ZTE FC

2014.04.08. 13:15

Devecz Miklós szerint két év múlva lehet az élvonalról is beszélni

Zalaegerszeg - Valamivel több mint két héttel ezelőtt történt meg hivatalosan is az adás vétel a régi és az új tulajdonos között a ZTE FC Zrt. esetében, majd a társaság közgyűlése Devecz Miklóst választotta a zrt. vezérigazgatójává. Vele beszélgettünk arról arról, melyek a legfontosabb teendők a klubnál és persze a ZTE FC várható jövőjéről is.

Kerkai Attila

– Két hete vette át a társaság irányítását, kérem vázoljon egy pillanatképet a jelenlegi helyzetről. Érte meglepetés?

– Maradjunk annyiban, hogy van mit tenni... Ha bővebben szeretném jellemezni a helyzetet, sok mindent kell tennünk, ha ennél is bővebben, akkor azt mondhatom: nincs olyan terület, amit ne kellene rendbe rakni. Legyen ez a működés, a hatáskörök tisztázása vagy a feladatvégzés minősége. A teljes utánpótlás struktúrát helyre kell tenni és a megfelelő embereket a megfelelő helyre. Ahogy a kinevezésemet követő sajtótájékoztatón is elmondtam, vissza akarunk térni a gyökerekhez, szeretnénk számítani minden olyan ZTE-érzelmű emberre, volt játékosra, aki tenni akar a klubért.

– Nagy változásokat tervez a klubnál, és itt akár a személyi kérdéseket is érthetjük.

– Korai erről beszélni. Előbb a struktúrát kell felépíteni és ahhoz kell majd megtalálni a megfelelő embereket. A folyamatot én irányítom és az új bajnoki szezonnak már az új felállásban szeretnénk nekifutni. Mondjuk úgy, hogy átszervezve.

– Korábban elhangzott, hogy új klubmodellt szeretnének kialakítani. Milyen típusú lesz ez, a nyugati mintákhoz próbálnak igazodni, vagy teljesen egyedi elképzeléseket igyekeznek megvalósítani?

– Vannak elvek, melyeket át lehet emelni akár a nyugati példákból is, de arra kell majd törekedni, hogy az adottságainkhoz igazítsuk ezt. Amely közép és hosszú távon a jelenleginél jobb színvonalon működő klubot takar. A sikeresség egyik eleme, hogy a csapat vissza fog jutni az NB I-be. A másik, hogy a korosztályos bajnokságokban is sokkal jobban szerepeljünk. Megfelelő minőségű és szintű játékosokat akarunk a korosztályos csapatokból felfelé áramoltatni, de úgy, hogy az adott korosztály is sikeres maradjon. A hangsúly az utánpótláson van a szó legszorosabb értelmében.

– Korábban kívülállóként, most már mint vezetőként van összehasonlítási alapja. Nagy a különbség aközött, amit korábban hallott, tapasztalt a klubról és most, hogy belülről ismeri?

– Természetesen más. Látom a problémákat és a lehetőségeket is. Fel kell építeni a cselekvési terveket, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg. Anyagi szempontból azok a számok, melyek korábban elhangzottak, hogy a klub adóssága több, mint háromszázmillió forint megállja a helyét. Az is megállja a helyét, hogy a klub tartozott a játékosoknak és a technikai személyzet felé. Ez utóbbiban utolértük magunkat, nincsenek fizetési elmaradásaink, a szerződésekben megállapított fizetéseiket megkapják a játékosok.

Devecz Miklós: a következő bajnoki szezonnak már az új felállásban szeretnénk nekifutni. Fotó: Szekeres Péter

– Említette az élvonalat. Mikor lesz újra NB I-es a ZTE FC?

– Két év múlva. Erre jelenleg nincs reális esély, hiszen a játékosállományt is szükséges, a klubot pedig gazdasági oldalról meg kell erősíteni, hogy reálisan gondolkodjunk az NB I-ról. És ne csak gondolkodjunk, hanem ez reális cél is legyen.

– Egy televíziós interjúban leendő új tulajdonosról, befektetőről tett említést. Hallhatnánk róla?

– Az a lényeg, hogy mi tudunk róla... Az üzleti élet íratlan szabályai szerint az ilyen ügyekben nem szabad ideje korán nyilatkozni.

– Esetleg a következő szezont már vele képzelik el?

– Igen, ez a közös törekvésünk...

– Mi a cél, mi az elvárás a mostani csapattal szemben? Erről mintha kevesebb szó esne.

– Megfogalmazhatnám továbbra is azzal, hogy vissza a gyökerekhez. Szerethető, küzdő, a ZTE régi dicsfényét idéző, játszó csapat. Az eddigiektől magam is többet vártam (a beszélgetés a szombati találkozó előtt készült – a szerk.), egy, a mérkőzés végéig koncentráló és odafigyelő együttest várnánk el. Sok tényező játszott közre abban, hogy eddig így alakult a tavasz, hiszen voltak eltiltások, sérülések és a rövid kispadnak is szerepen van ebben. Mivel a nyugodt pénzügyi háttér megteremtődött, a játékosoknak csak a munkájukkal kell most már foglalkozni. Éppen ezért elvárjuk, hogy most már eredményesebben szerepeljen a csapat.

– Korábban elhangzott a helyi kötődés, ami valóban fontos. Csak helyi játékosokra alapozni reális elképzelés? S ott van még az akadémia kérdése is: mit terveznek vele?

– Biztosan nem lehet csak helyi játékosokkal számolni, de ha nincs érzelmi kötődés, s ha nincsenek elődök, akikre büszkék lehetnek a fiatalok, nehéz egy motivált és küzdő csapatot hosszú távon fenntartani. Van olyan cél, van olyan modell, amely a lehető legtöbb saját nevelésű játékost biztosíthatja a mindenkori első csapatnak és ebből a szempontból jó példa a Haladás. Az akadémia egyik nagyon fontos eleme lesz a stratégiánknak, hogy egy hosszú távon fenntartható, zalai fiatalokat felvonultató első csapat és minőségi játékosokat nevelő klub legyünk.

Kapcsolódó hírek:

A ZTE FC-nél jól jönne kicsivel több tapasztalat is

A ZTE FC hazai pályán nem tudta legyőzni a sereghajtót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!