Szüretelő pincészetek, vendégváró termálfürdők

2023.09.25. 20:00

Zalai bor és gyógyvíz – a nyerő párosítás

Kezdődik a zalai bor- és termálturizmus csúcsidőszaka. A szüret szinte mindenütt befejeződött, a borok már a hordókban érnek. Amelyik turista pedig megízlelné az előző években készült nedűket, általában a zalai gyógyvizekben töltődik fel.

Zaol.hu

A zalai bor és gyógyvíz kapcsolatáról is beszélt Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója, aki büszke arra is, hogy számtalan fejlesztést valósíthattak meg

Fotó: Szakony Attila

A zalai borok iránti keresletről, a hagyományokról, a vármegyében népszerű szőlőfajtákról és a fesztiválokról Simon Zoltánt, a Dél-Zala Hegyközség elnökét, Hegyközségi Nemzeti Tanács Zalai Borvidék borászati küldöttét kérdeztük.

A szakember szerint a hegyközségi tagok gyakran viszik különféle versenyekre a boraikat, ám ezek közül csak a legnagyobb viadalokról van tudomásuk. Ilyen például a regionális és az országos megmérettetés.

– Legutóbb a zalaszentgróti Dóka Éva Pincészet kabar bora fantasztikus második helyezést ért el a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen – mesélte. – A Winelovers borversenye a hazai borélet egyik kiemelkedő eseménye, rendszerint sok száz tételt neveznek kisebb-nagyobb, sőt a legnagyobb pincék. Ráadásul nem csak Magyarországról – idén is szép számmal akadtak külföldi indulók. Ezúttal 11 ország 256 borászatának összesen 840 tétele szállt ringbe az elismerésekért.

Hozzátette: a külföldi bormustrákon képviseltette már magát a zalaszabari Kányaváry borbirtok. Például franciaországi versenyekről tértek haza arany- és ezüstérmekkel. Nemzetközi porondon általában azok jelennek meg, akik exportálnak vagy arra készülnek.

A zalaszabari Kányaváry borbirtok a zalai borvidék egyik legjobb helye, odafigyelnek arra, milyen bor kerül a poharakba. Scheiber Eszter és ifj. Szabadics Zoltán kóstol
Fotó: Szakony Attila

Az elmúlt években kitűnően szerepeltek országos versenyeken a zalai pincészetek: a zalaszentgróti Keszler Birtok, a cserszegtomaji Romsics Pince borai, a nagyradai Cézár Pincészet és a Kránicz borház, illetve a csörnyeföldi Bussay és a Simon pincészet. Sok kategóriában nevezik a különféle tételeket.

Új bor nélkül tartják a fesztiválokat

Simon Zoltán szerint a szüret kitolódásával az őszi fesztiválokon, a szüreti mulatságokon, felvonulásokon a tavalyi évek boraiból lehet válogatni. Az új bornak kell legalább másfél hónap, hogy megérjen.

Miért választják a turisták a zalai borvidéket?

A szakember úgy érzi, évtizedek óta feltörekvő, egyre minőségibb produktumokat termelő borvidék lett a zalai. Több szőlőfajtával foglalkoznak a gazdák Zalában, ezért sokszínű a borkínálat. A turizmusra alapoznak, a zalakarosi termálfürdőbe érkezők gyakran fogyasztanak egyedi borokat, amelyek csak erre a térségre jellemzőek. S valóban ez a két szegmens, vagyis a bor és a termálvíz jól kiegészíti egymást.

– A zalaszentgróti Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza éppen egy éve tavaly nyáron mutatta be a zalai zászlósbort, a Hegykét – folytatta. – Ötvözi a helyi szőlőfajták legjobb tulajdonságait: egy friss, könnyen szerethető, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal. Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, ezek kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét. A házasítás minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmaz cserszegi fűszerest, nektárt, pátriát, Rozáliát vagy koronát, ám a bor gerincét (50-70 százalék között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű vagy a királyleányka. Egy jó közösségi marketinggel sikerre lehet vinni a Hegykét és akkor felkerülhet az ország bortérképére is.

S, hogy melyik borok a legnépszerűbbek Zalában?

– Az illatos borok, illetve a rizlingek keresettek, vagyis a rajnairizlig és az olaszrizling kerül legtöbbször a poharakba – fogalmazott Simon Zoltán. – Ugyancsak kedvelt a zenit, mivel magas a mustfoka házasításhoz is kitűnő. Ezen felül a szürkebarátot, a cserszegi fűszerest, sőt a finom, zamatos királyleánykát is bátran lehetne kínálni a fiatalabb korosztálynak.

A bor és a termálvíz különleges kapcsolatára már felhívta a figyelmet Simon Zoltán. A Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, Végh Andor egyetért az összekapcsolással, hiszen mindkét kincsre büszke lehet Zala.

– Páratlan termálvízkészlettel rendelkezik a vármegye, rengeteg olyan fürdő üzemel, ami méltó hírnévre tett szert Magyarországon kívül egész Kelet-Közép-Európában – fogalmazott Végh Andor. – Ki kell emelni Hévízt, melynek fő nevezetessége az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű melegvízű tava, de Kehidakustány, Lenti és Zalakaros ugyancsak büszkeségre adhat okot. Olyan gyógyvízközpont működik Zalában, mely nemcsak az országból, hanem a határokon túlról is vonzza a látogatókat.

A zalai gyógyhelyek kimagasló minőséget képviselnek

A szövetség alelnöke elégedett azzal is, hogy a mai igényekhez igazodva mindegyik fürdő odafigyel a vendégeire, a turisták igényeit figyelve fejlesztéseket hajt végre. Zalakaroson sok beruházás mellett például a gyógyvíz felhasználásával nívódíjas kozmetikumok készülnek, valamint a közelmúltban átadott geotermikus fűtésrendszer is komoly előrelépést jelent.

Zalakaros gyógyvízközponttá nőtte ki magát, mellyel kivételes helyet foglal el a térség turisztikai életében
Fotó: Szakony Attila

– Ugyanilyen nagyívű fejlesztés történt Lentiben a gyógyászati centrum megnyitásával, ami ugyancsak kuriózumnak számít Zala vármegyében – mondta. – Ha valaki ide érkezik, 50 és 80 kilométeres körzetben minőségi gyógyfürdőt talál, ahol a családok, sőt a gyógyulni vágyók is "otthonra" lelnek. Kehidakustány szintén kiemelkedően teljesít, a szálláshelyeivel és a gasztronómiájával.

Milyen jótékony hatásai vannak a zalai gyógyvíznek?

Végh Andor szerint azt csak nagyon kevesen tudják, hogy Magyarország felszínének 97 százaléka alatt víz található, különféle összetételű és hőmérsékletű.

– Zala kiemelkedik ebből a szempontból is, hiszen jelentős hányaduk itt található – folytatta. – Alapvetően reumatológiai problémákra, de többek mellett balesetek utókezelésére, bőrbetegségekre, így a pikkelysömörre jól alkalmazható külsőleg. Nem beszélve arról, hogy nemcsak fizikálisan gyógyít, hanem mentálisan is ellazítja a látogatókat, felfrissít, pihentet.

Miként értékelhető az idei szezon a zalai gyógyfürdőkben?

A szakember hektikus évről számolt be, hiszen a nyár időjárása rendkívül változó képet mutatott, ami jelentősen befolyásolta a vendégforgalmat.

Nyár, öröm és strand. Ha valaki a Zalakarosi Fürdő strandját választotta, bőven akadt kikapcsolódási lehetőség a különféle attrakciók között
Fotó: Szakony Attila

– Az előző év ugyanezen időszakához mérve júliusban a fürdők szép látogatói számokat produkáltak – fűzte hozzá. – Viszont augusztus elején az időjárás esősre fordult, ami senkinek nem tett jót. Azonban az ezt követő időszak kárpótolta a szektort, hiszen augusztus 20-a után maradt a nyár egészen szeptember közepéig. Ettől függetlenül a főszezon az előző évhez képest kicsivel jobb adatokat mutat.

Változó vendégkör – Így alakultak a turisztika számai Zalában

Végh Andor azt látja, hogy a belföldi turizmus kis mértékben ugyan, de csökkent. A külföldi vendégek száma nőtt az elmúlt időszakhoz képest. Például Zalakaroson 75 százalék a magyar vendég, a többi főként cseh és szlovák, rajtuk kívül nagy örömükre megérkeztek a lengyelek, illetve szlovén és horvát vendégekkel is találkoztak. Nagy kihívás lesz a jövőre nézve a magyar látogatók újbóli megszólítása.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában