Rajtra készen a repülősök

2018.08.09. 09:00

Gyülekezik a világbajnoki mezőny Kiskanizsán

Hivatalosan az augusztus 11-ei megnyitóval veszi kezdetét a 16. Könnyűrepülős Világbajnokság a kiskanizsai reptéren a szerdai nap ugyanakkor már hivatalos edzésnapnak minősült és a mezőny egy része már tábort is vert a helyszínen.

Kühne László

A magyar Dolhai Krisztián és a holland Per T. Hoyland utóbbi gépét szemléli Fotó: Szakony Attila

Akik éberek voltak, már múlt vasárnap is láthatták, hogy folyamatosan érkeznek a gépek a dél-zalai bázisra, ahonnan a világbajnokság feladatait teljesítvén szállnak majd fel repülőkkel pilótáik.

- Néhány nappal ezelőtt a litvánok, spanyolok, sőt a magyar válogatott tagjai is hiányoztak, ezúttal azonban már itt vannak, illetve a mieink közül néhányan már megérkeztek – mondta el a vb koordinációs igazgatói posztját betöltő Ferinc Vince. – Óriási a hőség és ezt láthatjuk a mezőny tagjain is, akik közül jó néhányan egyelőre például a közeli fürdőhelyekre ruccantak át.

A magyar Dolhai Krisztián és a holland Per T. Hoyland utóbbi gépét szemléli Fotó: Szakony Attila

Lassan a teljes mezőny létszámát is meg lehet állapítani,mely nagyjából ugyanakkora lesz, mint a múlt évi Európa-bajnokságé.

- Tizenhárom országból jelezték, hogy jönnének, jelenleg tíznél tartunk, sajnos az utolsó pillanatban úgy tűnik, hogy például az olaszok visszamondták a részvételt. Ami a gépek számát illeti, az is a tavalyi nagyságrenddel egyezhet meg nagyjából, hiszen ez idő alatt 42 repülővel számolhatunk, melyek a különböző kategóriákban rajtolhatnak majd.

S nem csupán különböző kategóriákban indulhatnak, hanem a feladatok is szerteágazóak lesznek.

- Túlnyomó többségében navigációs feladatok lesznek soron a résztvevők előtt álló hét során, de következnek majd ügyességi és gazdaságossági „erőpróbák” is. Amúgy idén is szeretnénk a közönségnek kedvezni, így jövő kedden délután fél öttől olyan látványossági repülés következik, mely beleszámít majd a vb-számításba, szerdán viszont 17 órától olyan megméretés kerülhet sorra, mely úgy lesz a földről látványos, hogy a pilótáknak nem kell izgulniuk, milyen értékelést kaphatnak érte.

Addig is azonban egy biztos, szombaton a hivatalos megnyitó következhet, aztán pedig a világbajnokság programja indulhat be, melyen a lengyelektől a cseheken át az oroszokig bizonyíthatnak a versenyzők a levegőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában