Égett az asztal és a zsebkendő

2022.07.21. 15:00

Látványos kísérleteket tartottak a nagykanizsai táborban

Látványos kísérletekkel és élményprogramokkal színesített gyermekegyetemet szervezett általános iskolás diákoknak a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és a Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ.

Benedek Bálint

A fiatalok a nagykanizsai Vécsey-telephelyen látványos laboratóriumi gyakorlaton vettek részt.

Fotó: Szakony Attila

A természettudományos témakörben rendezett napközis foglalkozásokon az 1-5. osztályos fiatalok a földrajz, a biológia, a kémia, a környezetvédelem és az informatika világával ismerkedhettek meg. A gyerekegyetem csütörtöki foglalkozásán a kutató-fejlesztő központban látványos kísérletek várták a 25 fős társaságot.

- A kísérletek során ezúttal a tűz került a középpontba – mondta Kemes Klára, a központ munkatársa. – Talán a leglátványosabb az volt, amikor a laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között lángfestést végeztünk. Ilyenkor azt mutattuk be, hogy a különféle anyagok miképp reagálnak a tűzre. Például a réz zölden, a stroncium pirosan, a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó narancssárgán égett. Szintén népszerű az éghetetlen papírzsebkendős kísérlet, amikor egy papírgalacsin lángra kapott, a bevizezett már nem gyulladt meg, míg a vízbe és alkoholba itatott zsebkendő látványosan égett, de végül vizes maradt. A fiatalok szeretik, ha a kísérlet hangos, robban és durran, hiszen ez extra élményt nyújt. És itt, kizárólag a laborban akár még ők is közreműködhetnek, amivel talán közelebb kerülnek a természettudományokhoz.

A gyermekegyetem célja az, hogy az egészen fiatalok érdeklődését is felkeltsék a témakörök iránt, s népszerűsítsék az egyetemi képzéseket. A kanizsai egyetemi központ főigazgató-helyettese, egyetemi docense, dr. Holczinger Tibor elmondta: az informatika ugyancsak lényeges a mai ifjúság életében, hiszen a diákok gyorsan hozzászoknak a virtuális térhez. Ebben a világban sok érdekességet tanulhattak meg különféle játékokon keresztül, s egy egyszerű programozási feladat végén saját világot építettek, melyben kalandozhattak. Kikapcsolódásként felvehettek egy virtuális valóság szemüveget, ami egészen titokzatos világba repítette el őket.

A táborozás során ellátogattak még az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület menhelyére, ott a felelős állattartásról hallhattak előadást, de tettek egy sétát a Csónakázó-tónál, ahol a horgászatot próbálhatták ki. A hét programjai "kistudósavatással" zárulnak e hét péntekén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában