Ez történt

2024.01.03. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A téli szünetben is nyitva a zalaegerszegi szabadtéri jégpálya

A Zalaegerszegi Jégsport Alapítványnak és a helyi Titánoknak köszönhetően január 7-ig élvezhetjük a szabadtéri korcsolyázást a Dísz téren. A téli szünetben 10 és 12 óra, 14 és 17 óra, valamint 18 és 20 óra közötti időintervallumokban léphetnek be a korcsolyázni vágyók a pályára. A jégkorcsolya története az őskorba nyúlik vissza. A skandináv népek igyekeztek alkalmazkodni a zord időjáráshoz, ők már a 4. századtól kezdve készítettek korcsolyákat. Később, a 13-14. század környékén a hollandok körében használtál először szórakozásra. Angliában a 16-17. századtól kezdve rendeztek kisebb műkorcsolyaversenyeket, Magyarországon viszont csak 1871 januárjában indult ez a téli sport, amikor egy tehetséges amerikai műkorcsolyázó fellépéseit követően hazánkban is elterjedtek a versenysport alapjai.

 

Bevezetik a házhoz menő gyűjtést Zalaegerszegen is

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. közleménye szerint most 14 város, köztük Zalaegerszeg társasházi övezeteiben indul a rendszer önkéntes alapon, a programban részt vevők lakásonként egy-egy ötliteres konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes. Emellett a társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amit a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon. A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető, ám fontos, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír zsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint a kommunális hulladékot. Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése.

 

Kortárs magyar írók műveinek olvasására buzdít a nagykanizsai író, Dömötör László

Az íróként is tevékenykedő, nagykanizsai dr. Dömötör László, a Magyar Vöröskereszt nagykanizsai területi szervezetének szociális és jogi munkatársa 2023-ban olvasás összegzést készített. Igazán változatos utazáson vehetett részt az elmúlt évben a könyvek segítségével, mesélte. Olvasott krimit, sci-fit, fantasyt, történelmi regényt és mesét. Büszke arra, hogy az 54 elolvasott kötetből 37 könyv magyar szerzők munkája. Szerzőként igyekszik támogatni a magyar írókat, és az olvasóit is arra biztatja, bátran vegyék kézbe a kortárs hazai irodalmat. Mint ismert, dr. Dömötör László egyedülálló és hiánypótló sci-fi-regényt írt A Hold hősei – A vörös kereszt rejtélye címmel. A kötet a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezete kiadásában jelent meg. Azóta egy újabb könyv is napvilágot látott a Hold hősei - A lámpás hölgy címmel. Az író számára különösen fontos a kapcsolat az olvasóval, elvégre minden történetet nekik álmodik meg, mondta.

 

Közlekedési rendőröknek mondtak köszönetet Keszthelyen

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében több évtizede dolgozik együtt a rendőrséggel a Magyar Autóklub. Az is régi hagyomány, hogy az év utolsó napján az ország legnagyobb, 1900 óta működő autós, civil szervezete megköszöni a rendőrök munkáját. Ez évben a keszthelyi rendőrkapitányság két munkatársa, Horváth Tamás járőrparancsnok és Dongó Norbert segédelőadó, járőr vehette át Kiss Ambrustól, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezet elnökétől az ajándékot. A két rendőr főtörzsőrmester elárulta, hogy mindketten tíz éve szolgálnak a közlekedésrendészeti osztályon, és 17, illetve 18 esztendeje kötelezték el magukat a rendőri munka mellett. Kiss Ambrus az esemény a kapcsán hangsúlyozta, a rendőrséggel közös érdek a közúti balesetek és különösen a halálos áldozatok számának csökkentése, ezért az együttműködés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában