Legkedveltebb Borvidéki Település

2023.02.04. 17:00

Koccintással a borkultúra népszerűsítéséért – Díjat nyert Zalakaros

A „Legkedveltebb Borvidéki Település” címet nyerte el nemrégiben a fürdővárosban rendezett ünnepségen. Novák Ferenccel az elismerés fontosságáról és a borvidék jelentőségéről beszélgettünk.

Benedek Bálint

Novák Ferenc a zalakarosi Orbán szobor mellett az oklevéllel. Sokat jelent a közösségnek a koccintás díj

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A koccintás versenyen már a kezdetek óta szerepel a városunk, s rendszerint régió legjobbjai között rangsorolnak bennünket – mondta Novák Ferenc polgármester. – A viadal lényege, hogy minél többen koccintsanak egy helyen és egy időben a borvidéki települések borászaival. A „Legkedveltebb Borvidéki Település” címet pedig azok a települések nyerhetik el ahol – a lélekszámot is figyelembe véve – a legtöbb borász és borkedvelő koccint egy adott időpontban. A poharak összeérintése közben belenézünk a másik ember szemébe és mosolygunk, a mai világban ez nagy kincs. Az emberi életminőséghez, a barátságok elmélyítéséhez nagyon jó akció, mely valós értékekre épít. A díjat odaítélő BorÉRT Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa különösen értékelte, hogy milyen összefogás előzi meg a zalakarosi koccintást, hiszen ez nekünk fontos.

A városvezető szerint a településük életét évszázadokon keresztül a szőlő- és borkultúra gazdasági tényezőként határozta meg. A Zalakarosi Hegyközség dombsora Miháldtól Pogányvárig terjed, melyen megőrizték ezt a történelmi örökséget. Az évszázadok során jelentősen felfuttatták a szőlőtermesztést.

– Például a 19. században a saszla fajtájú szőlőt erről a borvidékről szállították Bécsbe – folytatta. – A mai Kányaváry borbirtok helyén álló Baán-pince egyik bora aranyérmet nyert egy 1874-es londoni versenyen, Ferenc József király pedig oklevélben ismerte el a földbirtokos borkészítési jártasságát. Azóta Szabadics Zoltán gazdálkodik azon a területen, aki a nedűivel szintén szerepelt már több rangos nemzetközi viadalon. Sok borászt fel lehetne sorolni, aki odafigyel arra, hogy milyen italt tölt a pohárba. Ez azt is jelenti, hogy a környékünkön szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó termelők számára lényeges, hogy minőségi bort készítsenek. Elindult egyfajta országos tendencia, melybe beleillik ennek a tájegységnek a kínálata is.

Emellett Zalakaroson számos, a borfogyasztást népszerűsítő rendezvényt szerveznek egész évben. Ezek közül kiemelkedik: az Orbán nap, a fröccsfutás, a bornapok, a szüreti mulatság és a Szőlőhegyi piknik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában