Frissen Zalából

2021.09.11. 07:00

Kovács Tamás, a ZMI társadalmi elnöke mindenkire számít, aki tenni akar

A Magyar Labdarúgó Szövetség javaslatára a Zala Megyei Igazgatóság társadalmi elnöksége élére Kovács Tamást nevezték ki elnöknek. A Szabadics Zrt. ügyvezetője ezer szállal kötődik a sportághoz, s mint említette, a sport számára a futballt jelenti.

Kerkai Attila

Kovács Tamás cégvezetőként is a sport és a labdarúgás mellett áll Fotó: ZH

A megyei igazgatóságoknál is lejárt az előző ciklusban megválasztott tisztségviselők mandátuma, így a követező ötéves ciklusra új tisztségviselőket neveztek ki. Júliustól a ZMI társadalmi elnökség elnöke Kovács Tamás lett.

– Természetesen korábban is volt már kapcsolatom a labdarúgással, a sport nekem a futballt jelenti, gyerekkori szerelem – kezdte beszélgetésünket az elnök, akit azon apropóból kerestük meg, hogy ebben az új szerepkörben mit tart a legfontosabb kihívásnak. – 2009-ben Vlaszák Géza felkért, hogy vegyek részt az UFC Nagykanizsa elnökségének a munkájában, majd 2014-től az FC Nagykanizsa elnöke lettem. Az üzleti életben is aktív a kapcsolatom a sporttal, hiszen a Szabadics Zrt. számos szponzorációs szerepet vállal. Zalaegerszegen a futball- és a kosárlabdaklubot támogatjuk, ahogy Kaposváron is, és persze az FC Nagykanizsa sem maradhat ki ebből a sorból. Összességében mégis váratlanul ért a Magyar Labdarúgó Szövetségtől érkező felkérés, hogy engem szeretnének elnöknek.

– Egyből igent mondott?

– A szívem mélyén egyből, de azért volt egy kis dilemma bennem, ám alapvetően igen… Vannak ugyanis olyan felkérések, melyekre nem lehet nemet mondani.

Kovács Tamás cégvezetőként is a sport és a labdarúgás mellett áll Fotó: ZH

– Társadalmi elnökség segíti, támogatja a Zala Megyei Labdarúgó Szövetséget, miközben a bajnokságokat az igazgatóságok szervezik. Önök miben tudnak segíteni, illetve miben tudnak hatékonyan szerepet vállalni?

– A futball a megyében és a kisebb településeken nem csak sportot jelent. Közösségformáló erő. Annak örülünk, hogy a felnőttcsapatok száma stabil, az utánpótlásoké pedig még több lett. A társadalmi elnökségnek kettős feladata van. Az infrastrukturális fejlesztésekkel ezeket a közösségeket is egyben lehet és kell tartani, a másik, hogy a működéséhez meglegyen a háttér. Mert szükséges, hogy legyenek olyan emberek, olyan személyek a bizottságokban, akik a szabadidejüket feláldozva dolgoznak a sportágért. Jó kimondani, hogy a játékvezetői tagság jelenleg Zala megyében száz feletti, és heti gyakorisággal kapnak feladatot a pályákon. Ami nagyon lényeges. Azt szeretnénk elérni, hogy mindegyik csapatnak legyen képviselője az elnökségben. Úgy értem ezt, hogy szeretnénk elosztani a csapatokat az elnökség tagjai között, akikhez bátran fordulhatnak kéréseikkel a hozzájuk tartozók.

– A labdarúgás állandó mozgásban van, mindig változik, de mi az, ami a jelenleg a legközelebbi kihívást jelenti?

– A magyar labdarúgás 2025-ig szóló stratégiai feladatait az országos elnökség dolgozza ki, nekünk ehhez kell alkalmazkodni, illetve a mi stratégiánk is megfogalmazódhat. Jelentősen átalakult az utánpótlás-képzés, a cél, hogy minél több ma még gyerek idővel eljusson el az NB-s bajnokságokba az ország minden pontjáról.

– A szurkolókkal való kapcsolat mindig fontos. Egy-egy megyén belül ez mennyire valósítható meg, hiszen sok csapat van, mindegyiknek megvan a maga tábora?

– A futball népszerűsége országosan és a megyékben is megkérdőjelezhetetlen. A futball elsősorban a nézőkért, a közönségért van! A kistelepüléseken a sport is olyan erő, ami a közösséget összekovácsolja. Nem kell mondanom, hogy egy megye hármas meccs hangulata mindig egyedi. Ha a futball az, ami embereket köt egy településhez, azt meg kell becsülni, és mindenkinek kell egy fórum, ahol megmutathatja magát. Ha ez a futballpálya, akkor az. Hozzáteszem, a drukkerek mellett azok is fontosak, akik tesznek a sportágért. Az elnökség összetétele mellett a bizottságokba is új szereplők kerültek. Az én javaslatomra a most kikerülő tagokat is próbáljuk bevonni a munkába. Az ő munkájukat meg kell köszönni és meg kell tartani, mert fontos a társadalmi szerepvállalásuk. Hasonló a helyzet a játékvezetőkkel, akik nélkül nincs meccs. Ahogy már említettem, büszke vagyok arra az aktív közösségi életre, amit folytatnak, számukra a jövőben is fontos szerepet szánunk. Azt is szeretném kiemelni, hogy a megyében példamutató együttműködés van a rendőrséggel és a polgárőrséggel. Ezeket a jövőben is fenn kívánjuk tartani és további tartalommal megtölteni.

Kovács Tamás elmondta, hogy a Zala Megyei Igazgatósággal és Józsi György igazgatóval is szoros a kapcsolat. Továbbra is ápolják a meglévő nemzetközi partnerséget, bár hozzátette: az elmúlt másfél évben a pandémia leszűkítette a lehetőségeket a találkozásokra. Hasonlóképp szeretnék feléleszteni a megyei igazgatóságok közti együttműködéseket, ami szintén a pandémia miatt lett ritkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában