Vízbe lépő nő

2023.09.05. 15:00

Új helyre került a fürdőváros ikonikus szobra

A Dísz tér helyreállításának keretében a strandfürdő bejárata és a Men-Dan Hotel közé került Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész Vízbe lépő nő elnevezésű alkotása. A szobor ünnepélyes avatását kedden tartották.

Benedek Bálint

A felújított és áthelyezett szobornál virágot helyezett el, balról: Végh Andor, Novák Ferenc és Czimondor Nándor

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a szeptember mindig különleges hónap a város életében, hiszen 1965. szeptember 5-én, vagyis pontosan 58 éve nyitott meg a fürdő. Ma már mindenki tudja, hogy 1962-ben fekete arany helyett fehér kinccsel gazdagodott a település.

- A város ikonikus szobra a felújítás után a Dísz téren végre elfoglalhatta új helyét egy csodálatos zöld környezetben - folytatta. - Egy helyet, ahol megállhatunk egy pillanatra, s magunkba szívhatjuk Zalakaros ízét és illatát, ahol emlékezhetünk az elődeink tetteire.

Majd Novák Ferenc polgármester szólt az ünneplőkhöz. Csokorba gyűjtötte az érdekességeket, s egyúttal tisztázott minden korábbi, a szoborral kapcsolatos téves információt. 

- Zalakaros méltán büszke lehet az alkotóra, az alsórajki születésű  Kisfaludi Strobl Zsigmondra és az alkotására - mondta. - Azt csak kevesen tudják, hogy a hölgy 1966-ban született, tehát 57 éves és ebből 56 éve "él" a fürdővárosban. Ez idő alatt bő 30 millió látogatót "látott" megérkezni, s ittléte alatt három helyszínt díszített. A szobrot 1967. június 11-én avatták fel a művész jelenlétében mostani gyógykert helyén, ahol 38 éven keresztül állt. Ezután 2005. július 7-én a Dísz tér másik szegletébe helyeztük át újabb 18 évre. Most a fürdő 58. születésnapján elfoglalta újabb, talán végleges helyét ebben a kivételesen szép park ékköveként. Most a "tekintete" a településközpont felé irányul, s a közösségünket szemléli.

A városvezető hozzátette: az alkotás eredetileg nem Zalakarosra készült. A szobrászművész egy interjúban arról beszélt, hogy a Vízbe lépő nő aktja bronzba öntve hosszú útra indul, hiszen az indonéz elnök adott rá megbízást a fővárosi tartózkodása idején. Valóban jó vásárlója volt Kisfaludinak Indonézia, de az elnöki palotában nincs ilyen szobor, de az ikertestvére sem érkezett meg. A Zalai Hírlap többször beszámolt az egyébként alumínium szobor sorsáról, amit évekig a zalaegerszegi megyei művelődési házban tároltak.

- A kutatásaink arra engednek következtetni, hogy abban az időben a megyei tanács tulajdonában lévő fürdőbe a végrehajtó bizottság elnöke, dr. Török Lajos jóvoltából kerülhetett a szobor - fogalmazott a fürdőváros vezetője. - A 25 éves születésnapját az idén ünneplő Men-Dan Hotelnek nagy szerepe van abban, hogy megújult a teret körülölelő park és a műalkotás.

A hotel címzetes igazgatója, Czimondor Nándor kiemelte: a Vízbe lépő nő mostantól igazán a település éke, fotópont, mely előtt már sokan megállnak és fényképet készítenek. A tér helyreállítására, modernizációjára, mely magát a szobrot is tartalmazza közel 20 millió forintot költöttek.

Az új helyre került alkotást Bertók Dániel református lelkipásztor is megáldotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában