Ez történt

2023.12.25. 12:30

Visszatekintő 2023. márciusára

Mozsár Eszter

Újra nyitva a Balaton Színház

Keszthely

Újra nyitva a keszthelyi Balaton Színház

Két és fél hónap kényszerű szünet után ismét várja a kultúra barátait a Balaton Színház – olvasható a Zalai Hírlapban. A durván elszállt energiaárak miatt döntött úgy Keszthely vezetősége, hogy decembertől 15-től átmenetileg bezárja az intézményt. Az eltelt időszakban a Goldmark Károly Művelődési Központban, illetve a városi könyvtárban várták a szellemi élményre vágyó vendégeket. Március elején aztán megnyitották a Fő téri épület kapuit is, és már az első napokban kiállítás, illetve előadás csábította a látogatókat. A Pesti Művész Színház Maga lesz a férjem című zenés vígjátékát telt ház várta a hét közepén. E két programmal megkezdődött a Nők hete, amely jövő szerdáig minden napra kínál elfoglaltságot. Márciusban visszaáll a megszokott rend: a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt gazdag kínálat fogadja a Balaton Színházban.

 

Tábla és utcanév is őrzi Keszthelyen Reischl Imre emlékét

Felavatták március közepén a Reischl Imre emlék- és utcanévtáblát Keszthelyen, a korábbi Sörház utcában, amely hajdan már viselte a néhai városbíró nevét, aki meghatározó szerepet játszott Keszthely XX. századi fejlődésében – tudósít a Zalai Hírlap. Az ünnepi alkalomra Keszthelyre érkezett a Reischl- és a Festetics-család több leszármazottja, így dr. Kukorelly Pál közgazdász professzor és dr. Festetics György herceg is. Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta: mindkét família meghatározó szerepet játszott a város kulturális és gazdasági életében, történelmében.

 

Összesen 47 korszerű, környezetbarát jármű állt szolgálatba Zalában, így Keszthelyen is

Zala helyközi közlekedésében 39 MAN Lion’s City 12 típusú, CNG-üzemű autóbusz áll forgalomba. Ezek a korábban közlekedő járműveknél zöldebb, csendesebb, korszerűbb utazást biztosítanak az itt élőknek – olvasható a Zalai Hírlapban. A keszthelyi autóbusz-pályaudvaron tartott hivatalos átadón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, a kormány fejlesztései az élhetőséget is szolgálják. A járműfiatalítási program keretében az egész országban megújul a Volánbusz állománya, s ma már nincs olyan járás, ahol ne tűnnének fel új járművek, amelyek száma 2018 óta meghaladja a kétezret. Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta, a közlekedés meghatározza egy ország gazdasági teljesítőképességét és adott térségek, települések lakóinak mindennapi életét is.

 

Nagykanizsa

Kiállítás Lego-kockákból a kanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban

Közel egymillió alkatrészből épült fel az a látványos Lego-kiállítás, amit március első hétvégéjén tekinthettek meg az érdeklődők a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban – írja a zaol.hu. A látványos tárlat két magángyűjtő, a kiskunhalasi Falusi Zoltán és a szekszárdi Felkl János tulajdonát képezi. A gyűjteményt az ország számos városában bemutatták már, ám ahogy a tulajdonosok elmondták: a kiállítás minden alkalommal más és más, hiszen az adott helyszín adottságainak megfelelően állandóan újra kell tervezniük, továbbá újra is kell építeniük azt. Nagykanizsán tucatnyi témát mutattak be, a hatalmas diorámák közt szerepelt egyebek mellett egy modern és egy középkori város, megjelent az őskor és a szafari, de Róma városának Lego-makettjét is bemutatták a szervezők.

 

Két zalai tűzoltót is elismertek a nemzeti ünnepen

Előléptetések ismertetése és elismerések átadása is a része volt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ünnepi állománygyűlésének, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott a szervezet – tájékozta a zaol.hu. Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató elismeréseket adott át a kiváló teljesítményt nyújtó munkatársaink számára. Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy szolgálati feladatai kiemelkedő teljesítéséért 2023. március 15-i hatállyal soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Szabados Gergely tűzoltó századost, a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettesét. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere pedig Váradi Ferenc tűzoltó zászlósnak, a lenti hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének tűzoltósági tanácsosi címet adományozott.

