópalánta nőtt fel.
Dr. Szittyai Borbála belgyógyász, háziorvos,  állatvédő, kulturális mecénás (ő családi okok miatt nem vett részt az ünnepségen): férjével, dr. Szalai Zoltánnal alapították meg lányuk emlékére a Szidónia-díjat, valamint a Szalai Szidónia Alapítványt diákok, sportolók, színészek elismerésére. 

Góczánné Tóth Zsuzsanna, a ZAC senior atlétája, edzője, a ZTE Atlétikai Szakosztály egykori technikai vezetője. 

Magyar János, Lendva polgármestere, aki a két város közötti kapcsolatok elmélyítésében kulcsszerepet töltött és tölt be. 

Ocsovai Grácián házfőnök, plébános, aki a Jézus Szíve ferences templomban szolgált 2009-től, ez évben került Szegedre. 

Péter Zoltán válogatott labdarúgó, a ZTE egykori játékosa, a csapat volt pályaedzője. 

Kámán Ferenc, a Zalaszám-ZAC vezetőedzője. 

Éderné Vasáros Ágota Mária, aki 25 éve a csácsbozsoki településrészi önkormányzat és 20 éve a Csácsbozsoki Polgárőr Egyesület tagja. 

Papp Zoltán, a ZTE Teniszklub elnöke, akinek irányításával az egyesületben az utánpótlás-nevelés területén komoly szakmai sikereket értek el.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában