Több mint 500 méteren folyik a munka

2023.03.20. 14:00

Bélelik a szennyvízcsatornát a Kosztolányi utcában (galéria, videó)

A múlt héten kezdték és várhatóan csütörtökön befejezik a szennyízcsatorna bélelését a belvárosban. A Modern városok program keretében tervezett közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése című projekt első üteme zajlik, amit a tervek szerint év végére fejeznek be.

Mozsár Eszter

A kivitelezők jelenleg a Kosztolányi Dezső utca Hunyadi-Petőfi utca-Ruszt József tér közötti, 530 méteres szakaszának szennyvízhálózatát újítják fel azzal a modern, költségkímélő és gyors technológiával, amit korábban a Mártírtok és a Petőfi utca közmű-rekonstrukciójánál is alkalmaztak. A munkálatok alatt továbbra is forgalomkorlátozásra kell számítani a Kosztolányi utcában.

A helyszínen ismertették a projekt részleteit, balról jobbra: Lang Nándor, a Z-SERVICE Kft. ügyvezetője, Mogyorós Mihály, az Aarsleff Hulín Kft. magyarországi területi képviselője, Somlai Péter közmű- és mélyépítési szakreferens és Bali Zoltán alpolgármester
Fotós: Pezzetta Umberto

Bali Zoltán alpolgármester a helyszíni sajtóbejáráson arra emlékeztetett, hogy 2016 óta a nagyobb városszépítő beruházásoknál először az alépítményeket teszik rendbe. Néhány hónappal ezelőtt jelentették be a városvezetők azt a nagy értékű belterületi útfejlesztést, aminek köszönhetően kétirányú és háromsávos lesz a Kosztolányi utca. Az 1,3 kilométert érintő első ütem magában foglalja az út-, járda-, parkoló-, autóbuszöböl-építési munkákat, az érintett csomópontok átépítését, a forgalomtechnikai fejlesztéseket, a csapadékvízelvezető-rendszer rekonstrukcióját, a közvilágítási hálózat bővítését, a közműkiváltásokat, az akadálymentesítést és a parkosítást is.

 

Bali Zoltán hozzátette, a Kovács Károly városépítő program keretében külön projektelemként oldják meg a mostani csapadékvíz-elvezetést és a szennyvíz-rekonstrukciót.

Somlai Péter, a műszaki osztály közmű- és mélyépítési szakreferense arról tájékoztatott, hogy ezen a szakaszon összesen 21 aknát újítanak fel fedlap- és szűkítőcserével. Elmondta azt is, hogy a mintegy 50 évvel ezelőtt épült és mára elévült szennyvízcsatorna-hálózatot előzetesen kamerával vizsgálták. A rendszer több helyen kopott, törött, s félő, hogy annak tartalma a talajba juthat, így időszerűvé vált a felújítás.

A feltárás nélküli bélelési technológia használatát részletesen ismertette Mogyorós Mihály, az Aarsleff Hulín Kft. magyarországi területi képviselője. A szakember hozzátette, a környezetet kímélve, a szennyvízhálózat zavartalan működése mellett viszik be a vadonatúj csövet a régi rendszerbe, aminek élettartam-garanciája több mint ötven év, várható élettartama 80-100 év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!