 

Minden újszülött után ezer fát ültetnek Nagykanizsán

Komoly erdőtelepítés vette kezdetét márciusban a Csónakázó-tó környékén. A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő mintegy 3 hektáros területen 28 ezer fát ültetnek el az erdészet szakemberei – tájékoztat a zaol.hu. A mezőgazdasági termelésből kivont terület az „újszülöttek erdeje” nevet kapta. Rosta Gyula a mostani negyedik telepítési szakasz kapcsán elmondta: a területen 19.600 kocsányos tölgy, 2.800 magas kőris, 1.400 vadalma, 2.800 madárcseresznye és 1.400 vadkörte csemetét ültetnek el. A cserjés erdőszegély az erdőtelepítés nyugati oldalán, 727 kökény és 1.454 egybibés galagonya csemete felhasználásával készül el. Az erdőtelepítéshez szükséges szaporítóanyagot a cserjék kivételével most is a Bajcsai Csemetekert biztosítja.

 

Zalaegerszeg

Tisztelgő kötet Zalaegerszegen

A múlt században,1987-ben indították útjára a Zalai Múzeum című időszaki kiadványt, amely rendszeresen változatos tematikát követve számolt be az intézményekben folyó szakmai munkáról – olvasható a Zalai Hírlapban. Később ezt a szempontot gazdagítva 2004-ben úgy döntött a szerkesztőbizottság, hogy a múzeum életében meghatározó szerepet betöltő személyek tiszteletére ajánlanak egy-egy kötetet. E gondolatok jegyében eddig Németh József, Müller Róbert, Horváth László, Kerecsényi Edit, Vándor László igazgatót tiszteltek meg ily módon. E kör bővült a Zalai Múzeum 26. kötetével, amelyet a tavaly 60. születésnapját betöltött dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója tiszteletére adtak ki és mutattak be a Mindszentyneum konferenciatermében.

 

Bélelik a szennyvízcsatornát a Kosztolányi utcában

Március közepén kezdték a szennyízcsatorna bélelését Zalaegerszegen a belvárosban. A Modern városok program keretében tervezett közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése című projekt első üteme zajlik, amit a tervek szerint év végére fejeznek be - tudósít a Zalai Hírlap. A kivitelezők jelenleg a Kosztolányi Dezső utca Hunyadi-Petőfi utca - Ruszt József tér közötti, 530 méteres szakaszának szennyvízhálózatát újítják fel azzal a modern, költségkímélő és gyors technológiával, amit korábban a Mártírtok és a Petőfi utca közmű-rekonstrukciójánál is alkalmaztak. Somlai Péter, a műszaki osztály közmű- és mélyépítési szakreferense arról tájékoztatott, hogy ezen a szakaszon összesen 21 aknát újítanak fel fedlap- és szűkítőcserével. Elmondta azt is, hogy a mintegy 50 évvel ezelőtt épült és mára elévült szennyvízcsatorna-hálózatot előzetesen kamerával vizsgálták. A rendszer több helyen kopott, törött, s félő, hogy annak tartalma a talajba juthat, így időszerűvé vált a felújítás.

 

Jubileumot ünnepelt a Ganz-technikum

Hat évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését a gépipari technikum, amely 1970 óta Ganz Ábrahám nevét viseli. A jubileumról március 28-án a Hevesi Sándor Színházban megtartott ünnepségen emlékeztek meg – olvasható a Zalai Hírlapban. Mint Gaider Gergely igazgató köszöntőjében utalt rá, Zalaegerszegen a szakképzés 140 évvel ezelőtt indult el. Jelenleg a Ganz Ábrahám Technikumban hét ágazaton 1043 diák tanul, és szerezhet három-öt év képzés után szakmát, érettségit, illetve okleveles technikusi végzettséget. Az idő igazolta a városi és a megyei tanács, valamint a minisztérium 1962-ben hozott döntését a gépipari technikum megalapításáról, mondta köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Helyesen látták meg, hogy szükség van olyan intézményre, amely az ipar fejlesztéséhez biztosítja a szakembereket. A jubileum alkalmából aszakképzési centrum 300 ezer forint támogatást nyújtott a technikumnak. Az erről szóló oklevelet a főigazgató Szabó Károly kancellárral közösen nyújtotta át Gaider Gergely igazgatónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában