Ez történt

2023.12.31. 12:00

Visszatekintő 2023. augusztus

Mozsár Eszter

Szegletes Dávid számára pluszmotivációt jelent, hogy az Audi neuburgi fejlesztőközpontjában egy Forma–1-es bemutatóautót is kiállítottak „Audi Launch” fényezéssel

Fotó: Horváth Márton

Keszthely

Kutyás strandélmények a keszthelyi Dog Beach Festen

Telt házzal rendezték hónap elején a negyedik Dog Beach Festet a keszthelyi kutyás strandon, ahol a vizes élmények mellett a felelős állattartást népszerűsítő programokkal is találkozhattak a látogatók. A gazdik tippeket kaphattak négylábú társuk táplálásával, egészségének megőrzésével kapcsolatban, emellett számos látványos bemutató, illetve kutyaúszó- és trükkverseny is várta az érdeklődőket. Sziládi-Kovács Tibor, a kutyás strand vezetője arról beszélt, a Dog Beach Fest rendkívül népszerű a kutyások körében, hiszen e programnak az a lényege, hogy minden szempontból érdekes és izgalmas közösségi élményt nyújtson a látogatóknak, akik Zalából, az ország minden szegletéből, sőt külföldről is érkeztek. A 2020-ban alapított balatoni park és piknikkert eddig beváltotta a hozzáfűzött reményeket, amely iránt már az első esztendőben hatalmas volt az érdeklődés, ami azóta is töretlen, s ennek részben az az oka, hogy még mindig kuriózum egy ilyen tér. Az országban mindössze négy hivatalos kutyás fürdőhely van, hasonló szolgáltatásokkal.

Színjátszó tábor volt a Goldmark Károly Művelődési Központban

Színjátszó tábor volt Keszthelyen, a Goldmark Károly Művelődési Központban. A diákok szeretnék folytatni a munkát, a színház ezért szeptemberben amatőr színjátszó csoportot indít. Horváth Krisztina gyermekszínjátszó-rendező kalauzolta el a résztvevőket a színház világába. A programzáró előadáson a Valahol Európában jeleneteit is láthatta a közönség, a tábor szorosan kapcsolódott a darabhoz. A Pannon Várszínházzal működtek együtt a szervezők. Csak kevés színpadi gyakorlattal rendelkeztek a gyerekek, ám ennek ellenére öt nap alatt sikerült egy előadást összeállítani, ami a táborvezetőt is meglepte. Horváth Krisztina elmondta, a gyerekek megtapasztalják a színészek által létrehozott előadásnak a kulisszatitkait, rejtelmeit, az előadás élményét. A Goldmark Károly Művelődési Központ vezetése azt is elképzelhetőnek tartja, hogy később akár felnőtt színjátszó csoport is indulhat Keszthelyen.

Kuriózumok érkeztek a keszthelyi múzeumokba

A nyári időszakban nemcsak a vízpart népszerű, számos kulturális intézmény kínálatából is választhatnak az érdeklődők. A keszthelyi múzeumok közül több újdonsággal is várja a látogatókat. A Rádió és Televízió Múzeumba és a Játékmúzeumba is kuriózumok érkeztek. Egy '53-ban készült szalagos lemezjátszó került Nádler Józsefhez. Az eszköz különlegesnek számít, Magyarországon csak két helyen lehet múzeumban látni, Székesfehérváron és Keszthelyen. Egy másik érdekességet is kapott Nádler József, egy ritka rádiót, melyet 1949-ben gyártottak. Összesen 250 darab készült belőle. Különlegessége, hogy bécsi kerámia burkolata van. A Játékmúzeum Fekete István Emlékszobájába került Matula bácsi, azaz Bánhidy László pipája. Unokájának köszönhető, hogy Keszthelyen van ez a tárgy. Emellett az intézményben látható Fekete István cserkészkulacsa, 1929-es kalendáriuma, teaszűrője és asztali tolltartója is. Büszkén őrzik az erdész-vadász irodalom egyik legnagyobb képviselőjének emlékezetét. Számos könyve, fényképe található itt. A Tüskevárból pedig egy részlet meg is elevenedik a Matuláriumban.

Nagykanizsa

Ötszáz millió forintos kompenzációt kapott a Délzalai Vízmű ZRt.

A Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. a szolgáltatási területéhez tartozó víziközmű-szolgáltatás zavartalan megvalósítása érdekében az Energiaügyi Minisztérium által folyósított 504,8 millió forint támogatásban részesült a közelmúltban. A keretösszegből közel 496 millió forintot a megnövekedett villamosenergia költségek, mintegy 9 millió forintot pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó személyi jellegű többlet ráfordítások kompenzálására fordíthat a társaság. Kendli Richárd, a társaság elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a Délzalai Vízmű ZRt. a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a víziközmű-szolgáltatás folyamatos és zavartalan ellátása biztosított legyen.

Egy nagykanizsai mérnök is tagja az Audi Forma–1-es erőforrás-fejlesztő csapatának

Két és fél év múlva indul először a Forma–1-ben az Audi, olyan hajtóegységgel, amelynek tervezésében Szegletes Dávid is részt vesz. A nagykanizsai fejlesztőmérnököt a győri Széchenyi István Egyetem járműmérnökképzése és hallgatói versenycsapata készítette fel a nem mindennapi feladatra. Az Audi tavaly jelentette be, hogy beszáll a Forma–1-be 2026-tól, amikortól jelentősen változnak a szabályok. A motor ugyan továbbra is V6-os turbóerőforrás lesz, viszont az elektromos oldal teljesítménye már a teljes egység felét fogja biztosítani. További fontos lépés a fenntartható üzemanyagokra való átállás. Szegletes Dávid már hallgatóként szoros kapcsolatba került a győri Audi Hungariával. Előbb a villamoshajtás-fejlesztésen volt gyakornok, majd a vállalat főállású fejlesztőmérnöke lett, már mesterképzése alatt. A volt hallgató januárban kezdett dolgozni Neuburgban fejlesztőmérnökként. Hajtáslánckomponens-konstruktőrként főleg a kapcsolási mechanizmusokkal foglalkozik.

A női lélekkel foglalkoznak a nagykanizsai Tudatos Nők Klubjában

A nagykanizsai Krasznai Virág pszichológus útjára indította a Tudatos Nők Klubját. A cél egy olyan női közösség építése, ahol hasonló érdeklődésű, szemléletű nők kapcsolódhatnak egymással. A fiatal édesanya, Krasznai Virág az előzményekről elmondta: ugyan a klinikai pszichológia területéről indult, de alternatív szemléletű pszichológusnak tarja magát, a holisztikus gondolkodást helyezi előtérbe, ahol a test, lélek, szellem egységét veszik alapul. Az „Ébredő nő” önismereti csoport még tavaly ősszel alakult. Ez egy négy hónapos, nyolc alkalmas folyamat volt, zárt csoportként működött. Minden alkalommal egy-egy önismereti téma szerepelt a fókuszban. A Tudatos Nők Klubjában is hasonló tematikát alkalmaznak. Itt főként meditációkkal dolgozik. Minden hónap első péntekén a Szent Kristóf patika oktatótermében gyűlik össze a női kör. Ez egy nyitott csoport, tehát a hölgyek bármikor csatlakozhatnak hozzájuk.

Zalaegerszeg

Zajlik a vízközműhálózat felújítása Zalaegerszegen

Fél évszázadnál idősebb, és korunknak megfelelően rossz állapotban lévő vízközműhálózat felújítása zajlik Zalaegerszegen. Ennek egyik helyszíne a Vizslaparki és Kisfaludy utca kereszteződése, ahol az ivóvíz gerincvezetékét cserélik ki, és felújítják a szennyvízvezetéket, se egyúttal hat ingatlan bekötését is kicserélik. A beruházáshoz 70 százalékos támogatást nyert a város. Bali Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője kihangsúlyozta, a város önkormányzata a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (KEHOP) 2021 szeptemberében nyert 70 százalékos mértékű pályázati támogatást a víziközművek rekonstrukciójára. Ennek munkálatai 28 helyszínen zajlanak, ezek egyike a vizslaparki beruházás, ami a Kisfaludy utcától a Vizslaparki utca 7. számú ingatlanig tart. Mint Bali Zoltán felidézte, 2019-ben a Vizsla sétány építésekor a szennyvízrendszer egy része a járda alól az úttest alá került, és akkor döntöttek a további szakasz felújításról is.

Jótékonysági napot tartottak az Aquacityben

Több ezer vendéget vonzott a jótékonysági nap az egerszegi Aquacityben. Az időjárás is kegyeibe fogadta a 21. jótékonysági napot, a parkolók már délre szinte megteltek, bent a medencék felől hullámzó zsivaj füsttel, finom illatokkal keveredett. A rendezvénnyel klinikai mikroszkóp és audiométer beszerzését támogatták, amihez12 millió forintot remélt összegyűjteni a Zala Megyei Szent Rafael Kórház. Ebben az évben 58 főzőcsapat jelentkezett, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Szólt arról is, hogy korábban zsűri értékelte az étkeket, ám ez olyan kemény próbatételnek bizonyult, hogy erről már letettek. A főzésből a pártok, szervezetek, intézmények, cégek mellett baráti társaságok is kivették részüket. Az 58 főzőcsapat által gyűjtött pénz 3 millió 254 ezer forint. Összesen 3.254 vendég fordult meg az AquaCityben, a belépőkből 3 millió 960 ezer forint gyűlt össze. Ezúttal 27 cég 3,3 millió forintot ajánlott fel. Tehát a jótékony célra befolyt teljes összeg 10 és fél millió forint, írta Balaicz Zoltán a nap végén közösségi oldalán.

A falumúzeum napján egy különlegességet is avattak Zalaegerszegen

1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye, a Göcseji Falumúzeum. A jeles napot ezúttal is változatos programokkal, köztük egy ritkaság, a felújított Klüger-orgona átadásával ünnepelték. A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő beszédében a falumúzeumot az egyik legkülönlegesebb, sokak által kedvelt zalaegerszegi látványosságnak nevezte. Balaicz Zoltán polgármester szerint a skanzenben olyan hagyományőrző és értékteremtő munka folyik, melyre a vármegyében és Zalaegerszegen élők egyaránt büszkék lehetnek. A hangszerről Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója szólt, aki elmondta, az orgona felújítása szép példája a helyi közösség összefogásának. Felidézte, az intézmény munkatársainak látókörébe még 2018-ban került egy restaurálásra váró barokk hangszer. A műtárgyat szerették volna felújítani, újra megszólaltatni, ezért Mátyás István orgonaművésszel vették fel a kapcsolatot. Öt év után ezen a napon Mátyás István több koncertet adott, így újra hallhatta a közönség az orgona hangját. A művész elmondta, a hangszer 1796-ban a kissomlyói evangélikus gyülekezet számára készült, tőlük később Vöcköndre került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában