A Zalai Múzeum 26. kötete

2023.03.01. 19:30

Tisztelgő kötet Zalaegerszegen

A múlt században,1987-ben indították útjára a Zalai Múzeum című időszaki kiadványt, amely rendszeresen változatos tematikát követve számolt be az intézményekben folyó szakmai munkáról.

Arany Gábor

Gálig Zoltán, Erős Krisztina, dr. Kostyál László, Béres Katalin, Németh János, Müller Róbert

Fotó: Arany Gábor

Később ezt a szempontot gazdagítva 2004-ben úgy döntött a szerkesztőbizottság, hogy a múzeum életében meghatározó szerepet betöltő személyek tiszteletére ajánlanak egy-egy kötetet. E gondolatok jegyében eddig Németh József, Müller Róbert, Horváth László, Kerecsényi Edit, Vándor László igazgatót tiszteltek meg ily módon. E kör bővült a Zalai Múzeum 26. kötetével, amelyet a tavaly 60.  születésnapját betöltött dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója tiszteletére adtak ki és szerdán mutattak be a Mindszentyneum konferenciatermében. 

A kötet szerkesztője, Erős Krisztina történész-muzeológus érdeklődésünkre arról számolt be, hogy az 534 oldalas kötetben hat témakörbe rendezve 29, a zalai közgyűjteményekhez kapcsolódó tanulmány olvasható. Némelyik szerző az eredeti szakterületétől eltávolodva dolgozott fel témát, tette hozzá. Ezek a régészet, a történettudomány, a gyűjtemény területét érintik, illetve a kiállításrendezésről, múzeumpedagógiáról szóló írás is helyet kapott. A bevezető fejezet pedig a művészettörténeti tematikát követi, tekintettel dr. Kostyál László fő szakterületére. E fejezetben  az ünnepelt pályatársa, egyetemi tanára, évfolyamtársa is publikált. Ilyen kapcsolat alapján született egy dolgozat a régészet területéről is, hiszen dr. Kostyál László anno régész-művészettörténész diplomát szerzett az ELTÉ-n.


A kötetbemutatón Velkey Péter, az önkormányzat kulturális főtanácsadója mondott köszöntőt, szavait követően Erős Krisztina adott rövid áttekintést a kötet tanulmányairól. Ezt követően négy szerzővel, Gálig Zoltán művészettörténésszel, Müller Róbert régésszel, Béres Katalin történésszel, valamint Németh János Kossuth-díjas kerámikusművésszel beszélgetett a tanulmányokról, illetve dr. Kostyál Lászlóhoz fűződő kapcsolatukról, közös munkájukról.
A Zalai Múzeum 26. kötete 250 példányban jelent meg, a bemutató alkalmával lehetett hozzájutni, illetve elérhető lesz a közgyűjteményeknél, valamint az interneten, mert felkerül a Hungaricana közgyűjteményi portálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában