Új buszok a vármegyében

2023.03.24. 17:30

Összesen 47 korszerű, környezetbarát jármű állt szolgálatba Zalában

Zala helyközi közlekedésében 39 MAN Lion’s City 12 típusú, CNG-üzemű autóbusz áll forgalomba. Ezek a korábban közlekedő járműveknél zöldebb, csendesebb, korszerűbb utazást biztosítanak az itt élőknek.

Péter B. Árpád

A próbaút mindenkit meggyőzött: nemcsak környezetbarát, hanem kényelmes buszokkal gazdagodott a zalai flotta

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Emellett nyolc hagyományos meghajtású, környezetkímélő Mercedes-Benz Inturo M is érkezett. A mostani fejlesztésnek köszönhetően a vármegye helyközi járműállományának átlagéletkora tizenegyről nyolc évre csökkent.

A keszthelyi autóbusz-pályaudvaron tartott hivatalos átadón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, a kormány fejlesztései az élhetőséget is szolgálják, „s ebből a szempontból a tágabban vett mobilitás kulcsfontosságú”. A kabinet álláspontja egyértelmű: Magyarországon mindenkinek biztosítani kell, hogy magas színvonalú közösségi közlekedési szolgáltatással eljuthasson az úti céljához, megfizethető áron, tette hozzá.

A próbaút után dr. Pafféri Zoltán segítette le a korszerű buszról Szentkirályi Alexandrát, mögöttük Nagy Bálint
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Ez megújuló járműállományt, folyamatos menetrendi fejlesztéseket és májustól elérhető, kedvezményes áru vármegye- és országbérletet jelent – szögezte le Szentkirályi Alexandra. – A most forgalomba álló új buszoknak köszönhetően pedig jelentősen fiatalodik Zala buszflottája: ezek a vármegyében közlekedő autóbuszok mintegy ötödét jelentik.

A kormányszóvivő tudatta: a járműfiatalítási program keretében az egész országban megújul a Volánbusz állománya, s ma már nincs olyan járás, ahol ne tűnnének fel új járművek, amelyek száma 2018 óta meghaladja a kétezret. Ezek „kényelmesebbek, környezetkímélőbbek, csendesebbek, mint a korábbiak, s akadálymentesek, USB-csatlakozókkal, fedélzeti utastájékoztatási és kamerarendszerrel is felszereltek”, tájékoztatott a kormányszóvivő.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta, a közlekedés meghatározza egy ország gazdasági teljesítőképességét és adott térségek, települések lakóinak mindennapi életét is. Éppen ezért hazánkban jelentős mértékben fejlesztik az útinfrastruktúrát, s emellett az úgynevezett gördülő eszközállományt, vonzóbbá és mindenki számára elérhetővé téve a közösségi közlekedést.

Zalába 2018 óta 121 új jármű érkezett. A mostani kontingens átadásán (b-j) Nagy Bálint, Szentkirályi Alexandra és dr. Pafféri Zoltán
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Most jelentős beszerzés történt: 164 CNG-meghajtású busz áll forgalomba, ezek értéke 15,4 milliárd forint – folytatta Nagy Bálint. – Az öt vármegyében üzembe helyezett dízelmeghajtású buszok pedig 2,8 milliárdba kerültek. Tehát nemcsak darabszámban, hanem összegszerűségében is jelentős fejlesztésről van szó.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte, Keszthelyen az elmúlt években megújult a vasútállomás, amelyhez kapcsolódik az ugyancsak korszerűsített buszpályaudvar. Jelezte: a jó minőségű szolgáltatáshoz szükséges a menetrendi fejlesztés, amely azt is a jelenti: „a Volán-buszokról pontosan el lehessen érni a vasúti csatlakozást”.

– Célunk az, hogy összeadjuk a két cég előnyeit, és egymás szolgáltatásait kiegészítve tudjunk megfelelő alternatívát nyújtani az utazóknak – összegzett a cég első embere. – A jó szolgáltatáshoz kulturált környezet, összehangolt menetrend, elérhető jegytermék, illetve modern járműpark szükséges, legyen szó akár vasúti vagy autóbusz-megújításról.

Az új országos buszflotta öt százaléka zöld: zéró emissziós elektromos, vagy CNG sűrített földgázzal működő, ismertette dr. Pafféri Zoltán, leszögezve: Zalában egy évben 6,5 millió utazást szolgál 372 autóbuszvezető, 156 viszonylaton, s a vármegyébe 2018 óta 121 új jármű érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában