Fokozatosan bevezetik a házhoz menő gyűjtést

2023.12.30. 17:00

Januártól indul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtése, Zalában elsőként a megyeszékhelyen

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint.

Péter B. Árpád

Új érték keletkezik. Januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése az országban

Forrás: MOHU

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. közleménye szerint most 14 város, köztük Zalaegerszeg társasházi övezeteiben indul a rendszer, s a programban részt vevők lakásonként egy-egy ötliteres konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes. Emellett a társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója és Szabó Szilvia, a társaság gyártói felelősségi rendszerének felelőse a palackok visszaváltására szolgáló automaták sajtóbemutatóján. Ez a rendszer is startol 2024-ben
Forrás: Mol

Fontos, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint a kommunális hulladékot.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül, áll a MOHU tájékoztatójában.

Már kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát kihelyezett a MOHU, s számuk 5-6 ezerre bővül júliusra. Képünkön Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója
Forrás: Mol

Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő annak segítségével. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposztanyagot biztosít a mezőgazdaság számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában