Több ezer éve korcsolyázunk

2023.12.28. 14:24

A téli szünetben is nyitva a zalaegerszegi szabadtéri jégpálya

A Zalaegerszegi Jégsport Alapítványnak és a helyi Titánoknak köszönhetően január 7-ig élvezhetjük a szabadtéri korcsolyázást a Dísz téren. December 30-ig, szombatig 14–17 és 18-22 óra között, míg szilveszter napján délelőtt is lehet siklani a jégen saját vagy kölcsönzött lábbelivel. A január 2-7. közötti téli szünetben 10-12, 14-17 és 18-20 közötti időintervallumokban léphetünk be a pályára.

Mozsár Eszter

Nincs is jobb móka, mint egy családi, baráti korcsolyázás az egerszegi szabadtéri jégpályán.

Fotó: Mozsár Eszter

A jégkorcsolya története az őskorba nyúlik vissza. Eleink állati, főként rénszarvas és ló lábszárcsontokból készült, éles pengéjű lábbelivel közlekedtek a jégen. A skandináv népek igyekeztek alkalmazkodni a zord időjáráshoz, ők már a 4. századtól kezdve készítettek korcsolyákat. Később, a 13-14. század környékén a hollandok körében használtál először szórakozásra. Idővel a fából és vasból készült korcsolyákat felváltották a fém-, majd acélmodellek. Angliában a 16-17. századtól kezdve rendeztek kisebb műkorcsolyaversenyeket, Magyarországon viszont csak 1871 januárjában indult ez a téli sport, amikor egy tehetséges amerikai műkorcsolyázó fellépéseit követően hazánkban is elterjedtek a versenysport alapjai. Magyarországon egyébként 1869-ben jött létre a Budapesti Korcsolyázó Egylet, majd 1870. január 29-én Rudolf herceg nyitotta meg az ingyenesen használható korcsolyapályát, a Városligeti Jégpályát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában