A körforgásos gazdaság a jövő alapértéke

2022.09.14. 16:00

A vízügyi üzemeltetési mérnök képzést már angolul is elvégezhetik Kanizsán (videó)

Az egyetem át tudja adni az elmúlt évszázadok tapasztalatait és tudását, ám a jövő formálása, megteremtése a fiatalok kezében van - üzent az első évfolyamos hallgatóknak dr. Németh István, a Pannon Egyetem rektorhelyettese, aki nyitott és együttműködő közeget ígért a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén.

Pásztor András

Az elsőéves hallgatókat dr. Németh István, a Pannon Egyetem rektorhelyettese köszöntötte

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az egyetem rektorhelyettese köszöntőjében arra kérte a fiatalokat, hogy segítsenek megérteni a gyökeresen átalakuló világot, s tegyék alkalmassá az intézményt, hogy megfeleljen a mai kor kihívásainak. Ehhez a közös munkához szoros együttműködésre lesz szükség az oktatók és a hallgatók között, mondta dr. Németh István.

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, azaz a PEN az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egyetemének szerves része. A korábban Nagykanizsán működő Mezőgazdasági Főiskola bezárásával nagy űr keletkezett a város szellemi és kulturális életében. Egy város identitásának fontos része az egyetem, oktatóival és hallgatóival. Ahhoz, hogy a város dinamikusan fejlődjön, pezsgő kulturális élete legyen, kellenek a tudásközpontok és kellenek azok a jól képzett szakemberek, akik helyben maradásukkal a város identitását erősítik. Ezért döntött úgy 1997-ben a város akkori vezetősége, hogy támogatja a felsőoktatásért, a felsőoktatási intézmény meghonosításáért indult kezdeményezést.  A 319/1997-es rendeletnek köszönhetően végül 1998. április 16-án kilenc alapító taggal létrejött a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány.

A gólyákat dr. Kaszás Nikoletta, a kanizsai intézmény főigazgatója is köszöntötte. Mint mondta: az egyetemi évek alatt a tanórákon megszerzett ismeretek elsajátítása bár kulcsfontosságú, messze nem a legnagyobb értéke az itt eltöltött éveknek. A hallgatók ugyanis a megszerzett tudáson túl részt vehetnek szakmai programokban, amelyeken gyakorlati ismereteket szerezhetnek, versenyeken, ahol megmérettethetik magukat és kapcsolati tőkéjüket is gyarapíthatják. Mindezek együttesen alapozzák meg jövőjüket.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az élet minden területére jellemző pazarlást éppen a fenntarthatósággal, a körforgással lehet új mederbe terelni, mely szemlélet a kanizsai intézmény fontos alapértéke, s mely nemhogy lemaradásban nincs az idővel, hanem sokkal inkább a jövő kialakítását szolgálja.

Képzések

Alapképzés: Gépészmérnöki (BSc), Mérnökinformatikus (BSc) - duálisan is, Turizmus-vendéglátás (BSc) - duálisan is, Üzemmérnök-informatikus (BProf) - duálisan is, Vízügyi üzemeltetési mérnök (Bsc) - duálisan is.

Felsőoktatási szakképzés: Kereskedelem és marketing, Mérnökinformatikus (hálózati), Pénzügy és számvitel, Turizmus-vendéglátás

Mesterképzés: Mérnökinformatikus (MSc), Master of Business Administration (MBA)

A tanévnyitó keretében két díjat is átadtak. Pannónia Felsőoktatási Díjjal tüntették ki Galambos Pétert, a Karosinvest Zrt. Hotel Karos Spa vezérigazgató-helyettesét, aki évek óta támogatja a Pannon Egyetem Nagykanizsai Egyetemi Központ turizmus-vendéglátás képzését, mindig lelkiismeretesen mentorálja a duális képzésben résztvevő hallgatókat, segíti az ambiciózus, szorgalmas fiatalok szakmai előmenetelét.

A díjat átvevő Galambos Péter pedig a legkiemelkedőbb tanulmányi eredményt elért harmadéves turizmus-vendéglátás alapszakos hallgatónak adott át Nívó-díjat, amit az idén Kása Zsófia vehetett át.

2006. március 1-jén a Veszprémi Egyetem neve Pannon Egyetemre változott, így a képzési hely neve is kisebbfajta „evolúción" esett át: Pannon Egyetem Nagykanizsai Képzési Helyről - Nagykanizsai Telephely közbeiktatásával – Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszra változott. A növekvő hallgatói létszámnak és a kampusz népszerűségének köszönhetően 2000-ben létrejött a Hallgatói Önkormányzat, melynek elsődleges feladata a hallgatói érdekképviselet, az ügyintézés és a diákélet szervezése.

Jól mutatja az intézmény fejlődését, hogy 2000-ben negyven hallgató kezdte meg tanulmányait, négy évvel később már 400-an választották a Veszprémi Egyetem kihelyezett képzési helyét, 2009-re pedig a hallgatói létszám már meghaladta a 650 főt, melyre rendkívül büszkék.

Az elismerések átadását követően került sor az elsőéves hallgatók eskütételére, majd dr. Németh István rektorhelyettes és dr. Kaszás Nikoletta főigazgató ünnepélyesen is az egyetem polgáraivá fogadta a gólyákat, akik között idén külföldi hallgatók is vannak, akik a vízügyi üzemeltetési mérnök szakot angol nyelven végezhetik el.

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában