Három hektáron telepítenek erdőt

2023.03.24. 16:00

Minden újszülött után ezer fát ültetnek Nagykanizsán

Komoly erdőtelepítés vette kezdetét a közelmúltban a Csónakázó-tó környékén. A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő mintegy 3 hektáros területen 28 ezer fát ültetnek el az erdészet szakemberei. A mezőgazdasági termelésből kivont terület az „újszülöttek erdeje” nevet kapta, miután minden Zalában születendő gyermek után ezer csemete kerül elültetésre. Pénteken helyszíni sajtótájékoztató keretében ismertették a részleteket.

Pásztor András

Cseresnyés Péter (balról), Rosta Gyula és Kovács Ferenc facsemetét ültet

Fotó: Gergely Szilárd

Mint azt Rosta Gyula vezérigazgató elmondta: az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Mintaprogram keretében már 2019 óta végez erdőtelepítést a Zalaerdő Zrt.

– Az első etapban közel 66 ezer csemetét ültettünk, majd a másodikban 77 ezer fiatal fával gyarapodott a állomány, hogy aztán a harmadik telepítési szakaszban 122 ezer csemetét ültessünk el – elevenítette fel az eddig történteket a vezérigazgató.

Rosta Gyula a mostani negyedik telepítési szakasz kapcsán elmondta: a területen 19.600 kocsányos tölgy, 2.800 magas kőris, 1.400 vadalma, 2.800 madárcseresznye és 1.400  vadkörte csemetét ültetnek el. A cserjés erdőszegély az erdőtelepítés nyugati oldalán, 727 kökény és 1.454 egybibés galagonya csemete felhasználásával készül el.  Az erdőtelepítéshez szükséges szaporítóanyagot a cserjék kivételével most is a Bajcsai Csemetekert biztosítja.

A telepítést megtekintette Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, aki emlékeztetett: a trianoni békediktátum következtében Magyarország erdeinek 85 százaléka is elveszett, ezért 1920 után több ütemben jelentős erdőtelepítési programok indultak.

– Öt évvel ezelőtt új lendületet vett az erdőtelepítés, olyan környezetet teremtett a kormány, melynek eredményeként nemcsak az állami erdőgazdaságok, hanem a magántulajdonban lévő erdők is gyarapodni, növekedni kezdtek – mondta a főosztályvezető, aki hozzátette: Magyarországon jelenleg 400 millió köbméter az élőfakészlet, ami jó eredménynek tekinthető.

A tegnapi bejáráson részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott: a szaktárca erdőtelepítési programja azért is fontos, mert a jövő generációja számára őrzi meg a környezetet, a természet értékeit.

– Természetesen annak külön is örülök, hogy a telepítési program a Csónakázó-tó környékén valósul meg, hiszen ezzel a fejlesztéssel tovább bővül a parkerdő területe, ami  – reményeim szerint  – még több kirándulót vonz majd ide – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, aki hozzátette: az önkormányzat ezért is fordított több tízmillió forintot a környék fejlesztésére, újabb és újabb attrakciók megépítésére.

A bejárás keretében a vezérigazgató, a főosztályvezető és az országgyűlési képviselő pár csemetét is elültetett a területen, mely a Csónakázó-tó hátsó víztározója közelében található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában