Zaol podcast

2024.02.03. 11:30

Galériavezető és a kultúra éber őre - Lengyák Istvánnal beszélgettünk (1. rész)

A nagykanizsai Lengyák István a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető cím birtokosa több mint tíz éve, mellette a Hevesi-galéria nyugalmazott pedagógusa, galériavezetője. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke, illetve vármegyeszerte letette már a névjegyét.

Benedek Bálint

Lengyák István pedagógus, galériavezető.

Fotó: Szakony Attila

Vargabetűkkel gazdagon átszőtt életéről beszélgettünk, történeteit, érdekes sztorijait megéri végighallgatni. Kellemes orgánumára és választékos mondataira figyelni kell. Beszélgettünk a gyermekkoráról, a kultúrához fűződő kapcsolatáról. Többek között arról is, hogy nevéhez fűződik a „Gyere, kapsz egy bohócot” gyermekszínházi sorozat, a „Mesekártya” ifjúsági előadássorozat és az „Ovi-suli-színházbuli” gyermekszínházi sorozat sikeres megszervezése és levezetése. Részt vesz a hazai környezet- és természetvédelem munkájában. Alapító tagja a csillebérci országos környezetvédelmi gyermektáboroknak. Társszerzője és illusztrátora a „Barátunk a természet” című környezetnevelési munkafüzetnek.

1977-től elvállalta a nagykanizsai gyermekkönyvtár vezetését. Maga választotta munkatársaival (Szabó Klári, Tóthmárton Mária, Varga Márta) alakította ki a Gyermekekért-díjjal kitüntetett, országos hírű gyermekkönyvtárat, mely akkor a Budapesti Tudományegyetem, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola és a Kaposvári Tanítóképző Főiskola gyakorló gyermekkönyvtára volt.

A podcast első részét itt találják:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában