Az egykori városbíró tisztelete

2023.03.13. 17:30

Tábla és utcanév is őrzi Keszthelyen Reischl Imre emlékét

Felavatták a Reischl Imre emlék- és utcanévtáblát Keszthelyen, a korábbi Sörház utcában, amely hajdan már viselte a néhai városbíró nevét, aki meghatározó szerepet játszott Keszthely XX. századi fejlődésében.

Péter B. Árpád

Ismét utca viseli Reischl Imre nevét Keszthelyen. Az emléktábla-avatáson b-j dr. Festetics György, prof. dr. Kukorelly Pál és Manninger Jenő

Fotó: Belovári András

Az ünnepi alkalommal Keszthelyre érkezett a Reischl- és a Festetics-család több leszármazottja, így dr. Kukorelly Pál közgazdász professzor és dr. Festetics György herceg is. Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta: mindkét família meghatározó szerepet játszott a város kulturális és gazdasági életében, történelmében.

A városvezető kiemelte, a Reischl-család emlékét Keszthely közélete mindig is becsben tartotta, s a város most a közterület elnevezésével régi adósságot törleszt. Ezt hivatalosan a Keszthelyi Nemzeti Kör kezdeményezte s a képviselő-testület egyhangúlag támogatta.

Tisztelgés a város néhai jeles alakja előtt. Az emléktáblát b-j Fazakas Z. Márton, prof. dr. Kukorelly Pál, Manninger Jenő és dr. Cséby Géza koszorúzta meg
Fotós: Belovári András 

Manninger Jenő felidézte, Reischl Imrét 1912-ben választották városbírónak, mai kifejezéssel polgármesternek, és 1936-ig állt a település élén. Az ő idejében új utcák létesültek, s megépült például a kármelita bazilika, a kolostor, a postapalota, a református és az evangélikus templom, a leányiskola, a Balatoni Múzeum, továbbá elkészült a strand a Szigetfürdő mellett.

A politikus hozzátette: a Reischl- és a Festetics-család minden kétséget kizáróan meghatározta Keszthely történelmét, gazdasági és kulturális életét, így e famíliák emlékezete ma már a városi identitás büszkeségre okot adó része.

A mementót Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát áldotta meg
Fotós: Belovári András 

Dr. Cséby Géza irodalomtörténész, Keszthely díszpolgára beszédében leszögezte: „Azt mondják, a történelem nem ismétli önmagát. Lehet, de hajlandó a korrekcióra, s ez történik most is, amikor a több névváltoztatáson átesett utca ismét visszakapja a Reischl Imre nevet”.

– A város a fejlődését kiemelkedően két családnak köszönheti, amelyek tevékenysége mind a mai napig meghatározó ebben a térségben – mondta Keszthely kulturális életének jeles alakja, hozzátéve: az utcanévadó nemcsak városbíróként, hanem gépészmérnökként, sörgyárosként és a Hévízfürdő igazgatójaként is működöt. Felmenői 1844-ben költöztek Keszthelyre, ahol szinte azonnal bekapcsolódtak az akkori nagyközség társadalmi életébe, s ezt az aktív munkásságot folytatta az 1869-ben született Reischl Imre.

Manninger Jenő: A város most a közterület elnevezésével régi adósságot törleszt
Fotós: Belovári András 

Az előtte tisztelgő emléktáblát Manninger Jenő és prof. dr. Kukorelly Pál leplezte le. Ez idő alatt a Keszthelyi Nemzeti Kör a Kossuth-nóta részletét adta elő, majd Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát megáldotta a mementót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában