Tudatos Nők Klubja Nagykanizsán

2023.08.16. 11:00

A női lélekkel foglalkozni kell

A nagykanizsai Krasznai Virág pszichológus útjára indította a Tudatos Nők Klubját. A cél egy olyan női közösség építése, ahol hasonló érdeklődésű, szemléletű nők kapcsolódhatnak egymással.

Benedek Bálint

Krasznai Virág pszichológus (szemben) szeretne segíteni a nőknek, hogy tudatosabban gondolkozzanak

Fotó: Szakony Attila

A fiatal édesanya, Krasznai Virág az előzményekről elmondta: ugyan a klinikai pszichológia területéről indult, de alternatív szemléletű pszichológusnak tarja magát, a holisztikus gondolkodást helyezi előtérbe, ahol a test, lélek, szellem egységét veszik alapul. 

- Mindig is érdekelt a nőiség és a spiritualitás témája, ebből született meg először az „Ébredő nő” önismereti csoport még tavaly ősszel - emlékezett vissza. - Ez egy négy hónapos, nyolc alkalmas folyamat volt, zárt csoportként működött. Minden alkalommal egy-egy önismereti téma szerepelt a fókuszban. Nem csak beszélgettünk ezekről, hanem élményekre épült, vagyis az általam tanult módszerekből használtam fel elemeket annak érdekében, hogy a csoport tagjai minél jobban megismerhessék és megérthessék belső folyamataikat. A résztvevőknek nagyon tetszett, s szorgalmazták a folytatást, így született a klub. 

Hozzátette: a Tudatos Nők Klubjában is hasonló tematikát alkalmaz. Itt főként meditációkkal dolgozik. Minden hónap első péntekén a Szent Kristóf patika oktatótermében gyűlik össze a női kör. Ez egy nyitott csoport, tehát a hölgyek bármikor csatlakozhatnak hozzájuk. 

- A klubnak minden alkalommal van egy témája - folytatta. - Előfordul, hogy az évkörhöz is igazodunk, például tavasszal a termékenységet jártuk körül. Olykor azonban együtt alakítjuk a programot. A transzgenerációs sérülések után valahogy mindenki az anyukájáról kezdett beszélni, majd az anyaság került a középpontba. Később a férfiakról, a férfi minták alakulásáról esett szó, hogy az miként köszön vissza apáinkban, férjeinkben, fiainkban. A nyitókört követően beszélek a témák pszichológiai hátteréről, utána lehet saját gondolatot hozzáfűzni, miközben teát, limonádét kortyolgatunk, majd van egy kis vizualizációs-meditációs gyakorlat, így a hölgyek elmélyülhetnek a saját világukban. 

Krasznai Virág szerint nagyon fontos, hogy érzelmileg egyre inkább tudatossá váljanak az emberek. Természetesen nemcsak a nők, hanem mindenki, hiszen ez támogatja a kapcsolatokat, az egyéni életvezetést. Alapvetően nőknek szeretne segíteni abban, hogy kapcsolódjanak a társadalmi rendszer által olykor megtépázott női minőségükkel, illetve hogy tudatosabban éljék meg a hétköznapjaikat, odafigyeljenek önmagukra, a kapcsolataikra, és ezáltal fejlődjenek. 

- Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a lélekkel foglalkozni kell - mesélte. - Sokan járnak pszichológushoz, ami szuper. Ez azt is mutatja, hogy nemcsak elrakjuk a sérüléseinket a múltba, aztán megyünk tovább anélkül, hogy bármit feldolgoznánk ebből, hanem magunkba nézünk, törekszünk arra, hogy önismeretet gyakoroljunk, fejlődjünk. Megpróbáljuk megérteni önmagunkat, ami lehetővé teszi, hogy változtassunk. Nagyon örülök, hogy pozitívak a visszajelzések a programokról, a részt vevő nők azt mondják, változik az életük, elkezdték másként szemlélni a dolgokat, ami megtámogatja őket a hétköznapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában