Ez történt

2024.03.01. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Új röntgen a Zalaegerszegi kórházban

Fotó: Pezzetta Umberto

Új röntgen-készülék érkezett Zalaegerszegre, a megyei kórházba

A Belügyminisztérium közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően újulhatott meg Zalaegerszegen a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház katéteres laborjának eszközparkja. A beruházás során a 17 éves régi képalkotó berendezést cserélték le, az új angiográfiás röntgen-készüléket csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek a kórház- és a városvezetés jelenlétében. Évente kettőezer, azaz a 17 év alatt összesen 34 ezer vizsgálatot készítettek a zalaegerszegi egészségügyi intézmény kardiológiai osztályán. Éppen ezért szükséges volt a modernizálás, ami egyben a helyiség felújítását is jelentette, mondta Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató. Videófelvétellel szemléltette Dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, kardiológiai osztályvezető főorvos a berendezés működését, s mint elmondta, az új angiográfiás röntgen-készülék lényegesen jobb, precízebb képeket alkot a szívkoszorúerekről. Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő az elmúlt időszak kórházi eszközfejlesztéseit ismertette, s elismerően szóltak a intézményben folyó minőségi, szakmai munkáról.

 

Kilencedik alkalommal tartott szakmai napot a „Korán érkeztem” Egyesület Zalaegerszegen

Mintegy 160 szakember, szimpatizáns és segítő részvételével tartott szakmai napot a koraszülöttséggel járó veszteség témában Zalaegerszegen a "Korán érkeztem" Közhasznú Egyesület. Dr. Rosta Andrea családterapeuta előadását követően idén újdonságként hat témában kerekasztal-beszélgetésen, műhelymunkán osztották meg egymással tapasztalataikat a jelenlévők, a foglalkozást a keszthelyi FÉSZEK – a Lelki Egészségért Egyesület szakemberei koordinálták. A „Korán ékeztem” Közhasznú Egyesület 2012 óta szervezi szakmaközi találkozóit azoknak a különféle szakmaterületen tevékenykedőknek, akik a koraszülött gyermekeket nevelő családokkal kerülnek kapcsolatba. Dr. Rosta Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense mint gyakoroló családterapeuta szólt előadásában a fenti témáról, a veszteségfeldolgozás lehetőségeiről. Ahogy fogalmazott, a program legfontosabb célja, hogy olyan közös tudástárat alakítsanak ki, ahol a külön a gyerekekkel és a külön a családdal foglalkozó szakemberek még jobban együtt dolgozhatnának.

 

Örömtánc, séta és előadás időseknek Nagykanizsán

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, akik ellátogattak a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ahol "Mozgással-Tudással az Aktív Időskorért" címmel rendeztek összejövetelt számukra. A délután során örömtánc és egy kiadós séta is szerepelt a programban. A rendezvényt Balogh László polgármester, mint az idősügyi tanács elnöke nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a sportolás és az egészségmegőrzés mellett, a közösségi kapcsolatok ápolása is fontos, hiszen harmóniát csak akkor lel az ember, ha testében és lelkében is egyensúly uralkodik. A megnyitót követően Hajas Éva oktató vezette be a nyugdíjasokat az örömtánc rejtelmeibe, majd Horváthné Gelencsér Edit nyugalmazott népművelő, testnevelő tartott előadást az időskori egészségmegőrzés témakörében. Ezt követően közös sétára indultak az idősek a HSMK-tól egészen a MAORT-telepig.

 

Színházi fogadóépület, továbbá piaci vásárcsarnok és parkoló épülhet Keszthelyen

Bemutatták a piaci vásárcsarnok és a parkoló, illetve a színházi fogadóépület terveit Keszthelyen. E beruházásokat a most indult uniós pénzügyi ciklusban, a Területi operatív program (TOP) részeként a városnak járó 8,7 milliárd forintból tervezik. A Balaton Színház fogadóterének bővítését a Kossuth utca 28. és 30. alatti épületek udvarának részleges lefedésével tervezik, így lehetőség lesz egy időben 500 embert vendégül látni, s ez az új tér újabb kiállítóhelyként is szolgálna a jövőben. Manninger Jenő hozzátette: itt nemcsak vendéglátásra alkalmas területet alakítanának ki, hanem melegítőkonyhát és tálaló helyiségeket is A piaci beruházással kapcsolatban a városvezető arról beszélt: ugyan nem önkormányzati tulajdonú az épület, ám szeretnének egy élelmiszerárusításra alkalmas fedett, zárt vásárcsarnokot felépíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában