Ünnepség

2023.03.28. 19:52

Jubileumot ünnepelt a Ganz-technikum

Hat évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését a gépipari technikum, amely 1970 óta Ganz Ábrahám nevét viseli. A jubileumról kedden a Hevesi Sándor Színházban megtartott ünnepségen emlékeztek meg.

Arany Gábor

Fotó: Fehér Márk

Mint Gaider Gergely igazgató köszöntőjében utalt rá, Zalaegerszegen a szakképzés 140 évvel ezelőtt indult el. Történetében kiemelkedő fejezet a fennállása alatt több intézményformát öltött, most ismét technikumként működő középiskola. Jelenleg a Ganz Ábrahám Technikumban hét ágazaton 1043 diák tanul, és szerezhet három-öt év képzés után szakmát, érettségit, illetve okleveles technikusi végzettséget. Az idő igazolta a városi és a megyei tanács, valamint a minisztérium 1962-ben hozott döntését a gépipari technikum megalapításáról, mondta köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Helyesen látták meg, hogy szükség van olyan intézményre, amely az ipar fejlesztéséhez biztosítja a szakembereket. Most hasonló a helyzet, hiszen olyan fejlesztések, beruházások zajlanak a város ipari parkjaiban, amelyek jelentős számban igényelnek felkészült munkaerőt.

A Ganz egyesülve a Munkácsy-iskolával olyan jelentős intézménnyé vált, amely képes ennek megfelelni, szögezte le Balaicz Zoltán, s az önkormányzat nevében emléklapot adott át, megköszönve a technikum dolgozóinak munkáját. Az elmúlt 60 évben töretlen volt az iskola fejlődése, fogalmazott Vizlendvai László, az intézményfenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. Arról is szólt, hogy a hozzájuk tartozó kilenc iskola között a legnagyobb a Ganz. A 2020-ban indított szakképzés, az ipar 4.0 szempontjainak megfelelő oktatási forma mind több diákot vonz, 2021 szeptembere óta pedig okleveles technikusokat is képeznek. A jubileum alkalmából a szakképzési centrum 300 ezer forint támogatást nyújtott a technikumnak. Az erről szóló oklevelet a főigazgató Szabó Károly kancellárral közösen nyújtotta át Gaider Gergely igazgatónak. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében Kovács Dezső elnök fejezte ki köszönetét az elmúlt évtizedek oktatói munkájáért, majd elismerő oklevelet és ajándékot adott át Gaider Gergelynek. A gazdag, színvonalas műsorral színesített ünnepségen elismeréseket, jutalmakat adtak át a tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában